Ruokajutut

Viikon ruokalista: Herkkuja sesongin kasviksista

Tartu ensi kauppareissulla uusiin vihanneksiin. Tällä ruokalistalla viikon ruoat syntyvät sesongin kasviksia hyödyntäen.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Tartu ensi kauppareissulla uusiin vihanneksiin. Tällä ruokalistalla viikon ruoat syntyvät sesongin kasviksia hyödyntäen.

Maanantai

Avokado-vuohenjuustopestoa ja pastaa

Helppo

alle 30 min

Täyteläinen avokado on parhaimmillaan tammikuussa. Osta kerralla isompikin hedelmäpussi, sillä niillä kannattaa viikon aikaa täydentää ruoka jos toinenkin. Maanantaita sulostuttaa tämä supernopea pasta, jonka mainio kastike syntyy pikapikaa avokadosta ja vuohenjuustosta. Jos kastiketta jää tähteelle, sipaise sitä seuraavana päivänä vaikka leivän päälle.

paahdettua lohta, avokadotahnaa ja verigreippisalaattia

Tiistai

Paahdettu lohi, avokadotahna ja verigreippisalaatti

Keskitaso

30-60 min

Tässä ruoassa kohtaavat talven suosikkikasvikset, kun paahdettu lohi saa seurakseen pehmeän avokadotahnan ja pirteän verigreippisalaatin. Jos kaipaat tukevampaa annosta, täydennä ateria keitinperunoilla tai esimerkiksi ravinteikkaalla kvinoalla.

thaimaalainen kana-kaalivokki

Keskiviikko

Thaimaalainen kana-kaalivokki

Helppo

30-60 min

Kaali on edullinen ja monipuolinen kasvis, josta valmistuu muutakin kuin perinteisiä laatikoita ja kääryleitä. Thaimaalainen kana-kaalivokki maustetaan kaffirilimetin lehdillä, currytahnalla ja kalakastikkeekka, minkä ansiosta ruoka maistuu takuulla myös niille, joiden ykkösherkkuihin kaali ei kuulu.

juuressosekeitto paistettujen sienten kera

Torstai

Juuressosekeitto paistettujen sienten kera

Keskitaso

30-60 min

Talvella kannattaa ehdottomasti herkutella juureksilla. Juuressosekeittoon sopivat niin maa-artisokka, palsternakka, juuripersilja kuin mustajuurikin. Maukkaat kasvikset kaipaavat seurakseen vain valkosipulia, suolaa ja pippuria sekä lorauksen kermaa. Päälle pyöräytetään vielä paistos sienistä ja sipulista sekä tuoreista yrteistä.

feta-jauhelihapihvit, pitaleipää

Perjantai

Feta-jauhelihapihvit, avokado-kurkkutsatsikia ja paahdettua pitaleipää

Keskitaso

30-60 min

Avokadot ihastuttavat perjantain kreikkalaishenkisessä ruoassa. Nämä mainiot feta-jauhelihapihvit saavat seurakseen avokadosta ja kurkusta valmistetun tsatsikin. Paahda lisäksi pitaleipiä ja raikasta koko annos tuoreella mintulla.

aasialaiset kalapyörykät ja vokkijuurekset

Lauantai

Aasialaiset kalapullat ja vokkijuurekset

Keskitaso

30-60 min

Lauantain kiva ateria syntyy kalasta ja juureksista, kun aasialaiset kalapyörykät saavat kaverikseen vokattua lanttua, porkkanaa ja palsternakkaa. Makea chilikastike toimii mainiosti tämän astetta kevyemmän aterian kastikkeena.

broilerinkoivet uunissa sitrusten ja oliivien kanssa

Sunnuntai

Broilerinkoivet uunissa sitrusten ja oliivien kera

Helppo

yli 60 min

Raikkaat sitrukset tuovat lämpimiin ruokiin makua, väriä sekä raikkautta ja sopivat mainiosti esimerkiksi uunibroilerin kaveriksi. Samaan uunivuokaan kanan ja sitrusten kanssa pääsevät myös oliivit sekä valkosipuli, rosmariini ja loraus valkoviiniä, jossa koipi-reidet muhivat ihanan meheviksi. Tuhti uuniruoka kevenee mukavasti, kun tarjoat sen raikkaan vihersalaatin kera.

creme brulee maa-artisokasta

Crème brûlée maa-artisokasta

Keskitaso

yli 60 min

Sunnuntain kielen vievä jälkiruoka on pehmeän täyteläinen crème brûlée, joka saa särmää maa-artisokasta. Mainio mukula sopii paitsi suolaisiin ruokiin, myös jälkiruokiin ja pelaa erityisen hyvin yhteen vaniljan kanssa. Vaikka tämä verraton jälkiruoka vaatiikin hieman enemmän vaivannäköä, suussa sulava herkku palkitsee tekijänsä monin verroin.

X