Vinkit 18.11.2014

Mehevä paahtopaisti – näillä vinkeillä onnistut

Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia
Naudan paahtopaisti valmistetaan yleensä matalassa lämmössä kokonaisena uunipaistina. Se on parhaimmillaan punertavan mediumina. Poimi tästä vinkit mehukkaan paahtopaistin valmistukseen.

Paahtopaistista tulee mehevä, kun se paistetaan matalassa lämmössä ja paiston jälkeen se saa levähtää rauhassa ennen leikkaamista.

naudan paahtopaisti menossa uuniin

Paahtopaistin maustaminen

Naudan paahtopaistin mausteiksi riittävät yksinkertaisimmillaan merisuola ja rouhittu mustapippuri. Mausteet kannattaa hieroa paistin pintaan huolella, jolloin mausteet imeytyvät myös pintaa syvemmälle. Erilaiset yrtit, kuten rosmariini sekä valkosipuli sopivat hyvin paahtopaistin maustajiksi.

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Mitä isompi paisti on sitä pidempi aika sen on hyvä olla huoneenlämmössä.

Sido paahtopaisti muhkeaksi

paahtopaistin sitominen

Jos paisti on kovin epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi ja tiukaksi paketiksi kuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai paistinarulla ennen lihan kypsentämistä. Uunissa paistettavan paahtopaistin on hyvä olla vähintään kilon painoinen, jottei paistista tule kuiva.

Paahda paistiin väriä pannulla

Paahtopaistiin väriä pannulla

Ennen uuniin laittoa, voit halutessasi paahtaa paistin nopeasti pannulla niin, että se saa hiukan väriä ja paistopinta ”lukitsee” nesteet paistopinnan alle. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan haluamiasi mausteita, ainakin suolaa ja mustapippuria.

Kypsennä paisti miedossa uuninlämmössä

Kypsennä paistia uunissa 60-90 minuuttia/kilo. Paras uunilämpötila paistille on 100-150 astetta. Kypsyyden arvioinnissa kannattaa käyttää lihamittaria. Työnnä lihalämpömittari  paistin paksuimpaan kohtaan. Paksu paisti kypsyy litteää hitaammin. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.

Ota paisti uunista, kun lihalämpömittari näyttää noin 58-65 astetta. Mikäli pidät punertavasta lihasta, paisti kannattaa ottaa uunista ulos noin 60 asteisena, sillä 65 asteisena paisti on jo täysin kypsä.

Anna paistin vetäytyä

Anna paistin vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen folioon käärittynä 20-30 minuuttia. Vetäytymisen aikana paistin sisälämpötila tasaantuu ja lihan sisällä olevat lihasnesteet rauhoittuvat. Näin lihasta irtoaa viipaloidessa vähemmän nestettä ja paisti pysyy mehukkaana.

Ennen paistin leikkaamista, kannattaa katsoa miten lihassyyt kulkevat paistin pinnassa. Leikkaa paisti lihassyiden eli lihan pinnassa näkyvien ohuiden viivojen vastaisesti. Näin viipaleista saadaan mureita.

Paahtopaistireseptejä

Kuvat: Jukka Pakarinen ja Kristiina Kurronen/Otavamedia

Lähde: Lihatiedotus

 

Kommentit (4)

61 – vuotisen elämäni aikana olen paistanut useita paahtopaisteja. Kiloinen paisti tarvitsee tunnin. isompi kaksi lämmetäkseen sopivasti. Ruskistaminen todella sitoo nesteet sisään. Jos paistin ei anna levätä kunnolla paiston jälkeen, se päästää nesteet ulos. Paistan Paahtopaistin ruskistettuani sen ensin pannula joka puolelta, ritilän päällä 125 asteen lämmössä. Alle laitan uunipannulle kiehuvaa vettä (ei liikaa). Aina jonkin verran nestettä valuu lihasta. Nesteellä voi tarvittaessa valella paistia.
Mummo mallia -55




0



0

Hyvä ohje, pari kohtaa tosin pisti silmään.

”paistopinta ”lukitsee” nesteet paistopinnan alle”

-ei lukitse.

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Mitä isompi paisti on sitä pidempi aika sen on hyvä olla huoneenlämmössä.

-tällä ei ole merkitystä, tuon kokoinen paisti ei sisältä lämpene juuri yhtään tunnissa eikä lihaa kannata seisottaa huoneenlämmössä kauaa.




0



0

Miedossa uuninlämmössä paistetusta paahtopaistista tulee herkullisemman näköinen, kun sen ruskistaa ennen uuniin panoa. Ruskistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Ruoka.fi:n toimitus




0



0

Pienen eli puolen kilon paistin- perheeni syöjien määrään sopivan- olen valmistanut mikroaaltouunissa sinne sopivan mittarin kanssa. Alkuun hierotaan pippurit pintaan. Vuokaan olen sopivan ritilän puutteessa kumonnut teevadin, peitoksi voiipaperia tai suojus, ettei uuniin tule roiskeita. Suolaus kun sisälämpötila50- 52saavutettu ja liha siirtyy folion lepäämään. Kypsennys vie noin kymmenen minuuttia, seisotus samoin.

Meillä oli muinoin mikro, jossa oli lämpömittari seinässä( eikä tietenkään pyörivä alustaa), vaan eipä moisia valmisteta enää.




0



0

61 – vuotisen elämäni aikana olen paistanut useita paahtopaisteja. Kiloinen paisti tarvitsee tunnin. isompi kaksi lämmetäkseen sopivasti. Ruskistaminen todella sitoo nesteet sisään. Jos paistin ei anna levätä kunnolla paiston jälkeen, se päästää nesteet ulos. Paistan Paahtopaistin ruskistettuani sen ensin pannula joka puolelta, ritilän päällä 125 asteen lämmössä. Alle laitan uunipannulle kiehuvaa vettä (ei liikaa). Aina jonkin verran nestettä valuu lihasta. Nesteellä voi tarvittaessa valella paistia.
Mummo mallia -55




0



0

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi