Viikon ruokalista 31.10.2016

Viikon ruokalista: Mausteilla makua arkeen

Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia
Mehevät arkiruoat syntyvät tällä viikolla tutuista raaka-aineista astetta eksoottisemmin makuvivahtein. Papupasta maustetaan sriracha-chilikastikkeella, kanelisessa kookoskastikkeessa muhivat lihapullat jeeralla ja korianterilla, jauhelihakeitto puolestaan saa makua appelsiinin kuoresta sekä harissasta.

Kokosimme koko viikoksi herkulliset ohjeet, joilla perinteisiin arkisapuskoihin saa näppärästi pientä vaihtelua.

Maanantai

Tulinen sriracha-mustapapupasta

Helppo

30-60 min

Toisinaan viikko kaipaa käynnistyäkseen astetta vahvemmat mausteet. Sriracha-chilikastikkeella maustetun mustapapupastan sekaan kuutioidaan tomaattia sekä punasipulia, silputaan tuoretta korianteria ja tirautetaan vielä tilkka limetin mehua. Edullinen ja helppo kasvispasta on arkiruokien aatelistoa paitsi maukunsa myös nopeutensa ansiosta. Papusalsan voi halutessaan tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana. Seuraavana päivänä tarvitsee vain keittää pasta ja sekoittaa jääkaapissa herkulliseksi maustunut salsa sekaan. Perinteisen parmesaanin sijaan pastan kruunaa vaihteeksi cheddarjuustoraaste.

thaikasviksia ja seesamilohta

Tiistai

Thaikasviksia ja seesamilohta

Keskitaso

alle 30 min

Thaimaalainen keittiö hurmaa raikkailla mausteillaan ja keveydellään. Chilillä, inkiväärillä ja limetin mehulla sekä tilkalla kalakastiketta maustetut kasvikset paistetaan pikaisesti vokissa ja tarjotaan seesaminsiemenillä kuorrutettujen lohikuutioiden kanssa. Vastustamattoman herkullinen ruoka on valmis alle puolessa tunnissa.

gumbo - mausteinen broileripata

Keskiviikko

Gumbo – mausteinen broileripata

Keskitaso

30-60 min

Gumbolla eli cajun-keittiöstä tutulla pataruoalla kelpaa herkutella syksyisenä arki-iltana, sillä se ei vaadi tuntien hauduttelua maistuakseen mainiolta. Vehnäjauhoilla suurustettuun pataan kuuluu tyypillisesti kanaa ja mausteista makkaraa sekä paprikaa, varsiselleriä ja sipulia. Mausteeksi sopivat chili, valkosipuli sekä yrtit ja kaveriksi keitetty riisi.

marokkolainen_lihakeitto

Torstai

Marokkolainen lihakeitto

Helppo

30-60 min

Pohjoisafrikkalaisia makuja viikkoon tarjoilee marokkolainen lihakeitto, joka on täydellinen ruoka syksyn viimaan ja koleaan säähän. Mausteisessa jauhelihakeitossa hurmaavat ihanat sesongin kasvikset, myskikurpitsa ja porkkana, jotka saavat seurakseen harissaa, juustokuminaa ja kanelia. Appelsiininkuori ja kuivatut aprikoosit puolestaan tuovat keittoon herkullisen, omintakeisen vivahteen. Vaihda arkinen sika-nauta vaihteeksi karitsan jauhelihaan ja sujauta sekaan myös kikherneitä. Ruokaisa ja tuhti soppa täyttää vatsan jo sellaisenaan, mutta keittäessäsi lisäksi couscousia tai bulguria nälkä ei taatusti hevin yllätä.

Quesadillat

Perjantai

Juusto-paprikaquesadillat

Helppo

30-60 min

Paistetut ja täytetyt tortillaletut eli quesadillat ovat kuin lämpimiä voileipiä, tosin astetta eksoottisemmin valmistettuna. Ne ovat naurettavan helppoja tehdä ja käsittämättömän herkullisia syödä ja sopivat siksi täydellisesti perjantai-illan herkutteluun. Perusperiaate on simppeli. Tarvitset tortillalettuja ja juustoa, muut täytteet voitkin säveltää oman maun ja jääkaapin sisällön mukaan. Kokeile sinihomejuuston ja paprikan yhdistämistä tai herkuttele vaikka mozzarellalla ja savukinkulla. Asettele täytteet letulle, paina toinen päälle ja paista hetki pannulla, kunnes juusto hieman sulaa. Kaveriksi sopii kylmä juoma ja ehkäpä hieman tomaattisalsaakin, mikäli mieli tekee.

välimeren uunikalaLauantai

Välimeren uunikala

Helppo

30-60 min

Välimeren uunikala tekee melkeinpä itse itsensä ja on siksi täydeillinen laiskan lauantain pelastus. Samassa padassa meheviksi muhivat niin perunat kuin kalafileetkin. Tomaattinen kastike maustetaan välimerelliseen tyyliin valkosipulilla sekä yrteillä ja sekaan lisätään vielä kourallinen oliiveja. Herkku työnnetään uuniin ja nostetaan vajaan tunnin kuluttua höyryävän kuumana valmiisen pöytään.

kofta korma -lihapyörykät

Sunnuntai

Kofta korma -lihapyörykät

Keskitaso

yli 60 min

Jauheliha kuuluu toki arkeen, mutta miksei siitä voisi taikoa herkkuja myös sunnuntaiaterialle. Kofta korma -pyörykät ovat malliesimerkki siitä, miten mausteilla saa helposti päivitettyä arkiklassikot uuteen uskoon. Intialaisissa jauhelihapyöryköissä maistuu jeera, korianteri ja garam masala, kermaista kookoskastiketta puolestaan sulostuttavat tähtianis ja kaneli. Vastustamattoman herkullinen annos viimeistellään tuoreella korianterilla ja tarjotaan keitetyn basmatiriisin kera.

porkkanahalva

Porkkanahalva

Helppo

alle 30 min

Suussa sulavia jälkiruokia varten ei välttämättä tarvita kummoisia raaka-aineita tai paljoa vaivannäköä. Porkkanahalva syntyy porkkanoiden lisäksi maidosta, rusinoista, voista ja sokerista sekä ripauksesta kardemummaa ja mantelilastuja. Hetken kuumennus kattilassa ja koossa on täydellisesti syksyyn sopiva intialainen jälkiruokaherkku, joka tarjotaan vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi