Viinimarjat kuudella eri tavalla – kuitupitoinen vispipuuro ja mustaherukkasmoothie ovat oikeita terveyspommeja
Loppukesän herkkuja eli viinimarjoja pakastetaan talven varalle, mutta niistä kannattaa nauttia heti tuoreeltaan vispipuurossa, jäädykkeessä ja smoothiessa. Poimi tästä raikkaat viinimarja-reseptit.
Loppukesän herkkuja eli viinimarjoja pakastetaan talven varalle, mutta niistä kannattaa nauttia heti tuoreeltaan vispipuurossa, jäädykkeessä ja smoothiessa. Poimi tästä raikkaat viinimarja-reseptit.
Suussa kirpeän makeana poksahtava mustaherukka on todellinen terveystuote. Mustaherukkamehua on perinteisesti käytetty flunssan torjuntaan ja hoitoon. Terveellinen mustaviinimarja sisältää muun muassa kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, E-vitamiinia sekä runsaasti C-vitamiinia.
Viinimarjojen terveystutkimuksissa käytetään vielä paljon verbejä: saattaa ja voi. Esimerkiksi mustaviinimarjan siemenöljy saattaa alentaa veren huonoa kolesterolia.
Viinimarjojen ravintosisältö tunnetaan kuitenkin hyvin ja tietoa löytyy Fineli-koostumustietokannassa. Viinimarjoissa on paljon terveyttä edistäviä aineita, kuten flavonoideja. Viinimarjat sisältävät niukasti energiaa, mutta runsaasti ravintokuitua sekä kivennäis- ja hivenaineita. Kuidun lähteinä viinimarjat ovat jopa hieman parempia kuin hedelmät ja tomaatti. Mustaherukan sekä muiden viinimarjojen ravintosisältöä voi tarkastella Finelin verkkosivuilta.
Listasimme kuusi erilaista reseptiä, mitä voit loihtia mustaherukoista ja punaisista viinimarjoista.
Lapsuuden herkku: vispipuuro
Kuohkea vispipuuro on vastustamaton herkku ja sopii hyvin aamiaiselle tai välipalaksi. Kun jauhat marjojen kuoret puuron sekaan, käytät tummia mannaryynejä ja lisäät puuroon vielä leseitä, saat siitä oikean kuitupommin.
Vispipuron valmistaminen on helppoa, eikä vie kauan aikaa. Viinimarjoja keitetään vedessä, kunnes ne vaalenevat. Sen jälkeen seos ajetaan sileäksi sauvasekoittimella. Joukkoon lisätään sokeri ja mannaryynit. Puuroa keitellään noin 10 minuuttia. Puuroon sekoitetaan leseet ja se maustetaan ripauksella suolaa. Kun puuro on täysin jäähtynyt, se vatkataan kuohkeaksi sähkövatkaimella.
Resepti: Kuituinen vispipuuro
Pannukakkua ja punaherukka-nektariinihilloa
Kun aamulla on aikaa, mikä maistuukaan paremmalta kuin pannukakut ja itsetehty hillo. Kokeile perinteisten vadelma- ja mansikkahillojen sijaan punaherukka-nektariinihilloa. Lempeä ja makea nektariini kesyttää kirpakan punaherukan hillokattilassa. Lopputulos on upean aromikas ja tasapainoinen.
Resepti: Punaherukka-nektariinihillo
Mustaherukkasmoothie aamu- tai välipalaksi
Mustaherukkasmoothie sopii aamupalaksi, välipalaksi tai työpäivän lounaalle jälkiruoaksi. Tee aamulla valmiiksi ja pakkaa mukaan evääksi töihin.
Pane ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi. Makeuta smoothie tarvittaessa esimerkiksi hunajalla tai agave-siirapilla.
Resepti: Mustaherukka-smoothie
Jäädykkeestä suu makeaksi
Jäädyke on kätevä valmistaa etukäteen pakastimeen, vaikka jo päiviä ennen tarjoilua. Mustaherukka-halvajäädyke maistuu vaikkapa rapujuhlien jälkiruokana.
Jäädykkeen valmistaminen ei ole vaikeaa. Keltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Kermavaahto sekoitetaan keltuaisvaahtoon ja joukkoon lisätään halva. Siivilän läpi puserretut, soseutetut mustat viinimarjat maustetaan sokerilla. Jäädykkeen voi koota kerroksittain tarjoilukulhoon tai annosastiaan. Pienen marmoroinnin saa aikaiseksi, kun sekoittaa jäädykkeitä hieman joka puolelta. Sen jälkeen jäädyke pakastetaan vähintään kolmeksi tunniksi. Tarjoa mustaherukka-halvajäädykkeet vähän pehmenneinä juhlavasti muskattikuohuviinin kanssa.
Resepti: Mustaherukka-halvajäädyke
Suklaan ja mustaherukan toimiva liitto
Hyvänolon jälkiruoka syntyy tummasta suklaasta, mustaviinimarjoista ja mantelimaidosta. Kuumaan mantelimaitoon sulatetaan paloiteltu suklaa. Seos maustetaan kanelilla. Suklaaseos tarjoillaan pienistä kupeista ja koristeellaan mustaherukoilla ja tomusokerilla. Helppo ja herkullinen jälkiruoka on valmis.
Resepti: Suklaakupit ja mustaherukkaa
Raikasta raakamehua punaherukasta
Puutarhan hehkeästä kaunottaresta, punaherukasta, syntyy raikas juoma, jota voi tarjota yhtä lailla tyylikkäänä alkumaljana tai raikkaana janojuomana. Mehunteossa avainasemassa ovat pullojen tiiviys ja puhtaus sekä käytetty sokerin määrä. Valitse mehuun vain parhaita punaherukoita, sillä raaka-aineiden laatu vaikuttaa juoman makuun ja säilymiseen.
Muuten raakamehun teko on helppoa. Viinimarjat puhdistetaan ja soseutetaan. Marjasoseen päälle kaadetaan kiehautettu ja jäähdytetty vesi ja joukkoon sekoitetaan sitruunahappoa. Marjaseoksen annetaan seistä jääkaapissa kaksi vuorokautta. Seosta tarvitsee sekoittaa vain muutaman kerran. Mehu siivilöidään, siihen lisätään sokeria hyvin sekoittaen ja se on valmis pullotettavaksi. Mehua laimennetaan ennen tarjoilua vedellä.
Resepti: punaherukka-raakamehu
Katso lisää vinkkejä viinimarjasadon hyödyntämiseen:
Säilö sadon parhaimmisto
Vadelma-punaherukkagranita
Mustaherukka-jäätelösooda
Mustaherukka-hyytelökakku
Kesäinen marja-salaatti
Punaherukka-spelttipuuro
Kotiliesi.fi: viinimarjamehu
Kotiliesi.fi: mustaherukka-juustokakku
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Kommentit
Aikoinaan höyrytin Mehumaijassa punaviinimarjoja ja ihan ilman sokeria tuli juotua. Hyvää oli. Olen tehnyt myös vispipuuroa silloin, kun lapset olivat pieniä.
Kommentit
Nam! Punaviinimarjoista, kaurahiutaleista ja jäätelöstä saa loihdittua myös makoisan jälkiruoan, ohje löytyy blogistani: http://koikkelastakajahtaa.blogspot.fi/2017/08/marjainen-jalkiruoka-jaatelon-kera.html.
Aikoinaan höyrytin Mehumaijassa punaviinimarjoja ja ihan ilman sokeria tuli juotua. Hyvää oli. Olen tehnyt myös vispipuuroa silloin, kun lapset olivat pieniä.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous