Viikon ruokalista 19.12.2016

Viikon ruokalista virittää joulutunnelmaan

Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia
Vuoden herkullisin juhla on jo aivan nurkan takana.

Tällä viikolla arkiruokiakin sulostuttavat tutut joulun maut, kuten kaneli ja neilikka, kuivatut hedelmät ja pirteänä pirskahtelevat sitrukset. Aattona pöytä puolestaan notkuu tutuista jouluherkuista eikä joulupäivänäkään kenenkään vatsa takuulla jää kurnimaan nälästä.

Nappaa viikon ruokalistalta viime hetken vinkit, joilla joulu ja sen odotus maistuvat astetta herkummalta.

Maanantai

Joulun palsternakkakeitto

Keskitaso

30-60 min

Viikko alkaa jouluisella kasvissosekeitolla. Siinä aromikas, aavistuksen pähkinäinen palsternakka saa seurakseen lempeää perunaa ja kivan vivahteen lorauksesta sherryä. Ja hei, kaikestahan saa vielä parempaa, kun mukana on riittävästi kermaa ja voita. Ne ovat tässäkin sopassa avainasemassa, vink vink. Äläkä unohda voissa paistettuja, piparkakkumausteella sulostettuja omenakuutioita. Ne viimeistelevät keiton ja maistuvat ihanasti joululle.

lohta ja hedelmäistä ohrattoa

Tiistai

Lohta ja hedelmäistä ohrattoa

Keskitaso

30-60 min

Koukuttava suolaisen ja makean liitto toteutuu tässä ruoassa täydellisesti. Perinteinen uunilohi maustetaan rouhaisulla roseepippuria ja tarjotaan hedelmäisen ohraton kanssa. Se kätkee sisäänsä kuivattuja hedelmiä ja marjoja, kuten aprikoosja, karpaloita ja rusinoita, valloittavasti rouskahteleviä pinjansiemeniä sekä häivähdyksen appelsiinia. Koska sitrukset pelaavat täydellisesti yhteen lohen kanssa, viipaloidaan appelsiinia lautaselle vielä ihan sellaisenaanki.

possua vindaloo-kastikkeessa

Keskiviikko

Possua Vindaloo-kastikkeessa

Keskitaso

yli 2 h

Vindaloo on yksi Intian suosituimmista curryruoista, mutta ihanasti kanelilta, kardemummalta ja neilikalta maistuva kastike sopii täydellisesti myös joulunaikaan. Ruoka syntyy nopeasti, kun laitat lihat jääkaappiin marinoitumaan jo edellisenä päivänä. Tarjoile ruoka keitetyn riisin ja maustamattoman jogurtin kanssa, jotka pyöristävät makuja miellyttävästi.

Tomaattikastike_ja_Kasvispyorykat

Torstai

Kasvispyörykät ja tomaattikastike

Keskitaso

30-60 min

Kikherneistä ja bataatista syntyy torstaipäivän makoisat kasvispyörykät, jotka saavat särmää chilistä ja inkivääristä. Pyöryköiden kypsyessä uunissa ehdit keittää kaveriksi kermaisen tomaattikastikkeen, jossa maistuu mukavasti kaneli ja neilikka. Tarjoa lisäänä vielä pastaa ja raikasta vihersalaattia.

lämmin pistaasi-porosalaatti

Perjantai

Lämmin pistaasiporosalaatti

Keskitaso

30-60 min

Ennen vuoden herkullisinta ruokajuhlaa, herkutellaan vielä astetta kevyemmin. Rouskuvat pähkinät, makea päärynä ja kirpsakat karpalot kohtaavat tässä valloittavassa salaatissa. Pistaasipähkinöillä kuorrutetut poronfileet tarjotaan raikkaalta salaattipediltä karamellisoitujen päärynälohkojen sekä kirpeiden karpaloiden kera. Herkullinen kastike syntyy nopeasti tilkasta oliiviöljyä ja balsamicoa.

matimousse

Lauantai

Alkuun: Jouluinen kalapöytä

Jouluaterian alkuruokana maistuvat perinteisesti erilaiset kalaruoat, jotka tarjotaan keitinperunoiden, saaristolaisleivän ja sienisalaatin kanssa. Kertaheitolla koko joulun parhaimman alkuruokapöydän kokoat yhdistelemällä niin kermaisia, etikkaisia kuin graavattuja ja savustettujakin kalaruokia.

Graavilohi on klassikko, joka maistuu aina, mutta kokeile lisänä myös graavisiikaa, joka maistuu mainiolta omena-piparjuurisalaatin kanssa. Mädistä puolestaan valmistat kivan mätimoussen, joka houkeuttelee herkkusuita kalapöydän ääreen. Myös vastustamaton katkaraputahna eli skagenröra toimii mainiosti jouluaterialla makean saaristolaisleivän kumppanina, eikä sillejä ja silakoitakaan sovi unohtaa. Valkosipulisilakat on klassikko ja glögisilleissä maistuu ihanansti joulu.

Pestokuorrutettu kinkku

Pääruoka: Pestolla kuorrutettu pikkukinkku

Helppo

yli 2 h

Kinkku on myös tänä vuonna joulupöydän kunkku. Jos herkkuja on pöydässä useita tai ruokailijoita vain kourallinen, pieni kinkkurulla on mainio vaihtoehto. Se saa kivan säväyksen pestokuorrutteesta ja maistuu mainiolta inkiväärillä säväytetyn omenakastikkeen kanssa. Kylkeen lastataan perinteistä porkkana– ja lanttulaatikkoa sekä astetta eksoottisempaa bataattilaatikkoa.

valkosuklaarisotto

Jälkiruoka: Valkosuklaarisotto

Keskitaso

yli 60 min

Tässä päivitetty versio riisipuurosta. Valkosuklaarisotto saa särmää sitrusliköörissä marinoiduista appelsiinilohkoista. Ne raikastavat kermaisen jälkiruoan niin, että lopputulos on mukavan raikas aattoillan tuhdin aterian päätteeksi.

muskotilla masutettu maa-artisokkakeitto

Sunnuntai

Alkuun: Muskotilla maustettu maa-artisokkakeitto

Keskitaso

yli 60 min

Joulupäivän ateria alkaa samettisella keitolla. Kielen vievä alkukeitto syntyy maa-artisokista sekä reilusta lorauksesta kuohukermaa. Ripaus muskottipähkinää tekee keitosta maagisen hyvää.

uunissa paistetut ankankoivet

Pääruoka: Uunissa paistetut ankankoivet

Keskitaso

Vähintään vuorokausi

Pääruokana maistuu uunissa paistetut ankankoivet, jotka tarjotaan punaviini-mustaherukkakastikkeen kanssa. Mitään pikaruokaa tämä ei tosiaan ole, mutta odotus ja vaiva palkitaan ihanilla tuoksuilla ja uskomattoman maukkaalla makuelämyksellä. Ankanrasvassa paistetut lanttu- ja perunakuutiot sekä yrttivoissa haudutetut ruusukaalit maistuvat koipien mehevinä kumppaneina.

suklaajäädyke ja pähkinäkrokantti

Jälkiruoka: Suklaajäädyke ja pähkinäkrokantti

Joulun kiistatta suloisin jälkiruoka suorastaan sulaa suuhun. Kielen vievä suklaajäädyke tarjotaan suolahipuilla säväköitetyn pähkinäkrokantin kera. Lämmin suklaakastike viimeistelee herkun ja tekee makuelämyksestä unohtumattoman. Ja mikä parasta, sekä jäädykkeen että krokantin voi tehdä ajoissa valmiiksi vaikka jo ennen joulua.

Lue Myös

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi