Vinkit

Loppusilaus suolalla – joko tunnet laava- ja vintagesuolan?

Teksti:
Anna.fi

Hifistelysuolat tulevat Himalajalta, Kalaharin autiomaasta ja Tyynen meren pohjasta. Laavasuolalla voit viimeistellä näyttävästi vaaleat kalaruoat, vintagesuola puolestaan sopii pihville ja chilisuolalla saat potkua niin ruokaan kuin ruokaan. Nappaa talteen pieni suolaopas.

1. Hieno merisuola on hyvä ruoanlaittosuola. Hienojakoista suolaa on helppo mitata tarkasti, mikä on tärkeää esimerkiksi säilönnässä ja leivonnassa.

2. Himalajan suola + Jodi on vuorisuolaa, johon on lisätty kuivattua merilevää parantamaan jodin saantia. Merilevä näkyy pieninä tummina pisteinä. Käytännössä merilevä ei maistu suolassa lainkaan.

3. Provencen yrteillä maustettu Himalajan suola sisältää kuivattua timjamia, rosmariinia, kynteliä, laakerinlehteä, oreganoa, basilikaa ja meiramia. Se sopii sekä ruoanlaittoon että viimeistelyyn.

4. Vampyyrisuola on tulinen maustesuolasekoitus, jossa on Himalajan suolaa ja mausteina muun muassa habanerochiliä.

5. Havaijin musta laavasuola on Tyynen meren suolaa, jonka dramaattinen väri on peräisin luonnon aktiivihiilestä. Ritisevän rapealla ja koristeellisella suolalla voi esimerkiksi viimeistellä pihvin tai vaalean kalaruoan.

6. Kalaharin suola on eteläisen Afrikan autiomaan suolaesiintymistä kerättyä, auringossa kuivattua ja kansainvälisesti palkittua gourmetsuolaa.

7. Maldon-merisuolahiutaleet ovat kotoisin Englannista, Pohjanmeren rannikolta. Maldonin keveys piilee suolakiteiden muodossa; jokainen suolakristalli on pyramidin mallinen. Suolahiutaleita on saatavana myös savustettuina ja rosmariinilla sekä valkosipulilla maustettuina.

8. Cornwallin chilisuola on topakasti maustettua merisuolaa. Chilirouheen lisäksi sekoituksessa on myös valkosipulia, juustokuminaa ja tomaattia.

9. Guerande-merisuola on valmistettu ikivanhalla kuivatusmenetelmällä Ranskan Bretagnessa. Väriltään harmahtava, pehmeän makuinen suola on luomutuote.

10. Vintage Merlot -merisuolaa myydään valmiiksi myllyyn pakattuna. Suola on maustettu viiniuutteella ja marinoitu merlot-viinissä. Vintagesuola on omiaan pihvien ja kanan mausteena.

11. Pikantti Herbamare-maustesuola on ryyditetty luomuyrteillä ja -vihanneksilla. Herbamaressa on 90 prosenttia merisuolaa, makuaineina on yrttien ohella käytetty muun muassa selleriä, purjoa, chiliä ja piparjuurta.

12. Himalajan ruususuola on saanut nimensä vaaleanpunaisesta väristään. Myös kristallisuolaksi kutsuttua suolaa louhitaan käsin Himalajan juurelta. Sekä hienoa että karkeaa ruususuolaa käytetään perinteisen ruokasuolan tapaan. Niihin ei ole lisätty jodia.

13. Camarguen suola eli Fleur de Sel de Camargue on suolaperheen aatelia. Kukkamaiset suolakiteet kerätään käsin suoraan Välimerestä. Kevyen suolaiset kukkaset höystävät ruoan parhaiten vasta pöydässä.

Taina Salovaara

Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

X