Vinkit

Hilloa helposti

Teksti:
Sirpa Hammarberg

Hilloihin voi säilöä kaikenlaista kesän satoa, ja itse tekemällä saa juuri sellaisia makuyhdistelmiä kuin haluaa. Hilloaminen on yllättävän helppoa, ja takuuvarmasti herkut onnistuvat, kun pitää mielessä kolme nyrkkisääntöä:

  1. Puhtaus
  2. Keittäminen tuhoaa pieneliöt
  3. Sokeri säilyttää, käytä sokeria puolet marjojen painosta
kuningatarhillo ja marjoja

 

Hillo yksinkertaisimmillaan:

  1. Tee esivalmistelut: puhdista välineet, tölkit ja marjat.
  2. Laita kattilaan marjoja ja sokeria kerroksittain painosuhteessa 2 marjoja, 1 sokeria.
  3. Kuumenna hitaasti.
  4. Keitä kymmenestä minuutista puoleen tuntia riippuen raaka-aineesta. Esimerkiksi pehmeäkuoriselle mansikalle riittää 10 minuuttia.
  5. Anna jäähtyä puolisen tuntia.
  6. Kuori vaahto pois, ja tölkitä hillo kuumana puhtaisiin, kuumiin ja kuiviin astioihin.
hilloa, teetä ja samovaari

 

Hilloa oman maun mukaan

Marjojen ja hedelmien lisäksi hilloihin voi laittaa vaikkapa kesäkurpitsaa, raparperia tai porkkanaa. Hillot voi maustaa helposti heittämällä mukaan tähtianista, kanelitangon, inkiväärin tai vaikkapa chiliä.

Jäätelö ja mansikkahillo varmasti maistuvat, mutta kokeile vaniljaista vadelmahilloa teehen sekoitettuna venäläiseen tapaan, taikka porkkana-appelsiinimarmeladia brie-juuston kanssa. Chilinen tomaatti-paprikahillo maistuu tacojen lisäkkeenä ja inkiväärinen karviaishillo joulukinkun kera.

Kauniinvärinen hillo persoonallisessa astiassa on mukava tuliainen tai pikkulahja. Joulukin kannattaa pitää mielessä sadonkorjuuaikaan.

hilloja

 

1. Puhtaus on puoli hilloa

Säilöminen perustuu siihen, että bakteeritoiminta saadaan mahdollisimman vähäiseksi. Siksi puhtaat välineet, astiat ja purkit ovat välttämättömyys. Purkkien puhdistaminen ja kuumentaminen kannattaa tehdä huolella.

  • pestyt lasipurkit liotetaan yön yli
  • purkit kuumennetaan uunissa 125 asteessa
  • muutaman lasitölkin voi kuumentaa vedellä täytettynä mikrossa niin, että vesi kuumennetaan kiehuvaksi
  • korkit ja kannet kiehautetaan
  • muoviset astiat huuhdellaan pesun jälkeen säilöntäaineliuoksella (esimerkiksi Atamonilla)
  • kuumat purkit täytetään piripintaan, jotta ilmatilaa ja happea ei jää

Myös keitettävien marjojen ja hedelmien pitää olla puhtaita ja ensiluokkaisia. Homeisista marjoista ei saa säilyvää hilloa.

marjoja ja sokeria kattilassa

 

2. Keittäminen tuhoaa pieneliöt

Hilloa keitetään, jotta pieneliötoiminta loppuu. Keittäminen onnistuu parhaiten paksupohjaisessa kattilassa hitaasti kuumentamalla, jotta säilyke ei pala pohjaan. Kattilan pitää olla terästä tai emalia, koska marjoissa ja hedelmissä on happoja, jotka syövyttävät alumiinia.

Mitä kovempi kuori marjassa tai hedelmässä on, sitä pidempi on keittoaika. Pehmeäkuorisille marjoille kuten mustikoille, vadelmille, lakoille ja mansikoille riittää kymmenen minuutin kiehuttelu, kovakuorisia karviaisia, puolukoita, herukoita, karpaloita tai raparperia saa keitellä puoli tuntia.  

Marjat säilyvät hillossa ehjinä, jos keittäessä hilloa ei sekoiteta turhaan. Hillosta voi tehdä myös sosemaista, ja silloin marjat voi rikkoa sekoittamalla.

hilloja ja sokeria purkeissa

 

3. Sokeri säilyttää

Tavallinen sokeri on hyvä säilöntäaine, mutta hillosokeri on nimensä mukaisesti tae onnistuneeseen hilloon. Sen sisältämä pektiini auttaa hilloa sakeutumaan. Hillosokerilla hillottaessa marjoihin sekoitetaan tilkka vettä (noin ½ dl per ½ kg sokeria). Sokeria laitetaan noin puolet raaka-aineen painosta.

Hillo-marmeladisokerissa on enemmän pektiiniä kuin hillosokerissa, siispä sitä tarvitaan vähemmän, ja sen keittoaika on lyhyempi. Hedelmäsokeria voi käyttää kuten tavallista sokeria, mutta se on makeampaa.

Nyrkkisääntö on, että kiloon marjoja käytetään puoli kiloa sokeria. Jos sokerin määrää haluaa vähentää, pitää lisätä jotakin muuta säilöntäainetta.

Esimerkiksi Atamon estää käymisen ja homehtumisen, ja sillä voi huuhdella säilytysastiat. Apteekista saatava pektiini edesauttaa hyytymistä. Sininen ja punainen Melatin sisältävät hyytelöiviä ja säilyttäviä aineita. Askorbiinihappo eli C-vitamiini säilyttää värit ja estää tummumisen. Sitruuna- ja viinihappo lisäävät happoisuutta ja edesauttavat hyytymistä.

Heti syötävät pikahillot

Hilloja voi tehdä helposti ja nopeasti heti syötäväksi. Kun tarkoitus ei ole säilöä, voi sokerin määrää vähentää ja kerralla valmistaa pienemmän annoksen, vaikkapa pakastimeen unohtuneesta marjarasiallisesta. Pienen annoksen voi valmistaa vaikka mikroaaltouunissa.

Pikahilloreseptejä:

Nopea puolukkahillo
Mansikkahilloke

Viherpippurimansikat

Helppoja hilloja:

Herukka-persikkahillo
Karviais-omenahillo

Hunajainen omenasose

Mansikka-raparperihillo

Raparperihilloke

Calvados-omenahillo

Hedelmähillo

Lue lisää säilönnästä Kotilieden verkkosivuilta.

Lähteet: Martat.fi, Kotimaiset kasvikset

Kuvat: Norman Ojanen, Pekka Nieminen, Mirva Kakko

X