Viikon ruokalista

Viikon ruokalista: Kevennä kasviksilla

Tutut arkiruoat kevenevät huomaamatta, kun sekaan pilkkoo runsaasti kasviksia. Värikkäillä annoksilla on ilo herkutella!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Tutut arkiruoat kevenevät huomaamatta, kun sekaan pilkkoo runsaasti kasviksia. Värikkäillä annoksilla on ilo herkutella!

Tässä viikon ruokalista, jonka avulla pyöräytät kasvisvoittoiset arkiruoat koko viikoksi.

Maanantai

Vihreä kasviskeitto ja minttu-mantelipesto

Keskitaso

30-60 min

Kaalikeitto on keventäjän klassikko, mutta senkin voi valmistaa astetta fiinimmin. Vihreän kasviskeiton väri tulee lehtikaalista, maku chilistä ja valkosipulista. Vitamiineja pursuavan sopan juju piilee raikkaassa minttu-mantelipestossa, joka kruunaa valmiin annoksen.

seesami-broileripasta

Tiistai

Seesami-broileripasta

Helppo

alle 30 min

Täysjyväpastaa, broileria sekä parsakaalia, mausteeksi loraus seesamöljyä ja päälle paahdettuja siemeniä. Tämä pasta on enemmän kuin super ja erityisesti aktiivisen liikkujan mieleen, mutta maistuu myös silloin, kun sohva houkuttaa lenkkipolkua enemmän.

Yrttinen_kvinoatabboulleh_ja_savukalaa
© Pekka Holmström

Keskiviikko

Yrttinen kvinoataboulleh ja savukalaa

Helppo

30-60 min

Taboulleh on Lähi-idän klassikko, joka valmistuu astetta terveellisemmin kvinoasta. Yrttien ja sitruunaisen kastikkeen raikastama salaatti maistuu makoisalta savulohen kanssa ja täyttää vatsan ilman ähkyä.

Uunimunakasta_ja_kukkakaalia

Torstai

Kevyt uunimunakas paahdetun kukkakaalin kera

Keskitaso

3o-60 min

Kananmunasta valmistat kevyen mutta täyttävän arkiruoan vartissa. Tämä verraton uunimunakas höystetään lehtikaalilla ja tarjotaan pannulla paistetun kukkakaalin kera. Jos edellispäivän savulohta jäi jäljelle, voi rippeet kumota valmiin munakkaan päälle. Myös purkillinen tonnikalaa toimii mainiosti, mikäli nälkä on kova.

hyvän omantunnon hampurilainen

Perjantai

Hyvän omantunnon hampurilainen

Keskitaso

yli 60 min

Viikonlopun alkaessa herkutellaan hampurilaisilla. Viitseliäs leipoo sämpylät itse, mutta varsin mainiot purilaiset voi koota myös kaura- tai ruisleivän väliin. Kokeile täytteeksi juureksilla mehevöitettyjä jauhelihapihvejä ja chilillä tymäköitettyä kastiketta sekä tietysti raikkaita kasviksia.

kuhaa ja vesikrassikastiketta

Lauantai

Kuhaa § vesikrassikastiketta

Keskitaso

alle 30 min

Kevyt kala-ateria syntyy kuhasta ja kasviksista. Kalafileet paistetaan nopeasti pannulla ja tarjotaan salaattipediltä raikkaan jogurttikastikkeen kera. Jos nälkä on kova, voi kylkeen keittää myös perunoita.

pot au feu, lihapata

Sunnuntai

Ranskalainen lihapata, pot-au-feu

Keskitaso

yli 60 min

Sunnuntainen ruoka hautuu padassa. Pot-au-feu on klassinen ranskalainen lihapata, joka kevenee, kun sekaan pilkkoo roppakaupalla kasviksia. Kokeile porkkanaa, juuriselleriä sekä sipulia ja mehevöitä liemi halutessasi tölkillisellä tomaatteja. Makua tuovat valkosipuli, neilikat ja valkopippuri sekä laakerilehdet ja tuoreet yrtit. Tämän ruoan kanssa ei hoppuilla. Mitä kauemmin pata saa hautua, sen mehevämpi herkku kannetaan pöytään. Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita.

Raaka suklaamousse

Raaka suklaamousse

Tosi helppo

alle 30 min

Raaka suklaamousse ei ehkä ole se kevein herkku, mutta varsin fiksu vaihtoehto silloin, kun suklaan mieliteko yltyy sietämättömäksi. Tähän jälkiruokaan tarvitset pehmeän avokadon sekä ruskeapilkullisen banaanin, raakakaakaojauhetta ja lorauksen agavesiirappia. Ainekset menevät soseeksi näppärästi vaikka sauvasekoittimella. Täyteläinen lopputulos hämää vaativammankin herkkusuun.

X