Hedelmäopas 29.9.2015

Nyt on omenan aika: Poimi parhaat omenareseptit ruoanlaittoon ja jälkiruokiin

Teksti: Anna.fi

Kaikista maailman omenoista kotimaiset ovat parhaita niin herkutteluun kuin ruoanlaittoonkin. Teet niistä helposti suussasulavia jälkiruokia ja aterioiden lisukkeita.

Lämmin brie karamellinmakeiden omenoiden ja pähkinöiden kanssa on helppo ja upea viikonloppuaterian jälkiruoka.

Mureat omenagalettet ovat parhaita lämpiminä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Perinteinen chutney maistuu mainiolta possun, broilerin ja kalkkunan kanssa. Se säilyy hyvin vaikka jouluun asti.

Omenista saa raikkaan kastikelisäkkeen vaikka pääruoalle. Rakuunalla ja dijoninsinapilla maustettu raikas omenakastike sopii broilerin ja possun kaveriksi.

Omenalajikkeet tutuiksi

  • Samo on isokoinen, miellyttävän hapokas kesäomenalajike. Malto on rapea, kuori kellertevän  ruskea. Samo on hyvä leivonta- ja säilöntäomena.
     
  • Åkerö on ovaalin muotoinen, tiilenpunainen omena, joka tulee kauppoihin vasta myöhään syksyllä. Maku on makean aromaattinen ja hieman mausteinen. Åkerö on maukas herkuttelu ja jälkiruokaomena.
     
  • Punainen kaneliomena kypsyy syyskuun puolivälissä. Muodoltaan litteän pyöreä, maultaan miedosti hapokas punakaneli on hyvä syöntiomena.
     
  • Antonovka on vanha kovamaltoinen ja hapokas talousomenalajike, josta syntyy hyvää hilloa ja mehua.
     
  • Punainen melba on persikan tuoksuinen, vain hieman hapokas herkutteluomena. Melban kausi on syys–lokakuu. Punainen melba sopii erityisen hyvin uuniomenaksi.
     
  • Lobo on yksi suosituimmista talviomenoistamme. Punainen, paksukuorinen ja aromikas omena on myynnissä ainakin jouluun asti. Mausteinen Lobo on syöntiomena.

 

Toimittaja: Taina Salovaara

Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Katso myös:

Herkkuja omenasta – 10 tapaa hukata omenasato

Omenapiirakka x 9

Kotiliesi.fi: Omenapiirakka x 5

Säilö syksyn omenasato – omenahillo x 3

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi