Ruoka

Viikuna hurmaa makean aromikkaalla maullaan – katso vinkit ja parhaat reseptit

Viikuna maistuu tuoreena ihan sellaisenaan, ja siitä voi valmistaa monenlaisia makeita ja suolaisia herkkupaloja. Kokosimme tähän parhaat reseptit ja ideat viikunan käyttöön ja säilytykseen.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Istockphoto, Paula Kukkonen, Otavamedia

Viikuna maistuu tuoreena ihan sellaisenaan, ja siitä voi valmistaa monenlaisia makeita ja suolaisia herkkupaloja. Kokosimme tähän parhaat reseptit ja ideat viikunan käyttöön ja säilytykseen.

Viikuna kuuluu vanhimpiin tunnetuista hedelmistä, sen sanotaan kasvaneen jo Edenin puutarhassa. Hedelmä on kotoisin Aasiasta. Viikunan tunnistaa sievästä, sipulimaisesta muodostaan. Kuoren väri vaihtelee violetista, ruskeaan tai vihertävän kellertävään. Syyssesongin viikuna on yleensä  tumma ja aromaattinen.

Hedelmäliha on herkullisen pehmeää ja punertavaa. Nahkamaisen kuoren sisällä on paljon syötäviä siemeniä. Hedelmän maku on raikkaan makea, ei kuitenkaan niin imelä kuin kuivattujen viikunoiden.

Viikuna on herkkä – käsittele  ja säilytä sitä varoen

Tuoreen viikunan kuori on hyvin ohut, joten käsittele tätä pehmeäkuorista hedelmää varoen.

Hedelmät pestään ennen käyttöä, mutta niitä ei tarvitse kuoria. Kova kanta otetaan kuitenkin aina pois. Kauneimmillaan hedelmä on leikattuna puolikkaiksi tai lohkoiksi, jolloin hedelmäliha pääsee näkyviin.

Viikuna ja sinihomejuusto
Tuoreen hedelmän voi nauttia sellaisenaan, mutta se sopii hyvin erilaisten juustojen kanssa. Esimerkiksi homejuusto ja viikuna muodostavat mahtavan makuparin.  Kuva: Jukka Pakarinen

Viikunat kannattaa ostaa mieluiten heti käytettäviksi.  sillä herkkä hedelmä ei säily pitkään. Jos viikunoita tarvitsee säilytellä, pidä ne kylmässä +2 – +5 asteessa. Nauti viikunat huoneenlämpöisinä, jotta hedelmän aromit pääsevät esiin.

Miten tunnistaa kypsän viikunan?

Kypsä viikuna tuntuu samaan aikaan hieman pehmeältä, mutta silti kiinteältä. Sen makea tuoksu on havaittavissa ohuen kuoren läpi. Toisinaan kypsän hedelmän pinta on siirappimaisen tahmea tai sen  kannasta saattaa valua makean tahmeaa nestettä.

Viikunat maistuvat sellaisenaan,  mutta ne tuovat ruokaan ihanan makeaa aromia ja näyttävyyttä. Viipaloi viikunoita salaatteihin, käytä leivontaan ja nauti niistä erilaisten juustojen kanssa.

Viikunan ja juuston liitto on täydellinen

Viikunoiden syyssesonki on parhaimmillaan marras-joulukuussa. Hedelmän maku sopii oivasti juuston kumppaniksi. Tarjoa aurajuustoviikunoita illanistujaisten suupaloina punaviinipohjaisen glögin kanssa. Tee näyttävä viikunoilla ja pähkinöillä koristeltu valkohome­juustokiekko ja jaa se sopiviksi suupaloiksi.

Paahtaminen tuo viikunan makean aromin esiin. Yhdistä paahdetut hedelmät fetan kanssa ja tarjoa illanistujaisten suupaloina.

Viikunat sujahtavat salaattiin

Tuore viikuna hurmaa salaateissa. Yhdistele viikunaa esimerkiksi herkulliseen antipastosalaattin, viimeistele sillä juhlavaksi jouluinen punakaalisalaatti  tai ruokaisa illanistujaisten bulgursalaatti.

Tuoreita viikunoita suolaisiin leivonnaisiin

Rapeat prosciutto-viikunakierteet valmistuvat vikkelästi valmistaikinalevyistä ja sopivat täydellisesti glögijuhlien tarjottaviksi.

Viikuna nosta perjantaipizzan ihan uudelle tasolle. Voit lisätä viikunat pizzan päälle jo paistovaiheessa, jolloin ne paahtuvat makeiksi tai sitten vasta valmiin pizzan päälle, jolloin ne ovat näyttävimmillään. Kokeile pieniä viiikunapizzoja, parmankinkkupizzaa tai yhdistele viikunaa ja päärynää juustopizzan täytteeksi.

Glögilasillisen kanssa maistuu rapea juustopiirakka, johon viikunat ja  päärynä tuovat suussa sulavaa makeutta.

Viikuna koristaa makeat herkut

Viikunoista saa helposti näyttävän koristelun esimerkiksi pikkujoulujen ja joulun makeisiin jälkiruokiin, leivonnaisiin ja kakkuihin.  Luumurahkakakku koristellaan sulatetulla suklaalla, pipareilla ja viikuinoilla.

Tuoreet viikunat, vaniljalla maustettu mascarponevaahto ja vadelmakastike on suussasulava jälkiruoka, joka valmistuu hetkessä.

Uunibanaanit, jäädytetty jogurtti ja raikkaat, tuoreet viikunat hurmaavat vaikkapa brunssitarjottavina.

Yksinkertainen on usein kaunista. Hunajavoissa paahdetut viikunat kaipaavat seuraakseen vain vaniljajäätelöpallon.

Suklaan täyteläinen maku yhdistettynä tuoreen viikunan hapokkaaseen raikkauteeen on lyömätön. Klassisen suklaamoussen sattumina on daim-rouhetta ja koristeena tuoreita viikunoita. Suklaa-juustokakku  ja suklaafondant viimeistellään jouluiseksi tuoreilla viikunoilla.

 Artikkelia on muokattu 6.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Viikuna on paljon muutakin kuin fiini koriste ja naposteltava – maista makeaa hedelmää salaateissa ja jälkkäreissä

X