Vinkit Viikon ruokalista

Viikon ruokalista: Ruokaa joulun tähteistä ja juhlava menu uudeksi vuodeksi

Tällä viikolla hyödynnetään jääkaapin antimet ja tehdään ruokaa joulun tähteistä.

Kun juhlapyhien herkut eivät enää perinteisinä maistu, tehdään välipäivinä ruokaa, jossa joulun maku on enää muisto vain. Esimerkiksi kinkun tähteet sujahtavat mutkattomasti makaronilaatikkoon ja kalapöydän tähteistä pyöräytät helpon moussen, joka maistuu niin lettujen kuin uuniperunoidenkin täytteenä.

Samalla jääkaappiin tehdään tilaa uusille herkuille. Uuden vuoden aattona pöytään kootaan maittavat tarjoilut pikkusyötävistä ja vuoden ensimmäistä päivää juhlistetaan italialaishenkisen menun voimin. Kurkkaa tästä mitä kaikkea hyvää joulun jälkeen onkaan luvassa.

Maanantai

Samoilijan poronkäristys

Keskitaso

alle 30 min

Perinteiset jouluruoat saavat väistyä jo Tapaninpäivänä, kun pöytään kannetaan poronkäristystä. Pekoni ja reilu loraus kermaa tekevät tehtävänsä ja taikovat lihasta hykerryttävän hyvää. Puolukat ja perinteinen perunamuusi ovat aina hyvä ajatus, mutta paahdettu Lapin rieska ei sekään ole huono vaihtoehto poronkäristyksen kaveriksi.

lämmin bulgur-halloumsalaatti

Tiistai

Lämmin bulgur-halloumisalaatti

Keskitaso

30-60 min

Mikäli kaikki juurekset eivät uponneetkaan joulupöydän laatikoihin, uunissa paahdettuna, chilillä ja inkiväärillä maustettuna niistä syntyy ihana, lämmin salaatti. Mukaan mahtuvat niin palsternakat ja porkkanat kuin punajuuret, lantut ja bataatitkin. Paista pannulla lisäksi halloumia ja keitä salaatin sekaan vielä bulguria sekä linssejä. Tuoreet yrtit ja kourallinen pähkinöitä viimeistelevät ruokaisan kasvisaterian.

lohimousse

Keskiviikko

Lohimousse

Helppo

alle 30 min

Mehevä täyte esimerkiksi uuniperunoille tai letuille syntyy kalapöydän rippeistä. Silppua kylmäsavulohta tai graavikalaa sekä ravunpyrstöjä, mausta seos tillillä ja sitruunamehulla ja mehevöitä majoneesilla sekä ranskankermalla. Jos kaipaat vain jotain pientä suolaista, levitä tahnaa vaikka saaristolaisleivän päälle ja nauti lisänä raikasta salaattia.

kinkku-makaronivuoka

Torstai

Kinkku-makaronivuoka

Helppo

30-60 min

Joulun juhlaruokien jälkeen perinteinen kotiruoka maistuu taas entistä makoisammalta. Makaronilaatikko on koko perheen suosikki, johon hukutat näppärästi kinkun tähteet. Silppua sekaan vielä sipulia ja paprikaa, niin saat lisää väriä ja makua annokseen.

kuuma broilerikeitto

Perjantai

Kuuma broilerikeitto

Keskitaso

30-60 min

Thaimaustettu ja kookoskermalla aateloitu tulinen keitto vie ajatukset joulusta lämpöön ja aurinkoon. Tähän ruokaan upotat näppärästi kalkkunanrippeet, mutta maukas soppa syntyy myös broilerista tai katkaravuista, miksei sekaan voisi lisätä vaikka tofuakin. Mikäli flunssa iski joulunpyhinä, riittävä määrä chiliä takaa, että ruoka maistuu myös nuhanenälle.

miniburgerit tartarpihvillä ja avokadoa

Lauantai

Uuden vuoden alkuruokapöytä

Uuden vuoden aaton juhlatarjoilut kootaan pikkusuolaista naposteltavista. Kun tarjolla on monipuolisesti lihaa, kalaa ja kasviksia, löytää jokainen takuulla mieleisensä herkut. Japanilaiset yakitorivartaat tehdään broilerista ja tarjotaan täyteläisen avokadodipin kanssa. Miniburgerit puolestaan hurmaavat niin aikuiset kuin lapsetkin. Herkullinen täyte kootaan avokadotahnasta ja tartarpihveistä. Jauhopeukalo leipoo myös sämpylät itse, kiireisempi oikaisee valmiilla.

lohipastrami ja tillimajoneesi

Kalan ja äyriäisten ystävä ei voi sivuuttaa lohipastramia, joka sulaa suuhun tillillä maustetun majoneesin kera. Chilistä särmää saavat katkaravut puolestaan kesyyntyvät hedelmäisen raikkalla passionmajoneesilla. Molemmat syntyvät vaivatta ja mikä parasta, ne voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen juhlavieraiden saapumista.

Rapukakut_ja_limetti_chilimajoneesi

Feta-kasvisfilonyytit ilahduttavat erityisesti kasvissyöjiä, mutta niitä ei voi vastustaa paatuneempikaan lihansyöjä. Nämä herkkupalat katoavat hetkessä parempiin suihin.

carpaccio ja vuohenjuustokastike

Sunnuntai

Alkuun: Carpaccio ja vuohenjuustokastike

Keskitaso

yli 60 min

Ohuenohuiksi viipaleiksi leikattu raaka naudanliha eli carpaccio sopii ihanasti vuoden ensimmäisen aterian alkupalaksi. Kun satsaat laadukkaseen lihaan, mausteeksi riittää täyteläinen vuohenjuustokastike sekä muutama lehti aromikasta rucolaa.

rapupasta

Pääruoka: Rapupasta – jokiravunpyrstöjä ja tagliatellea

Keskitaso

30-60 min

Arkiselta kalskahtava pastakin taipuu gourmet-herkuksi, kun raaka-aineet on valittu huolella. Tämä rapupasta pitää sisällään jokiravunpyrstöjä ja fenkolia, mutta sen todellinen sielu on rakkaudella valmistettu kermakastike, jonka valkoviini ja tilkka konjakkia nostavat aivan uudelle tasolle.

passionhedelmasorbetti

Jälkiruoka: Kuohuva passionhedelmäsorbetti

Keskitaso

Vähintään vuorokausi

Kuohuva passionhedelmäsorbetti on hurmaava jälkiruoka, joka saa pöytäseurueen hykertelemään onnesta. Viitseliäs valmistaa sorbetin itse, kiireisempi koukkaa kaupan pakastealtaan kautta. Niin tai näin, tuore passionhedelmä ja loraus kuohuvaa taikovat annoksesta kepeän ja näyttävän aterian päätöksen.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti