Viikon ruokalista

Villiinny vegestä - maukasta kasvisruokaa viikon jokaiselle päivälle

Arkena kello tikittää ja nälkä kurnii vatsassa. Ruokaa on siis saatava lautaselle nopeasti ja vaivatta. Ennen jauhelihapaketin avaamista kannattaa kuitenkin vetää vielä kerran syvään henkeä, sillä maittavaa arkiruokaa valmistuu vaivatta myös kasviksista.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Arkena kello tikittää ja nälkä kurnii vatsassa. Ruokaa on siis saatava lautaselle nopeasti ja vaivatta. Ennen jauhelihapaketin avaamista kannattaa kuitenkin vetää vielä kerran syvään henkeä, sillä maittavaa arkiruokaa valmistuu vaivatta myös kasviksista.

Lihattoman lokakuun innoittamana kokosimme yhteen parhaat kasvisruokareseptit viikon jokaiselle päivälle. Näillä resepteillä pyöräytät pikaiset arkisapuskat ja herkuttelet maukkasti myös viikonloppuna.

Maanantai

Nopea kasvispata

30-60 min

Helppo

Uunissa lähes itsestään valmistuvat padat ovat arkiruokien pelastus. Nopeaan kasvispataan kuutioidaan bataattia, perunaa ja tofua. Sekaan lisätään purkillinen säilykeminitomaatteja, jossa ainekset saavat muhia sulassa sovussa ihanan meheviksi. Savupaprika ja curry tuovat ruokaan makua, tuore korianteri ja paadetut siemenet viimeistelevät valmiin annoksen huippuunsa.

pinaattipasta

Tiistai

Pinaattipasta

Alle 30 min

Keskitaso

Juustoa ja kermaa sisältävällä pinaattipastalla on miltei mahdotonta mennä vikaan. Pikapikaa valmistuva pastakastike syntyy paistamalla tuoretta pinaattia pannulla sipulin kera ja maustamalla se chilillä ja valkosipulilla. Sekaan vielä loraus kermaa sekä rouhaisut suolaa ja pippuria. Valmiin annoksen pinnalle voi raastaa perinteistä parmesaanijuustoa tai murustaa vaihteeksi fetaa, joka on pinaatin paras kumppani.

Lämmin bulgur-halloumisalaatti

Keskiviikko

Lämmin bulgur-halloumisalaatti

30-60 min

Keskitaso

Salaatitko muka pupunruokaa? Unohda perinteiset jäävuorisalaatit, kurkut ja tomaatit ja kokeile niiden sijaan lämmintä bulgur-halloumisalaattia, jossa loistavat uunissa paahdetut kasvikset, kuten bataatti, palsternakka ja kesäkurpitsa, joihin chili, inkivääri ja loraus balsamicoa loihtivat herkullista makua. Bulgur ja linssit tukevoittavat salaatin sen verran ruokaisaksi, että myös nälkäisemmän syöjän vatsa täyttyy takuulla. Öljyssä pikaisesti paistettu halloum-juusto sekä paahdetut mantelit tekevät salaatista hykerryttävän hyvää.

tomaatti-papukeitto ja aura-aioli

Torstai

Tomaatti-papukeitto ja aura-aioli

30-60 min

Keskitaso

Parhaimmillaan arkiruokien, kuten tämän tomaatti-papukeiton ja aura-aiolin ainekset löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeistasi, eikä kauppaan välttämättä tarvitse vaivautua laisinkaan. Säilyketomateista ja kasvisliemestä syntyy maukas liemi, johon tölkillinen valkoisia papuja tuo mukavasti ruokaisuutta. Loraus valkoviiniä loihtii ruokaan ripauksen luksusta ja keiton päälle lisättävä aurajuustolla säväytetty majoneesi jalostaa keitosta arki-illan herkkua.

Nyhtokaurapizza

Perjantai

Nyhtökaurapizza

30-60 min

Helppo

Perjantaina herkutellaan pizzalla. Mikäli käsien upottaminen jauhoihin viikonlopun alkajaisiksi ei tunnu houkuttelevalta voi edellisenä iltana jo hieman ennakoida ja valmistaa taikinan kohoamaan yöksi jääkaappiin. Jos pizzan himo kuitenkin iskee yllättäin, syntyy maukas pohja toki hieman lyhyemmälläkin kohotusajalla.

Pizza kruunataan tietenkin mehevillä täytteillä. Vaihtelua perjantaipizzaan saa sipaisemalla pohjalle perinteisen tomaattikastikkeen sijaan valmista pestokastiketta ja lisäämällä päälle nyhtökauraa sekä täyteläistä mozzarellajuustoa. Mikäli lähikaupan nyhtökaurahyllyt ammottavat tyhjyyttään, myös härkis toimii nyhtökaurapizzassa mainiosti.

kasvispyörykät kookoskastikkeesse

Lauantai

Kasvispyörykät kookoskastikkeella

30-60 min

Keskitaso

Viikonloppuna vatsa täytetään kasvispyöryköillä ja kookoskastikkeella. Intialaismausteiset kasvispyörykät sisältävät perunaa, linssejä sekä cashew-pähkinöitä ja maistuvat myös vegaaneille. Pyörykät mehevöitetään tomaattimurskasta ja kookosmaidosta valmistetussa huumaavan herkullisssa kastikkeessa. Lisänä maistuu aromikas jasmiiniriisi, jauhopeukalo leipoo kylkeen vielä pehmeitä naan-leipiä.

kasvisjambalaya

Sunnuntai

Kasvisjambalaya

30-60 min

Keskitaso

Jambalaya on Yhdysvaltojen Louisianasta kotoisin oleva mausteinen riisipohjainen ruoka, johon ruokaisuutta tuovat perinteisesti erilaiset lihat ja makkaranpalat. Kasvisjambalaya, joka on mahdollisesti jopa perinteistä versiota maukkaampi, ei lihaa kaipaa. Siitä pitävät huolen bataatti, paprika ja kidneypavut, jotka saavat muhia riisin kanssa tomaattisessa kastikkeessa ihanan meheviksi. Makua tuovat savustettu paprika, chili ja valkosipuli, jotka lämmittävät mukavasti erityisesti viileänä syyspäivänä.

omenatiramisu

Omenatiramisu

30-60 min

Helppo

Myöskään herkullisten jälkiruokien eteen ei tarvitse uhrata tolkuttomasti aikaa. Omenatiramisu on syksyn lumoavin jälkiruoka, joka syntyy näppärästi kerrostamalla lasiin vuorotellen omenamehussa haudutettuja ja omena-vaniljaliköörillä terästettyjä omenalohkoja ja samaisessa haudutusliemessä pyöräytettyjä Wilhelmiina-keksejä sekä täyteläistä mascarponevaahtoa. Suloinen herkku onnistuu lähes takuuvarmasti ja hurmaa taatusti koko pöytäseurueen.

Kasvisruokaa myös seuraavalle viikolle:

linssipata ja valkosipulipinaatti

Linssipata ja valkosipulipinaatti

kasvis-parmesaanipyörykät

Kasvis-parmesaanipyörykät

Marokkolainen kikhernekeitto

Marokkolainen kikhernekeitto

Kotiliesi.fi: Saag paneer

X