Hedelmäopas

Viikuna

Teksti: Anna.fi

Tuoretta viikunaa voi popsia ihan sellaisenaan, ja siitä voi valmistaa monenlaisia makeita ja suolaisia herkkupaloja. Viikuna ja sinihomejuusto muodostavat lujan liiton.

Viikuna

Tuoreen viikunan väri vivahtaa violettiin, ruskeaan tai vaalean kellertävään taikka vihertävään. Hedelmäliha on pehmeää ja punertavaa. Nahkamaisen kuoren sisällä on paljon syötäviä siemeniä. Maku on happaman makea, ei ollenkaan niin makea kuin kuivattujen viikunoiden.

Viikunan kuori on hyvin ohut, joten käsittele hedelmää varoen. Hedelmän voi syödä sellaisenaan kuorineen, jos kuori ei ole kovin paksu, kunhan huuhtelee hedelmän ensin huolella. Tuoreen hedelmän voi nauttia kermavaahdon kera sellaisenaan, mutta se sopii hyvin erilaisten juustojen, esimerkiksi homejuuston kaveriksi salaattiin ja sillä voi maustaa vaikkapa broileriruoan kastikkeen.

Viikunaa säilytetään kylmässä +2 – +5 asteessa. Viikuna säilyy huonosti. Siksi sitä tulee käsitellä mahdollisimman vähän ja se pitäisi syödä mahdollisimman nopeasti.

Viikuna on lähtöisin Vähä-Aasiasta. Nykyään viikunapuita viljellään laajalti trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Pensasmainen viikunapuu on suosittu myös Välimeren maissa. Meille viikunoita tuodaan pääosin Turkista.

Kokeile myös näitä viikuna-reseptejä

Viikunapizzat

Juustosalaatti

Viikunavinegretti

Chèvre-viikunacanapét

Antipastosalaatti

Viikuna-päärynä-aurajuusto-
salaatti

Aurajuustoviikunat

raparperikookostorttu

Tuoreet viikunat, vanilja-mascarponevaahto

 
     

 

 

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Pekka Holmström

X