Villiinny vegestä - maukasta kasvisruokaa viikon jokaiselle päivälle
Arkena kello tikittää ja nälkä kurnii vatsassa. Ruokaa on siis saatava lautaselle nopeasti ja vaivatta. Ennen jauhelihapaketin avaamista kannattaa kuitenkin vetää vielä kerran syvään henkeä, sillä maittavaa arkiruokaa valmistuu vaivatta myös kasviksista.
Arkena kello tikittää ja nälkä kurnii vatsassa. Ruokaa on siis saatava lautaselle nopeasti ja vaivatta. Ennen jauhelihapaketin avaamista kannattaa kuitenkin vetää vielä kerran syvään henkeä, sillä maittavaa arkiruokaa valmistuu vaivatta myös kasviksista.
Lihattoman lokakuun innoittamana kokosimme yhteen parhaat kasvisruokareseptit viikon jokaiselle päivälle. Näillä resepteillä pyöräytät pikaiset arkisapuskat ja herkuttelet maukkasti myös viikonloppuna.
Maanantai
Nopea kasvispata
30-60 min
Helppo
Uunissa lähes itsestään valmistuvat padat ovat arkiruokien pelastus. Nopeaan kasvispataan kuutioidaan bataattia, perunaa ja tofua. Sekaan lisätään purkillinen säilykeminitomaatteja, jossa ainekset saavat muhia sulassa sovussa ihanan meheviksi. Savupaprika ja curry tuovat ruokaan makua, tuore korianteri ja paadetut siemenet viimeistelevät valmiin annoksen huippuunsa.
Tiistai
Pinaattipasta
Alle 30 min
Keskitaso
Juustoa ja kermaa sisältävällä pinaattipastalla on miltei mahdotonta mennä vikaan. Pikapikaa valmistuva pastakastike syntyy paistamalla tuoretta pinaattia pannulla sipulin kera ja maustamalla se chilillä ja valkosipulilla. Sekaan vielä loraus kermaa sekä rouhaisut suolaa ja pippuria. Valmiin annoksen pinnalle voi raastaa perinteistä parmesaanijuustoa tai murustaa vaihteeksi fetaa, joka on pinaatin paras kumppani.
Keskiviikko
Lämmin bulgur-halloumisalaatti
30-60 min
Keskitaso
Salaatitko muka pupunruokaa? Unohda perinteiset jäävuorisalaatit, kurkut ja tomaatit ja kokeile niiden sijaan lämmintä bulgur-halloumisalaattia, jossa loistavat uunissa paahdetut kasvikset, kuten bataatti, palsternakka ja kesäkurpitsa, joihin chili, inkivääri ja loraus balsamicoa loihtivat herkullista makua. Bulgur ja linssit tukevoittavat salaatin sen verran ruokaisaksi, että myös nälkäisemmän syöjän vatsa täyttyy takuulla. Öljyssä pikaisesti paistettu halloum-juusto sekä paahdetut mantelit tekevät salaatista hykerryttävän hyvää.
Torstai
Tomaatti-papukeitto ja aura-aioli
30-60 min
Keskitaso
Parhaimmillaan arkiruokien, kuten tämän tomaatti-papukeiton ja aura-aiolin ainekset löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeistasi, eikä kauppaan välttämättä tarvitse vaivautua laisinkaan. Säilyketomateista ja kasvisliemestä syntyy maukas liemi, johon tölkillinen valkoisia papuja tuo mukavasti ruokaisuutta. Loraus valkoviiniä loihtii ruokaan ripauksen luksusta ja keiton päälle lisättävä aurajuustolla säväytetty majoneesi jalostaa keitosta arki-illan herkkua.
Perjantai
Nyhtökaurapizza
30-60 min
Helppo
Perjantaina herkutellaan pizzalla. Mikäli käsien upottaminen jauhoihin viikonlopun alkajaisiksi ei tunnu houkuttelevalta voi edellisenä iltana jo hieman ennakoida ja valmistaa taikinan kohoamaan yöksi jääkaappiin. Jos pizzan himo kuitenkin iskee yllättäin, syntyy maukas pohja toki hieman lyhyemmälläkin kohotusajalla.
Pizza kruunataan tietenkin mehevillä täytteillä. Vaihtelua perjantaipizzaan saa sipaisemalla pohjalle perinteisen tomaattikastikkeen sijaan valmista pestokastiketta ja lisäämällä päälle nyhtökauraa sekä täyteläistä mozzarellajuustoa. Mikäli lähikaupan nyhtökaurahyllyt ammottavat tyhjyyttään, myös härkis toimii nyhtökaurapizzassa mainiosti.
Lauantai
Kasvispyörykät kookoskastikkeella
30-60 min
Keskitaso
Viikonloppuna vatsa täytetään kasvispyöryköillä ja kookoskastikkeella. Intialaismausteiset kasvispyörykät sisältävät perunaa, linssejä sekä cashew-pähkinöitä ja maistuvat myös vegaaneille. Pyörykät mehevöitetään tomaattimurskasta ja kookosmaidosta valmistetussa huumaavan herkullisssa kastikkeessa. Lisänä maistuu aromikas jasmiiniriisi, jauhopeukalo leipoo kylkeen vielä pehmeitä naan-leipiä.
Sunnuntai
Kasvisjambalaya
30-60 min
Keskitaso
Jambalaya on Yhdysvaltojen Louisianasta kotoisin oleva mausteinen riisipohjainen ruoka, johon ruokaisuutta tuovat perinteisesti erilaiset lihat ja makkaranpalat. Kasvisjambalaya, joka on mahdollisesti jopa perinteistä versiota maukkaampi, ei lihaa kaipaa. Siitä pitävät huolen bataatti, paprika ja kidneypavut, jotka saavat muhia riisin kanssa tomaattisessa kastikkeessa ihanan meheviksi. Makua tuovat savustettu paprika, chili ja valkosipuli, jotka lämmittävät mukavasti erityisesti viileänä syyspäivänä.
Omenatiramisu
30-60 min
Helppo
Myöskään herkullisten jälkiruokien eteen ei tarvitse uhrata tolkuttomasti aikaa. Omenatiramisu on syksyn lumoavin jälkiruoka, joka syntyy näppärästi kerrostamalla lasiin vuorotellen omenamehussa haudutettuja ja omena-vaniljaliköörillä terästettyjä omenalohkoja ja samaisessa haudutusliemessä pyöräytettyjä Wilhelmiina-keksejä sekä täyteläistä mascarponevaahtoa. Suloinen herkku onnistuu lähes takuuvarmasti ja hurmaa taatusti koko pöytäseurueen.
Kasvisruokaa myös seuraavalle viikolle:
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous