
Viikon ruokalista: Ruokaa joulun tähteistä ja juhlava menu uudeksi vuodeksi
Tällä viikolla hyödynnetään jääkaapin antimet ja tehdään ruokaa joulun tähteistä.
Tällä viikolla hyödynnetään jääkaapin antimet ja tehdään ruokaa joulun tähteistä.
Kun juhlapyhien herkut eivät enää perinteisinä maistu, tehdään välipäivinä ruokaa, jossa joulun maku on enää muisto vain. Esimerkiksi kinkun tähteet sujahtavat mutkattomasti makaronilaatikkoon ja kalapöydän tähteistä pyöräytät helpon moussen, joka maistuu niin lettujen kuin uuniperunoidenkin täytteenä.
Samalla jääkaappiin tehdään tilaa uusille herkuille. Uuden vuoden aattona pöytään kootaan maittavat tarjoilut pikkusyötävistä ja vuoden ensimmäistä päivää juhlistetaan italialaishenkisen menun voimin. Kurkkaa tästä mitä kaikkea hyvää joulun jälkeen onkaan luvassa.
Maanantai
Samoilijan poronkäristys
Keskitaso
alle 30 min
Perinteiset jouluruoat saavat väistyä jo Tapaninpäivänä, kun pöytään kannetaan poronkäristystä. Pekoni ja reilu loraus kermaa tekevät tehtävänsä ja taikovat lihasta hykerryttävän hyvää. Puolukat ja perinteinen perunamuusi ovat aina hyvä ajatus, mutta paahdettu Lapin rieska ei sekään ole huono vaihtoehto poronkäristyksen kaveriksi.
Tiistai
Lämmin bulgur-halloumisalaatti
Keskitaso
30-60 min
Mikäli kaikki juurekset eivät uponneetkaan joulupöydän laatikoihin, uunissa paahdettuna, chilillä ja inkiväärillä maustettuna niistä syntyy ihana, lämmin salaatti. Mukaan mahtuvat niin palsternakat ja porkkanat kuin punajuuret, lantut ja bataatitkin. Paista pannulla lisäksi halloumia ja keitä salaatin sekaan vielä bulguria sekä linssejä. Tuoreet yrtit ja kourallinen pähkinöitä viimeistelevät ruokaisan kasvisaterian.
Keskiviikko
Lohimousse
Helppo
alle 30 min
Mehevä täyte esimerkiksi uuniperunoille tai letuille syntyy kalapöydän rippeistä. Silppua kylmäsavulohta tai graavikalaa sekä ravunpyrstöjä, mausta seos tillillä ja sitruunamehulla ja mehevöitä majoneesilla sekä ranskankermalla. Jos kaipaat vain jotain pientä suolaista, levitä tahnaa vaikka saaristolaisleivän päälle ja nauti lisänä raikasta salaattia.
Torstai
Kinkku-makaronivuoka
Helppo
30-60 min
Joulun juhlaruokien jälkeen perinteinen kotiruoka maistuu taas entistä makoisammalta. Makaronilaatikko on koko perheen suosikki, johon hukutat näppärästi kinkun tähteet. Silppua sekaan vielä sipulia ja paprikaa, niin saat lisää väriä ja makua annokseen.
Perjantai
Kuuma broilerikeitto
Keskitaso
30-60 min
Thaimaustettu ja kookoskermalla aateloitu tulinen keitto vie ajatukset joulusta lämpöön ja aurinkoon. Tähän ruokaan upotat näppärästi kalkkunanrippeet, mutta maukas soppa syntyy myös broilerista tai katkaravuista, miksei sekaan voisi lisätä vaikka tofuakin. Mikäli flunssa iski joulunpyhinä, riittävä määrä chiliä takaa, että ruoka maistuu myös nuhanenälle.
Lauantai
Uuden vuoden alkuruokapöytä
Uuden vuoden aaton juhlatarjoilut kootaan pikkusuolaista naposteltavista. Kun tarjolla on monipuolisesti lihaa, kalaa ja kasviksia, löytää jokainen takuulla mieleisensä herkut. Japanilaiset yakitorivartaat tehdään broilerista ja tarjotaan täyteläisen avokadodipin kanssa. Miniburgerit puolestaan hurmaavat niin aikuiset kuin lapsetkin. Herkullinen täyte kootaan avokadotahnasta ja tartarpihveistä. Jauhopeukalo leipoo myös sämpylät itse, kiireisempi oikaisee valmiilla.
Kalan ja äyriäisten ystävä ei voi sivuuttaa lohipastramia, joka sulaa suuhun tillillä maustetun majoneesin kera. Chilistä särmää saavat katkaravut puolestaan kesyyntyvät hedelmäisen raikkalla passionmajoneesilla. Molemmat syntyvät vaivatta ja mikä parasta, ne voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen juhlavieraiden saapumista.
Feta-kasvisfilonyytit ilahduttavat erityisesti kasvissyöjiä, mutta niitä ei voi vastustaa paatuneempikaan lihansyöjä. Nämä herkkupalat katoavat hetkessä parempiin suihin.
Sunnuntai
Alkuun: Carpaccio ja vuohenjuustokastike
Keskitaso
yli 60 min
Ohuenohuiksi viipaleiksi leikattu raaka naudanliha eli carpaccio sopii ihanasti vuoden ensimmäisen aterian alkupalaksi. Kun satsaat laadukkaseen lihaan, mausteeksi riittää täyteläinen vuohenjuustokastike sekä muutama lehti aromikasta rucolaa.
Pääruoka: Rapupasta – jokiravunpyrstöjä ja tagliatellea
Keskitaso
30-60 min
Arkiselta kalskahtava pastakin taipuu gourmet-herkuksi, kun raaka-aineet on valittu huolella. Tämä rapupasta pitää sisällään jokiravunpyrstöjä ja fenkolia, mutta sen todellinen sielu on rakkaudella valmistettu kermakastike, jonka valkoviini ja tilkka konjakkia nostavat aivan uudelle tasolle.
Jälkiruoka: Kuohuva passionhedelmäsorbetti
Keskitaso
Vähintään vuorokausi
Kuohuva passionhedelmäsorbetti on hurmaava jälkiruoka, joka saa pöytäseurueen hykertelemään onnesta. Viitseliäs valmistaa sorbetin itse, kiireisempi koukkaa kaupan pakastealtaan kautta. Niin tai näin, tuore passionhedelmä ja loraus kuohuvaa taikovat annoksesta kepeän ja näyttävän aterian päätöksen.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous