Makuja maailmalta

Yllätyksellinen Berliini: herkkusuun 5 tärppiä

Teksti:
Anna.fi

Katuruokaa, uusia tuulia, monikulttuurisuutta, kokeilunhalua, yllätyksellisyyttä, sopivasti boheemia, mutkatonta ja rentoa fillistä, niissä piilee Berliinin ruokakulttuurin viehätys. Viime vuosina Berliinistä on tullut todellinen herkkusuiden hot spot, jonka ravintoloiden kirjo on valtaisa. Tässä muutamia tärppejä Berliiniin menijöille.

Markthalle Street Food Day is Thursday

Berliinin kiriminen ravintola- ja juomakulttuurin trendipaikaksi on tapahtunut vain muutamien vuosien aikana. Vielä 2000-luvun alkupuolella harva olisi sanonut matkaavansa Berliiniin kulinaaristen intohimojen vuoksi. Silloin berliiniläinen ruoka miellettiin usein tuhdeiksi annoksiksi ja katuruoka pelkästään makkara-aterioiksi ja pizzaksi. Muutos on tapahtunut rivakasti. Berliinin katuruokakulttuuriin on tuonut väriä ja vivahteita lukuisista maista tulleet maahanmuuttajat.

Neni, Berliini

Hyvästä laadusta huolimatta Berliinin ravintoloiden hintataso on varsin kohtuullinen, joten kannattaa fiilistellä shoppailun ja nähtävyyksien välissä ravintoloissa ja kahviloissa huikean street food -tarjonnan lisäksi.

1. House of small wonder

House of small wonder

Huikeat kierreportaat vievät satumaiseen  brunssi- ja lounaspaikkaan. House of small wonder on avattu Brooklynissä jo 2010 ja  Berliinissä joulukuussa 2014. Ravintolan sisustuksessa on käytetty paljon puuta ja vielä enemmän kasveja. Paikan lintutapetit sopivat hienosti muuhun sisustukseen ja tunnelmaan.

House of small wonder

Tarjolla on lounaaksi paikallisista aineksista tehtyä lohturuokaa. Pitkin päivää paikanpäällä leivottua leipää, croissantteja ja levonnaisia.

House of small wonder, lounas

Nappasimme maisteltavaksi sandwich menun. Menun keittona tarjoiltiin todella maukas gazpacho, tuore croissant munakokkelilla sekä avokado-tuorejuustotäytteinen täysjyväsämpylä. Annos sopii hyvin liikkeelläolevan turistin lounaaksi, ei liian täyttävää, mutta maukasta hyvänolon ruokaa. House of Small Wonder tarjoilee koko päivän brunssia ja lounasta.

House of smal wonder - cocktail-lista

Osoite: Johannis st 20, 10117 Berlin
Erityistä: all day cocktails ja hyvä tee-ja kahvivalikoima. Maksu vain käteisellä.
Avoinna: ma-pe 9-17, la-su 10-17

2. Harry’s New York Bar

Harry's Bar Sheraton Berlin

Vuonna 1911 perustetun legendaarisen Pariisin Harry’s New York Barin virkeä pikkusisko Harry’s New-York Bar Berliinissä on yksi suosituimpia cocktail-baareja kaupungin keskustassa. Kun kysyimme baarin suosion syytä, baarimestari Onur Köksal kertoo, että heillä asiakas on tähti, ei baarimikko. Piipahdimme baarissa ensin hiljaiseen aikaan alkuillasta ja toisen kerran yömyöhällä. Ystävällinen palvelu ei pettänyt edes yön kiireisinä tunteina, jolloin paikka oli tupaten täynnä.

Harry's Bar drinkinvalmistus

Harry’s New-York Bar tarjoaa taidokkaita drinkkejä, alkoholittomia cocktaileja, pientä herkullista yöpalaa. Cocktail-barin listalla on lähes 200 juomaa, klassikoista moderneihin “Liquid Kitchen” -cocktaileihin, joihin yhdistellään keittön mausteita, kuten pippuria.

