Vinkit

Voikukka

Teksti:
Sirpa Hammarberg

Voikukka onkin herkkusuiden arvostama salaattiyrtti! Miksi et söisi sitä kitkemisen sijaan?

Voikukanlehtisalaatti

Voikukanlehdet maistuvat erinomaisesti salaateissa, keitoissa tai muhennoksissa. Voikukannupuista ja kukista saa maittavaa viiniä tai simaa, ja kukinnot sopivat ruokien koristeluun. Juuresta voi keittää liemiä, tai sitä voi kuivata mausteeksi.

Pyöreäreunaiset pienet lehdet maistuvat parhailta. Kovin sahalaitainen lehti saattaa olla kitkerä. Voikukkaa viljellään muun muassa Ranskassa, jossa viljelmä peitetään valolta. Silloin lehti jää vaaleaksi, rapeaksi ja miedonmakuiseksi. Varsi ja ison lehden paksu keskiruoti sisältävät karvasta matiaisnestettä, ja ne kannattaa poistaa ennen ruokaan laittamista.

Voikukka sisältää paljon vitamiineja sekä rautaa ja kaliumia. Se on vanha lääkeyrtti, joka on toiminut moniin vaivoihin. Voikukka muun muassa herättää ruokahalua. Lue lisää voikukan terveellisistä ominaisuuksista Ellit.fi-sivulta.

Pihasta pöytään

Villiyrteistämme yleisimpiin kuuluva voikukka on helppo tunnistaa, ja sitä löytyy lähes kaikkialta mistä ihmisiäkin. Sen keruu voi alkaa heti kun maa alkaa vihertää.

Sadonkorjuuaika on parhaimmillaan toukokuussa, kun lehdet ovat nuoria. Voikukkaa voi myös niittää pitkin kesää, jolloin uusia lehtiä versoo koko kauden. Nuput kerätään sitä mukaa kuin niitä syntyy ja kukinnot niiden juuri auettua. Juuret kannattaa kerätä syksyllä.

Voikukanlehtiä voi säilöä hapattamalla.

Kokeile voikukanlehtisalaattia tai punajuurikalaa ketosalaatin kanssa.

Kuva: Jorma Marstio

X