Vinkit

Ramen on todellista slow foodia - poimi masterchef Kiran reseptit ja vinkit

Teksti:
Anna.fi

Japanilainen nuudelikeitto ramen on trendikkäin ruoka San Franciscossa. Tunteja tekeytyvä liemi palkitsee viitseliään kotikokin huumaavalla makuelämyksellä. Kira Åkerström-Kekkonen tarjoaa ramenista sekä liha- että kasvisversion.

Kira Åkerström-Kekkonen ja ramen-keitto

Ramen-kattilat käyvät kuumina San Franciscossa. Pieniä puoteja ilmestyy kuin sieniä sateella, ja ruoalle omistettu festivaali keräsi ihmisiä kaaokseksi asti.

ramen-kattilat

Japanilainen nuudelikeitto ramen koostuu maukkaasta liemestä, laadukkaista nuudeleista sekä lisukkeista, muun muassa lihasta, kalasta ja vihanneksista. Lientä keitetään kauan ja hartaasti, jotkut ramen-puodit keittelevät lientä peräti 20 tuntia.

Annos tarjoillaan höyryävän kuumana nuudeleiden, kevätsipulin, löysäksi keitettyjen kananmunien ja maustetun bambun, menman kanssa. Nuudeleiden oikea kypsyys ja laatu onkin yhtä tärkeä kuin maukas liemi.  Ramen-keittoon kannattaa etsiä tuoreita nuudeleita. Keitossa toimii myös loistavasti ohut enkelinhius-tuorepasta.

ramen-nuudelit

Ramenista on olemassa monia erilaisia muunnelmia. Parhaiten tunnettu on porsaiden luista keitetty tonkotsu. Tuntien keittämisen jälkeen maukkaan liemen suutuntuma on lähes maitomainen.

Toinen tunnettu ramen on shoyu, jonka liemi maustetaan soijakastikkeella.

Oma versioni, possu-ramen, valmistetaan kanansiivistä ja possun ribseistä. Sen annetaan poreilla rauhassa peräti seitsemän, vähintään viisi tuntia. Liemeen tulee myös possunlapaa, josta syntyy chashu, kauan kypsynyt, viipaloitu possu. Perinteisesti chashu valmistetaan possunkyljestä, mutta itse halusin käyttää hieman lihaisampaa ruhonosaa, jossa kuitenkin on mukavasti rasvaa.

Liemi maustetaan lopuksi tarella, paksulla soijaan pohjautuvalla kastikkeella. Liemi tarjoillaan laadukkaiden nuudelien, kevätsipulin, löysäksi keitettyjen kananmunien ja fermentoidun bambun, menman kanssa.

Vegaaniversiossa possu vaihtuu tofuun ja liemi keitetään kuivatuista siitakesienistä sekä kasviksista ja maustetaan lopuksi vegaanisella tarella ja misotahnalla. Miso-ramenissa olevat siitakesienet keitetään kahteen kertaan. Lopputulos on umamia täynnä.

Kuuman liemen kanssa sopii siemailla ohra-, tattari- tai ruishelmistä valmistettua kylmää teetä. Maustan viljateeni kanelilla, tähtianiksella, kardemummalla ja hunajalla. Ne tuovat juomaan mukavaa syvyyttä ja lempeää, pehmeää mausteisuutta. Teen valmistamiseen soveltuu mikä tahansa viljanhelmi. Keitetyt suurimot voi hyödyntää leivonnassa tai salaateissa.

Ramen-keitto tarjoillaan ja syödään höyryävän kuumana. Ruokajuomaksi sopii esimerkiksi olut.

TARVIKKEET

Ramen-keiton erikoisempia aineksia, esimerkiksi maustettua bambua ja togarashia, saa melkein kaikista etnisistä kaupoista, Helsingissä esimerkiksi Tokyokanista Annankadulta ja Vii Voanista Hämeentieltä.

Tokyokan toimittaa kaikkia  myymiään tuotteita myös postitse.

 

Teksti: Kira Åkerström-Kekkonen
Kuvat: Sara Remington
 

X