Osoite: Harry’s New-York Bar, Sheraton Berlin Grand Hotel Esplanade, Lützowufer 15, Berlin-Tiergarten, 10785
Avoinna: ma-to klo 17-02, pe-la klo 17-03

3. Markthalle Neun: Street Food Festival

Kuten muuallakin, katuruoka on Berliinissäkin juuri nyt kuuminta hottia. Hyvän yleiskuvan katuruokatarjonnasta saa, kun vierailee torstai-iltana Kreuzbergissä, Markthalle Neunin katuruokafestivaaleilla.

Markthalle Neun

Siellä voi maistella makuja ympäri maailmaa perinteisistä saksalaisista herkuista aasialaisiin ja Lähi-idän sekä Välimeren antimiin.

Kimchee Tacos, Street food festival Berlin

Huikean ruokatarjonnan lisäksi paikalla on viinikojuja ja myynnissä paikallisen pienpanimon olutta, 2,5 € lasi + 2 €:n pantti lasista. Kannattaa mennä ajoissa paikalle ja varautua  hienoiseen väentungokseen. Hallissa on mukava tunnelma ahtaudesta huolimatta.

Ostereita ja pienpanimon olutta

Osoite: Eisenbahnstrasse 42/43, 10997 Berlin-Kreuzberg
Avoinna: joka torstai klo 17-22

4. Neni

Neni

Kun  tekee mieli kokeilla uusia makuelämyksiä, kannattaa ottaa kohteeksi Neni. Neni löytyy 25hours hotel Bikini Berlin 10. kerroksen kattotasanteelta. Ensimmäiseksi vieraan vastaanottaa huikea näköala, joka avautuu lasiseinien läpi Berliiniin ja aivan vieressä sijaitsevaan eläintarhaan. Ravintolan keskellä on suuri kasvihuonetta muistuttava tila, jossa ruokaillaan. Lasiseinät, puupöydät ja värikkäät tuolit luovat ilmavan ja raikkaan tunnelman.

Neni_näkymä Zoohon

Menun ruokalajien kirjo sekoittaa aluksi pään. Mutta ideana on tilata useampia annoksia ja koota niistä värikäs kokonaisuus vaikkapa jaettavaksi. Jokaisesta vaihtoehdosta on saatavissa myös pienempi vaihtoehto.

Neni kasvisruokien maistelua

Upeissa annoksissa on vaikutteita Persiasta, Marokosta, Turkista, Espanjasta ja muualtakin Euroopasta. Ruokalista on kasvispainotteinen, mutta tarjolla on myös kalaa ja äyriäisiä.

mausteiset katkaravut ja avokadoaioli

Vahva suositus kampasimpukoille ja kukkakaalille, jättikatkaravuille, punajuurihumukselle sekä palvelulle. Nenin henkilökunnan käytös on reipasta, erittäin ystävällistä ja rentoa.

Osoite: Budapester Str. 40,Berliini
Avoinna: Ma-Pe 12 – 23, la-su 12.30 – 23

5. The Bird Kreuzberg – tarjoaa Berliinin kuuluisimmat hampurilaiset

Bird

Berliinin suosituimpiin hampurilaispaikkoihin lukeutuu amerikkalaistyylinen the Bird. Arki-iltanakin paikka on vilkas, pöydät ovat täynnä ja jonoa riittää ulos asti. Suosion salaisuutena lienevät valtavat annokset ja erittäin hyvä palvelu. Hampurilaispihvi kehotetaan tilaamaan mediumina ja se tarjoillaan paikan päällä leivotun tuoreen sämpylän välissä. Hampurilaisten lisäksi paikan erikoisuus on mausteiset broilerin siivet.

The Bird ja The hampurilainen

Osoite: The Bird Xberg, Kottbusser Damm 95, 10967 Berlin
Erityistä: maksu vain käteisellä
Avoinna: Joka päivä  12 – 00

Eipä kai currywurstia voi jättää mainitsematta. Tutustu Berliinin currywurstien Top10 listaan ennen matkaan lähtöä. Sekä listaus Berliinin TOP5  hampurilaispaikoista.

Kuvat: Brendan Delany

Teksti: Leena Kalliokoski

X