Viikon ruokalista: Helpot herkut arkeen, maukas menu itsenäisyyspäiväksi
Jouluvalmistelut alkavat ehkä jo olla täydessä tohinassa, mutta niidenkin lomassa täytyy ehtiä syödä hyvin. Valmis viikon ruokalista auttaa kiireen keskellä ja on siksi kultaakin kalliimpi. Arkiruoat syntyvät helposti ja nopeasti, mutta tiistaina pysähdytään hetkeksi, kokataan ajan kanssa ja juhlistetaan Suomen itsenäisyyttä herkullisen menun voimin.
Jouluvalmistelut alkavat ehkä jo olla täydessä tohinassa, mutta niidenkin lomassa täytyy ehtiä syödä hyvin. Valmis viikon ruokalista auttaa kiireen keskellä ja on siksi kultaakin kalliimpi. Arkiruoat syntyvät helposti ja nopeasti, mutta tiistaina pysähdytään hetkeksi, kokataan ajan kanssa ja juhlistetaan Suomen itsenäisyyttä herkullisen menun voimin.
Tässä maukkaat herkut koko viikoksi, olkaa hyvät!
Maanantai
Pastaa ja paahdettua parsakaalia
Helppo
30-60 min
Kun kaipaat superhelppoa maanantairuokaa, kokeile parsakaalipastaa. Vaikket olisikaan parsakaalin ylin ystävä, tämä pasta muuttaa todennäköisesti mielesi. Paahda nuput chiliöljyn ja mantelilastujen kanssa uunissa, jossa niiden maku muuttuu aavistuksen pähkinäiseksi ja rakenne valloittavan rapsakaksi. Sekoita paahtuneet parsakaalin kukinnot keitetyn pastan sekaan ja lisää joukkoon mascarponejuustoa. Siinä se. Tämä herkullinen arkipasta on valmis nopeammin kuin arvaatkaan.
Tiistai
Porocarpaccio ja piparjuurikastike
Helppo
yli 2 h
Itsenäisyyspäivän ateria alkaa valloittavalla porocarpacciolla. Satsaa hyvään ja laadukkaaseen lihaan, niin ei voi epäonnistua. Kun tarjoat ohueksi leikattujen lihaviipaleiden kanssa wasabilla säväköitettyä kastiketta ja viimeistelet annoksen muutamalla puolukalla ja lehtipersiljan lehdellä, hurmaat takuulla koko juhlaseurueen.
Fenkolinsiemenillä kuorrutettua uunilohta, lanttupyreetä ja fenkolikastiketta
Keskitaso
yli 60 min
Lantusta syntyy muutakin kuin lanttulaatikkoa, kuten esimerkiksi tämä pehmeä pyree, joka saa viehkeän kullankeltaisen värinsä sahramista. Juhlava lanttupyree sopii mainiosti itsenäisyyspäivän aterialle fenkolinsiemenillä kuorrutetun uunilohen sekä valkoviinillä ja kermatilkalla sulostetun fenkolikastikkeen seuraan.
Lakkavanukas ja valkosuklaakastike
Keskitaso
yi 2 h
Aterian päättää juhlava lakkavanukas, joka tarjoillaan ihanan valkosuklaakastikkeen kanssa. Vanukas kannattaa valmistaa riittävän ajoissa ja laittaa jääkaappiin odottamaan, jotta se ehtii varmasti jähmettyä. Kastike puolestaan valmistetaan juuri ennen tarjoilua, jotta se on lämmintä tarjoiluvaiheessa. Viimeistele annos muutamalla sokeroidulla lakalla.
Keskiviikko
Paprika-jauhelihaminestrone
Helppo
30-60 min
Tämä keitto syntyy juureksista, pastasta sekä jauhelihasta ja pavuista. Tomaattipohjainen liemi maustetaan kanelilla ja chilillä. Pitkästä raaka-aineiden määrästä huolimatta keitto syntyy vaivatta ja täyttää vatsan maukkaasti. Keitä soppaa halutessasi isompikin kattilallinen, sillä se maistuu mainiolta myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.
Torstai
Punainen kanacurry
Helppo
alle 30 min
Simppeli, mutta maukas kanacurry syntyy vähistä aineksista. Currytahnalla maustetut broilerinsuikaleet keitetään kookosmaidossa ja höystetään tuoreella ananaksella. Sekaan lorautetaan tilkka kalakastiketta sekä limetinmehua ja ruoka viimeistellään paprikasuikaleilla sekä basilikalla. Riisin kanssa tarjottuna ruoka on mukavan mausteista, ei liian tulista, joten se maistuu varmasti myös perheen pienimmille.
Perjantai
Arabialaiset lammaslihapullat
Helppo
30-60 min
Nämä lihapullat pyöräytetään lampaan jauhelihasta, maustetaan juustokuminalla, korianterilla sekä kanelilla ja höystetään pinjansiemenillä. Maukkaat arabialaiset lihapyörykät tarjotaan tomaattikastikkeen sekä turkkilaisen jogurtin ja tuoreen korianterin kera. Mikäli nälkä on kova, keitä kylkeen couscousia, riisiä tai vaikka pastaa.
Lauantai
Paistettua kuhaa ja ohralisäke
Keskitaso
30-60 min
Kalaa on hyvä syödä pari kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Jos kuhafilee tarttuu kaupasta mukaan vain harvoin koska et tiedä mitä siitä tekisit, kokeile paistaa fileet pannulla kullanruskeiksi tilkassa öljyä ja mausta simppelisti suolalla ja valkopippurilla. Myös perinteiset lisukkeet saavat vaihtelua, kun keität kuhan kaveriksi ohraa, lisäät sekaan paistettua kaalia sekä sipulia ja maustat ripauksella kurkumaa ja tuoreella tillisilpulla.
Sunnuntai
Timjamilla maustettu broileri-juurespata
Helppo
yli 60 min
Sunnuntainen ruoka kypsyy uunissa. Klassinen broilerin, timjamin ja valkoviinin liitto ei voi epäonnistua. Kun pataan lisää vielä smetanaa, on koossa täydellinen sunnuntaipäivän ateria. Kasvikset kypsyvät mukavasti samassa padassa, lisukkeeksi voi keittää riisiä.
Manteli-aprikoosisuklaapallot
Helppo
30-60 min
Tuhdin padan jälkeen maistuu pieni makea. Pyörittele raastetusta mantelimassasta ja suklaasta sekä kuivatuista aprikooseista pieniä tryffeleitä ja kuorruta ne kaakaojauheella. Kuppi hyvää kahvia kruunaa suklaisen makunautinnon.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous