Vinkit

Syötkö hyvin? Jo muutamilla korjauksilla pääset hyvin syövien joukkoon

Teksti:
Anna.fi

Syömisen tulisi antaa voimia ja hyvää oloa.  Omia ruokatottumuksia kannattaa aika ajoin pohtia, mutta maltillisesti ja itseään syyllistämättä. Lue ravitsemusasiantuntijan neuvot ja nauti ruoasta.

aamiainen: puuroa, voilleipä

Terveellinen syöminen ei tarkoita ehdottomuutta, kaiken ei tarvitse olla kunnossa. Mutta olennaisten asioiden pitää olla, sen takia on hyvä tietää mitä ne ovat, sanoo Helsingin urheilulääkäriaseman ja Syömishäiriökeskuksen ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Meillä on melko ruusuinen käsitys terveellisestä syömisestä.  Todellisuudessa suomalaisista vain noin 10 % syö enimmäkseen hyvin. Parannettavaa riittää siis lähes kaikilla.

Mikä syömisessämme on pielessä?

Liian vähän kasviksia

Vain noin 10 % suomalaisista syö kasviksia suositellun määrän, eli 400 grammaa vuorokaudessa. Aiemmin suositus oli puoli kiloa päivässä, mutta Borgin mukaan on jo hyvä suoritus, jos pääsee 400 grammaan.

– Sokerin saanti ei ole ongelmista suurin, kasvisten vähyys päivittäisessä ravinnossamme on isompi ongelma, kertoo Borg.

Lounas_kalaa ja vihanneksia

Vain kerran viikossa kalaa

Suomalainen syö kalaa keskimäärin kerran viikossa. Kaksi kertaa viikossa kalaa syövien määrä on 35 %. Kalaa tulisi syödä 2 – 3 kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Tarkemmat kalansyöntisuositukset löytyvät Eviran sivuilta.

Liioiteltua rasvakammoa

Pöperöproffa-blogissaan Patrik Borg linjaa rasvakeskustelua näin:

– Öljyä saa ja kannattaa käyttää, ei varoa. Vähärasvaisten tuotteiden valinta on useimmille hyvä, mutta ei välttämätön keino hyvän ja suosituksen mukaisen rasvan laadun koostamiseen. Mutta se ei tarkoita, että kaiken pitää olla vähärasvaista ja kaikkein vähärasvaisin olisi aina suositeltavin valinta. Suomalaisen hyvin syömisen edistämisen asiaa rasvapelottelu ei auta.

Ateriarytmi ei ole kunnossa

Huomaatko töistä kotiin tullessasi olevasi kauhean nälkäinen ja syöt kerralla paljon. Jäikö lounas väliin?  Älä päästä näläntunnetta valtavaksi, vaan syö säännöllisesti, löydät oman ateriarytmisi kuulostelemalla kehoasi. Kun tuntee itsensä nälkäiseksi, on aika syödä, nälän ei kannata antaa kasvaa hirmuiseksi.

Hyvän ateriarytmin yleisyyttä ei tiedetä, mutta melkein puolet aikuisista ei syö kunnon lounasta.

Miten syödään hyvin?

Kolme oleellista parannusta ruokavalioon:

  1. Lisää tyydyttämättömien rasvojen saantia: öljyä, kalaa, pähkinöitä, siemeniä. Omega3-rasvahappojen pääasiallinen lähde Suomessa on rypsiöljy ja muut öljyt. Kalasta saadaan pieni osa.
  2. Lisää kasviksia päivittäiseen ruokavalioon, kasvisten kirjo on valtava ja aina löytyy uusia makuja
  3. Ateriarytmi kuntoon: opettele syömään niin, ettei iltaan kasaannu runsaita mielitekoja ja napostelutarvetta.

 

Kasviksista väriä ja iloa ruokapöytään

 

vihreät pavut

Poimi uusia ideoita kasvisruokiin muiden maiden ruokakulttuureista. Lisää ruokavalioosi syvän vihreitä kasviksia: papuja, parskaalia ja pinaattia , tomaatista on paljon muuhunkin kuin leivän päälle. Herkuttele päivittäin hedelmillä. Ruoka.fi:n vihannes– ja hedelmäoppaista löydät runsaasti vinkkejä ja ideoita.

Nauti kalaruuista

Ota tavaksi nauttia vähintään kaksi erilaista kala-ateriaa viikossa. Esimerkiksi kalafilee paistuu pannulla hetkessä ja on oikeastaan pikaruokaa.

Katso myös:

Edullista ruokaa kalasta
Nappaa tuorekala

Resepti: Kalaa ja kasviksia

Hyvä ateriarytmi

Patrik Borgin neuvot hyvän ateriarytmin ylläpitoon:

Laadukas aamupala:  jotain jykevää, proteiinia, hedelmiä ja marjoja

Runsas lounas, jossa kasviksia yli 1/3

Välipala: jotain jykevää ja hedelmiä/marjoja (miehet pärjäävät ilmankin)

Päivällinen, jossa kasviksia yli 1/3

Iltapala: kuten aamupala

 

Kuvat: Colourbox.com ja Otavamedia

Teksti: Leena Kalliokoski

 

 

 

 

 

 

 

X