Ruokajutut 4.9.2017

Viikon ruokalista: Helppo kaalilaatikko ja muut alkusyksyn suosikit

Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: otavamedia
Viikon ruokalista pursuaa syksyn suosikkikasviksia: kaalia, juureksia, sieniä ja omenoita sekä tietysti kesäkurpitsaa.

Näistä aineksista syntyy muun muassa helppo kaalilaatikko, veikeä broilerimureke ja mehevät kesäkurpitsapihvit. Nämä ja muut makupalat löydät tuttuun tapaan viikon ruokalistalta.

kesäkurpitsa-kaurapihvit

Maanantai

Kesäkurpitsa-kaurapihvit

Helppo

Alle 30 min

Oletko jo ottanut osaa kesäkurpitsatalkoisiin? Satoisan sesonkivihanneksen upotat näppärästi esimerkiksi näihin meheviin kesäkurpitsa-kaurapihveihin. Ruokaisat kasvispihvit maistuvat parhaalta hunajalla makeutetun puolukkasurvoksen kanssa.

Kesäkurpitsa-kaurapihvien ohjeen löydät täältä.

kalapuikot ja pinaatti-perunamuusii

Tiistai

Kalapuikot ja pinaatti-perunasose

Keskitaso

30-60 min

Kalapuikot on koko perheen suosikkiruoka. Mitäpä jos yllättäisit perheesi ja valmistaisit ne tällä kertaa alusta alkaen itse? Se kannattaa, sillä itse tehdyt pesevät kaupan valmisversiot mennen tullen. Nämä astetta terveellisemmät kalapuikot tehdään lohesta, paneroidaan maukkaiksi ruiskorppujauhoilla sekä seesaminsiemenillä ja kypsennetään näppärästi uunissa. Nappaa ohjeet myös pinaattiseen perunamuusiin sekä yrttiseen kermaviilikastikkeeseen. Ne sopivat täydellisesti kalapuikkojen kaveriksi.

Kalapuikkojen ja pinaatti-perunasoseen ohjeen löydät täältä.

omenainen broilerimureke

Keskiviikko

Omenainen broilerimureke ja uunikasvikset

Keskitaso

30-60 min

Tämä broilerimureke on siitä jännittävä, että sen seassa on myös omenaa ja taateleita. Yhdessä ras el hanout -mausteseoksen kanssa ne tuovat ruokaan yllätävän, mutta varsin toimivan makuvivahteen. Syksyinen mureke maistuu tietysti parhaalta uunijuuresten kanssa. Lohko uuninpellille paahtumaan perunaa, porkkanaa ja palsternakkaa tai muita suosikkejasi.

Omenaisen broilerimurekkeen ja uunikasvisten ohjeen löydät täältä.

sieni-perunauunimunakas

Torstai

Sieni-perunamunakas

Helppo

30-60 min

Parhaat arkiruoat tunnistaa siitä, että ne valmistuvat edullisesti sesongin parhaista kasviksista ja vieläpä varsin helposti ja nopeasti. Sieni-perunamunakas täyttää annetut vaatimukset, joten tämä resepti kannattaa napata talteen. Mikä parasta, täytteitä voi vaihdella kaapin sisällön mukaan. Korvaa kantarellit esimerkiksi suppiksilla, rucola pinaatilla tai yrteillä.

Sieni-perunamunakkaan ohjeen löydät täältä.

makaronia ja juustoa

Perjantai

Makaronia ja juustoa

Helppo

30-60 min

Kotoisan makaronilaatikon kielenvievä jenkkiversio, juustomakaroni eli mac’n’cheese, on täydellinen perjantai-illan hemmotteluruoka. Täyteläisessä juustokastikkeessa on gruyere-juustoa, parmesaania sekä ripaus muskottipähkinää. Pinnelle lisätään krutonkeja ja vielä vähän lisää juustoa. Nam!

Juustomakaronin ohjeen löydät täältä.

helppo_bouillabaisse

Lauantai

Helppo bouillabaisse

Helppo

30-60 min

Tämä ylellinen bouillabaisse valmistuu helposti, mutta maistuu sitäkin paremmalta. Soseuta samettinen liemi tomaateista, porkkanoista ja fenkolista. Tilkka valkoviiniä ja loraus kuohukermaa tekevät keitosta vielä himpun verran maukkaampaa. Lisää lopuksi joukkoon pussillinen pakastealtaasta napattuja katkarapuja sekä suosikkikalaasi valmiiksi fileoituna. Päälle sopii nokare valkosipulilla maustettua ranskankermaa, kylkeen pari palaa rapeaksi paahdettua leipää.

Helpon bouillabaissen ohjeen löydät täältä.

kaalilaatikko

Sunnuntai

Helppo kaalilaatikko

Helppo

Yli 2 h

Viikon kruunaa kotiruokien klassikko, kaalilaatikko, jota ilman syksy ei maistu syksyltä. Tässä ohjeessa riisi on korvattu riisi-ohraseoksella ja jauhelihankin voi halutessaan vaihtaa sieniin. Tällä ohjeella on vaikea mennä vikaan, kunhan varaat vähintään pari tuntia ruoan muhittamiseen uunissa. Silloin kaali makeutuu ja maistuu entistä paremmalta.

Helpon kaalilaatikon ohjeen löydät täältä.

piimä-lakkapannacotta

Piimä-lakkapannacotta

Keskitaso

Yli 2 h

Tämä italialainen jälkiruokasuosikki tehdään vaihteeksi suomalaisista raaka-aineista. Piimästä valmistettu pannacotta tarjotaan liköörillä maustetun lakkasoseen kanssa. Lopputulos ei ole äkkimakea, vaan juuri sopivan raikas aterian päätös. Herkkujälkkäri valmistuu nopeasti ja noeasti kunhan varaat hyytymiseen riittävästi aikaa.

Piimä-lakkapannacottan ohjeen löydät täältä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *