Vihannesopas

Vuoden vihannekset, kukkivat kaalit taipuvat moneen: jauhotonta piirakkaa ja riisitöntä risottoa

Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset valitsivat vuoden 2016 vihannekseksi kukkivat kaalit, joista tutuimpia lienevät kukkakaali ja parsakaali.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset valitsivat vuoden 2016 vihannekseksi kukkivat kaalit, joista tutuimpia lienevät kukkakaali ja parsakaali.

Kaupassa

Parsakaali on parhaimmilaan, kun sen kukinnot ovat pieniä ja napakoita eikä terälehtien keltaista väriä vielä näy. Hyvä kukkakaali puolestaan on napakka, nuppujen väri on raikas ja pinta vahingoittumaton.

Kukkakaalin kukintoa suojaavat vihreät lehdet, joita ei kannata kaupassa karsia pois. Ne sopivat syötäväksi esimerkiksi vokattuna tai muutoin kypsennettynä tai käytettäväksi sellaisenaan esimerkiksi salaattien seassa. Myös kaalien varsi on maukasta syötävää ja se kannattaakin paloitella ruokaan mukaan. Tarvittaessa puumaista pintaa voi hieman kuoria.

parsakaali

Säilytä oikein

Kukkivat kaalit säilyvät parhaiten viileässä +2 – +5 asteessa. Ne ovat herkkiä etyleenille, joten ne on pidettävä erillään muun muassa tomaateista ja omenoista sekä muista runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista. Nahistumisen estämiseksi kaalit kannattaa suojata esimerkiksi muovipussilla.

Terveellistä ja kevyttä syötävää

Erityisesti parsakaalia on hehkutettu sen terveellisyyden vuoksi. Se sisältääkin runsaasti folaattia ja muita B-ryhmän vitamiineja sekä C- ja E-vitamiinia. Vitamiinit ovat kuitenkin herkkiä tuhoutumaan kuumennuksen aikana, joten kaalit kannattaa kypsentää hellävarasiesti esimerkiksi höyryttämällä ja jättää hieman napakoiksi. Muihin kasviksiin verrattuna parsakaalissa on myös melko paljon proteiinia.

Myös kukkakaali on fiksu valinta lautaselle, sillä se sisältää muun muassa runsaasti C-vitamiinia. Kukkivat kaalit sisältävät vain vähän energiaa ja ovat siksi mainiota ruokaa myös keventäjille.

kukkakaali

Kaaleista on moneksi

Perinteinen tapa valmistaa kukkivia kaaleja, on keittää ne. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä keittoaika venähtää helposti liian pitkäksi ja lopputulos on siten vetinen. Vettä tuleekin olla kattilassa niukasti ja kypsennysajan niin lyhyt, että kaalissa on vielä purutuntumaa jäljellä. Jäähdytä kukkivat kaalit keittämisen jälkeen nopeasti kylmässä vedessä, jotta kypsyminen loppuu. Höyryttäminen on keittämistä hellävaraisempi kypsennystapa ja säilyttää paremmin sekä maun että vitamiinit.

Kukkivat kaalit sopivat myös grillattavaksi, pannulla paistettavaksi tai uunissa paahdetavaksi joko paloina, viipaleina tai kokonaisena sekä friteerattavaksi, pikkelöitäväksi tai vaikka raakana syötäväksi sellaisenaan dippien ja tahnojen kera. Ne ovat herkullinen lisä salaateissa, vokeissa, padoissa, gratiineissa, munakkaissa ja keitoissa sekä pizzoissa ja piirakoissa. Kukkakaalista valmistat myös unelmapehmeän ja täyteläisen pyreen. Monipuolisina raaka-aineina ne taipuvat kuitenkin vielä moneen muuhunkin.

Kokeile näitä persoonallisia kukkakaaliherkkuja…

Fenkoli_pekoni_piirakka_mantelipohjalla

Kukkakaalista syntyy mantelijauhojen kanssa maukas gluteeniton piirakkapohja, joka sopii myös keliaakikoille. Kukkakaali pilkotaan pienemmiksi nupuiksi ja jauhetaan muiden pohjan ainesten kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi taikinaksi. Mehevä täyte syntyy pekonista ja parmesaanijuustosta, johon aromikas fenkoli tuo raikkautta. Fenkoli-pekonipiirakka manteli-kukkakaalipohjalla sopii mainiosti niin kahvipöydän suolaiseksi vierastarjottavaksi kuin herkulliseksi iltapalaksi perheen kesken nautittavaksi.

kokonaisena paistettu kukkakaali ruskistetun voin kera

Näyttävä päivällispöydän katseenvangitsija syntyy kokonaisena paistetusta kukkakaalista, johon kaprikset, salvia ja sitruuna tuovat makua. Paahtaminen antaa kukkakaalille luonnetta ja ruskistetun voin kanssa tarjottuna se muodostaa vastustamattoman yhdistelmän.

kukkakaalilla täytetty sämpylä

Kukkakaaligratiini on taatusti tuttu juttu, mutta oletko koskaan gratinoinut kaalia sämpylän sisään kaivetussa kolossa? Kukkakaalilla täytetty sämpylä saa mehevyyttä piparjuurituorejuustosta ja herkullisen kuorrutteen emmentaljuustosta. Tämä persoonallinen ja nerokas herkku sopii yhtä hyvin lounaaksi kuin iltapalaksikin.

… ja näitä parsakaaliherkkuja

parsakaalirisotto

Kun kukkakaalin ja parsakaalin kukinnot jauhaa tai raastaa hienommaksi, saa riisin kaltaista murua, jota voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi couscousin tapaan salaateissa. Pannulla pikaisesti paistettuna parsakaalimurusta syntyy myös maukas riisitön parsakaalirisotto. Sekaan vain parmesaanijuustoa ja tilkka sitruunamehua, mausteeksi valkosipulia, suolaa ja pippuria eikä muita kikkailuja tarvita.

parsakaalipesto ja pastaa

Pestopasta on arjen pikaruokaa parhaimmillaan ja parsakaalilla höysettynä vielä uskomattoman herkullista ja terveellistä. Pieni varoituksen sana, pestokastike parsakaalista vie kielen mennessään ja saa jopa nirsoimman parsakaalinpurijan käännytettyä.

kylmä parsakaalikeitto

Kylmä parsakaalikeitto sopii alkupalaksi tai hellepäivän raikkaaksi lounaaksi. Jogurtti tuo keittoon täyteläisyyttä, kivennäisvesi keveyttä ja raikkautta. Viimeistele keitto kuminansiemenillä maustetulla jogutilla ja saat taatusti pöytäseurueesi huokailemaan ihanstuksesta.

Kukkivat kaalit täydentävät myös nämä ruoat:

parsakaalipasta

Parsakaalipasta

parsakaalilla täytetty lihamureke

Parsakaalilla täytetty lihamureke

kukkakaalibiryani

Kukkakaalibiryani

paahteinen kukkakaalisalaatti

Paahteinen kukkakaalisalaatti

Kotiliesi.fi: Parsakaalitahna

Kotiliesi.fi: Kukkakaalimuusi

X