Ruokajutut

Viikon ruokalista: Talven parhaat lohturuoat

Pakkasten tai räntäsateen keskellä maistuvat tuhdit herkut, pitkään muhineet padat ja mukavasti lämmittävät mausteet.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Juusto-makaronivuoka on syntisen hyvä ja tuhti uuniruoka.

Pakkasten tai räntäsateen keskellä maistuvat tuhdit herkut, pitkään muhineet padat ja mukavasti lämmittävät mausteet.

Maanantai

Makaronia ja juustoa

Helppo

30-60 min

Voisiko viikko enää makoisammin alkaa kuin amerikkalaisella lohturuokien kuninkaalla, juustomakaronilla? Makaronilaatikon juutoinen serkku syntyy gruyeren ja parmesaanin herkullisesta yhdistelmästä. Ripaus muskottipähkinää tuo mukavan säväyksen, kourallinen krutonkeja kivasti purutuntumaa. Tämä herkku hurmaa takuulla niin lapset kuin aikuisetkin.

gumbo - mausteinen broileripata

Tiistai

Gumbo – mausteinen broileripata

Keskitaso

30-60 min

Jos etsit arkeen sopivaa pataruokaa, jota ei tarvitse haudutella koko päivää, kokeile gumboa. Cajun-keittiöstä vaikutteita saanut broileripata pitää sisällään myös mausteista makkaraa sekä Cajun-keittiöön erottamattomasti kuuluvaa sipulia, varsiselleriä ja paprikaa. Vehnäjauhoilla suurustettu mausteinen pata maistuu mainiolta riisin tai rapeakuorisen leivän kanssa.

Katkaravut chili-suklaakastikkeessa

Keskiviikko

Katkaravut chili-suklaakastikkeessa

Helppo

alle 30 min

Tämä vastustamaton katkarapuherkku valmistuu pikapikaa töiden jälkeen ja varsin simppeleistä raaka-aineista. Tomaattisen kastikkeen maun salaisuus piilee lämmittävän chilin ja täyteläisen tumman suklaan huumaavan herkullisessa yhdistelmässä. Kylkeen sopii riisi ja raikas vihersalaatti.

peruna-pekonigratiini

Torstai

Peruna-pekonigratiini

Helppo

yli 60 min

Perunaa, pekonia, gruyere-juustoa ja ranskankermaa. Nämä kun latoo samaan uunivuokaan ja nostaa uunin lämpöön muhimaan, lopputuloksena on herkku, joka kiilaa eittämättä talven lohturuokien kärkikastiin. Mitään varsinaista pikaruokaahan peruna-pekonigratiini ei ole, mutta varsin vaivatonta valmistaa. Ruoka hautuu uunissa tunnin verran ja samalla kädet vapautuvat arjen muihin askareisiin.

chili con carne

Perjantai

Chili con carne

Helppo

alle 30 min

Helppo ja mukavan mausteinen perjantairuoka on chili con carne. Se syntyy vaivatta, kun oikaiset valmiiksi maustetulla tomaattimurskalla ja tölkkipavuilla. Keitä kylkeen pastaa tai kääräise perjantain kunniaksi tortillan tai tacouoren väliin.

kalastajan gratiini kuhasta ja juureksista

Lauantai

Kalastajan gratiini kuhasta ja juureksista

Keskitaso

yli 60 min

Talviviikonlopun mehevä lohturuoka syntyy kuhasta ja juureksista sekä tillillä ryyditetystä ranskankermakastikkeesta. Kalastaja gratiini on juuri sellainen herkku, jota on kiva haarukoida reippaan ulkoilun jälkeen.

sipulikeitto, sipuleita ja keittolautanen
© Ari Heinonen

Sunnuntai

Perinteinen sipulikeitto

Keskitaso

yli 2 h

Ranskalainen sipulikeitto on klassikko ja talvisten sunnuntairuokien parhaimmistoa. Tämä karamellisoiduista sipuleista valmistettu soppa syntyy hitaasti ja rakkaudella, sillä se saa hautua uunissa parikin tuntia. Odotus kuitenkin palkitaan vedet kielelle herauttavalla keitolla ja ihanan makeiksi muhineilla sipuleilla. Juustolla kuorrutetu patonkiviipaleet tekevät makuelämyksestä täydellisen.

suklaablinit

Suklaablinit

Helppo

30-60 min

Sunnuntaiaterian makea päätös tehdään tietysti suklaasta. Suklaablinit on talven nerokkain jälkiruoka, joka herättää ihastusta niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa. Suklainen makuelämys on taattu, kun tarjoat blinit suklaajäätelön ja -kastikkeen kera.

X