Vinkit

Näin fileoit kalan

Teksti:
Leena Kalliokoski

Kalaa käsiteltäessä kannattaa käyttää hellää kättä, mutta pitävää otetta sekä kunnollisia välineitä.  Poimi tästä vinkit kalan fileointiin ja onnistut.

mies käsittelee haukea

Käytä fileerauksessa ohutteräistä, tukevaa, terävää fileerausveistä, kalapiikkiä ja riittävän isoa leikkuulautaa. Pienten ruotojen poistoa helpottavat napakat pihdit.

kuhan käsittely

Leikkaa terävällä fileeveitsellä puhdasvatsaisen kalan rintaevän takaa suoraan kohti keskiruotoa, käännä veitsi lappeelleen ruodon suuntaisesti ja leikkaa filee irti kuljettamalla veistä mahdollisimman lähellä selkäruotoa. Käännä kala ja leikkaa toinenkin filee irti selkäruodosta.

ruotojen poisto leikkaamalla

Lukitse kalapiikillä filee paikalleen leikkuulautaan, ja leikkaa kylkiruodot levymäisenä liuskana pois molemmista fileistä. Poista pyrstöpuolen pienet ruodot tarvittaessa pihdeillä.

filee irti nahasta

Leikkaa fileet irti nahasta siten, että kuljetat fileointiveistä vaakasuorassa aloittaen pyrstöstä, samalla hiukan painaen leikkuualustaa vastaan. Vältä sahaavia liikkeitä. Näin saat sileäpintaisia fileitä eikä yhtään kalanlihaa jää nahkaan.

lohimedaljonki

Nahallisesta kirjolohifileestä voit tehdä medaljonkeja. Leikkaa fileestä noin 4 cm:n levyisiä paloja. Viillä liha palan puolivälistä nahkaan asti ja avaa medaljongiksi.

Kalan päät ilman kiduksia ja ruodot ovat erinomaisia liemiaineksia. Tarkan euron kokki kerääkin perkaustähteet talteen kattilaan, ja keittää niistä sekä sipulista, selleristä ja mausteista kalaliemen. Kotona tehdystä kalaliemestä saat maukkaan pohjan kalaruokien kastikkeille. Jos et heti keksi käyttöä kalaliemelle, se säilyy pakastimessa ainakin kolme kuukautta.

Lähde: ProKala ry

Kuvat: SKOY/Seppo Saarentola
 

X