Viikon ruokalista 5.12.2016

Viikon ruokalista: Helpot herkut arkeen, maukas menu itsenäisyyspäiväksi

Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia
Jouluvalmistelut alkavat ehkä jo olla täydessä tohinassa, mutta niidenkin lomassa täytyy ehtiä syödä hyvin. Valmis viikon ruokalista auttaa kiireen keskellä ja on siksi kultaakin kalliimpi. Arkiruoat syntyvät helposti ja nopeasti, mutta tiistaina pysähdytään hetkeksi, kokataan ajan kanssa ja juhlistetaan Suomen itsenäisyyttä herkullisen menun voimin.

Tässä maukkaat herkut koko viikoksi, olkaa hyvät!

Maanantai

Pastaa ja paahdettua parsakaalia

Helppo

30-60 min

Kun kaipaat superhelppoa maanantairuokaa, kokeile parsakaalipastaa. Vaikket olisikaan parsakaalin ylin ystävä, tämä pasta muuttaa todennäköisesti mielesi. Paahda nuput chiliöljyn ja mantelilastujen kanssa uunissa, jossa niiden maku muuttuu aavistuksen pähkinäiseksi ja rakenne valloittavan rapsakaksi. Sekoita paahtuneet parsakaalin kukinnot keitetyn pastan sekaan ja lisää joukkoon mascarponejuustoa. Siinä se. Tämä herkullinen arkipasta on valmis nopeammin kuin arvaatkaan.

porpcarpaccio ja piparjuurikastike

Tiistai

Porocarpaccio ja piparjuurikastike

Helppo

yli 2 h

Itsenäisyyspäivän ateria alkaa valloittavalla porocarpacciolla. Satsaa hyvään ja laadukkaaseen lihaan, niin ei voi epäonnistua. Kun tarjoat ohueksi leikattujen lihaviipaleiden kanssa wasabilla säväköitettyä kastiketta ja viimeistelet annoksen muutamalla puolukalla ja lehtipersiljan lehdellä, hurmaat takuulla koko juhlaseurueen.

fenkolinsiemenillä kuorrutettua uunilohta, lanttupyreetä ja fenkolikastiketta

Fenkolinsiemenillä kuorrutettua uunilohta, lanttupyreetä ja fenkolikastiketta

Keskitaso

yli 60 min

Lantusta syntyy muutakin kuin lanttulaatikkoa, kuten esimerkiksi tämä pehmeä pyree, joka saa viehkeän kullankeltaisen värinsä sahramista. Juhlava lanttupyree sopii mainiosti itsenäisyyspäivän aterialle fenkolinsiemenillä kuorrutetun uunilohen sekä valkoviinillä ja kermatilkalla sulostetun fenkolikastikkeen seuraan.

lakkavanukas ja valkosuklaakastike

 Lakkavanukas ja valkosuklaakastike

Keskitaso

yi 2 h

Aterian päättää juhlava lakkavanukas, joka tarjoillaan ihanan valkosuklaakastikkeen kanssa. Vanukas kannattaa valmistaa riittävän ajoissa ja laittaa jääkaappiin odottamaan, jotta se ehtii varmasti jähmettyä. Kastike puolestaan valmistetaan juuri ennen tarjoilua, jotta se on lämmintä tarjoiluvaiheessa. Viimeistele annos muutamalla sokeroidulla lakalla.

paprika-jauhelihaminestrone

Keskiviikko

Paprika-jauhelihaminestrone

Helppo

30-60 min

Tämä keitto syntyy juureksista, pastasta sekä jauhelihasta ja pavuista. Tomaattipohjainen liemi maustetaan kanelilla ja chilillä. Pitkästä raaka-aineiden määrästä huolimatta keitto syntyy vaivatta ja täyttää vatsan maukkaasti. Keitä soppaa halutessasi isompikin kattilallinen, sillä se maistuu mainiolta myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

punainen broilericurry ja riisiä

Torstai

Punainen kanacurry

Helppo

alle 30 min

Simppeli, mutta maukas kanacurry syntyy vähistä aineksista. Currytahnalla maustetut broilerinsuikaleet keitetään kookosmaidossa ja höystetään tuoreella ananaksella. Sekaan lorautetaan tilkka kalakastiketta sekä limetinmehua ja ruoka viimeistellään paprikasuikaleilla sekä basilikalla. Riisin kanssa tarjottuna ruoka on mukavan mausteista, ei liian tulista, joten se maistuu varmasti myös perheen pienimmille.

Lammaslihapullat

Perjantai

Arabialaiset lammaslihapullat

Helppo

30-60 min

Nämä lihapullat pyöräytetään lampaan jauhelihasta, maustetaan juustokuminalla, korianterilla sekä kanelilla ja höystetään pinjansiemenillä. Maukkaat arabialaiset lihapyörykät tarjotaan tomaattikastikkeen sekä turkkilaisen jogurtin ja tuoreen korianterin kera. Mikäli nälkä on kova, keitä kylkeen couscousia, riisiä tai vaikka pastaa.

paistettua kuhaa ja ohralisäke

Lauantai

Paistettua kuhaa ja ohralisäke

Keskitaso

30-60 min

Kalaa on hyvä syödä pari kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Jos kuhafilee tarttuu kaupasta mukaan vain harvoin koska et tiedä mitä siitä tekisit, kokeile paistaa fileet pannulla kullanruskeiksi tilkassa öljyä ja mausta simppelisti suolalla ja valkopippurilla. Myös perinteiset lisukkeet saavat vaihtelua, kun keität kuhan kaveriksi ohraa, lisäät sekaan paistettua kaalia sekä sipulia ja maustat ripauksella kurkumaa ja tuoreella tillisilpulla.

broileri_juurespata

Sunnuntai

Timjamilla maustettu broileri-juurespata

Helppo

yli 60 min

Sunnuntainen ruoka kypsyy uunissa. Klassinen broilerin, timjamin ja valkoviinin liitto ei voi epäonnistua. Kun pataan lisää vielä smetanaa, on koossa täydellinen sunnuntaipäivän ateria. Kasvikset kypsyvät mukavasti samassa padassa, lisukkeeksi voi keittää riisiä.

Manteli_aprikoosipallot

Manteli-aprikoosisuklaapallot

Helppo

30-60 min

Tuhdin padan jälkeen maistuu pieni makea. Pyörittele raastetusta mantelimassasta ja suklaasta sekä kuivatuista aprikooseista pieniä tryffeleitä ja kuorruta ne kaakaojauheella. Kuppi hyvää kahvia kruunaa suklaisen makunautinnon.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi