Tummat suklaat testissä - uutuussuklaa vei voiton!
Selvitimme sokkotestillä, löytyykö tummista suklaista selkeää makuvoittajaa. Kaikkiaan 17 tumman suklaan joukossa oli yksi ylitse muiden, maussa, koostumuksessa ja lopuksi pakkauksen ulkonäössäkin.
Testaajat olivat maistelun kuluessa epäuskoisia, löytyykö suklaista oikeasti eroja. Löytyihän niitä. Fazerin uutuus, Pure Dark -suklaa keräsi maullaan testin huippulukemat, 4,25 pistettä. Paitsi maku, suklaan rakenne miellytti myös raatilaisia, samoin testin lopussa arvioitu pakkaus keräsi kehuja.
Toiseksi parhaan makuiseksi raati arvioi Pirkan Tumma Suklaa Luomu, 3,5 pistettä ja jaetun kolmannen sijan veivät Pandan Hurmaava Tumma sekä Dammenbergin suklaatehtaan True Love Dark tasan 3 pisteellä.
Kaikki suklaat arvioitiin sokkona, eli maistajat eivät tienneet, mitä tummaa suklaata söivät. Paloitellut suklaat oli jopa käännetty nurin päin, jottei niitä voitu tunnistaa.
Makua arvioitaessa käytettiin asteikkoa 1 – 5, jossa 5 vastaa arvosanaa erinomainen ja 1 arvosanaa huono.
Maistelun päätyttyä testaajat arvioivat suklaapakettien ulkonäön.
Suklaat oli ostettu K-supermarket Postitalosta, S-market Sokoksesta ja Kampin Lidlistä, Helsingistä. Suklaita maisteli neljä henkilöä, joista kolme oli tunnustautunut tumman suklaan ystäväksi ja yksi nautti tummaa suklaata toisinaan. Vain yksi testaajista ilmoitti suosivansa vain tiettyä tummaa suklaata ostoksillaan.
Fazer Pure Dark, 95 g, 70 % 4,25/5 p. |
|
Fazer |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Pirkka Luomu Tumma suklaa, 80 g, 72 % 3,5/5 p. |
|
Ruokakesko, Valmistusmaa: Sveitsi |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
True Love Dark – Reilun kaupan tummasuklaa Dark, 70g, 55 3/5 p
|
|
Suklaatehdas Dammenberg, Tampere |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Panda Hurmaava tumma, 130 g, 50 % 3/5 p. |
|
Orkla Confectionery & Snacks Finland / Panda |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Rainbow Delizione, 100 g, 78 % 2,75/5 p. |
|
S-ryhmä, valmistaja: Swiss Industries GmbH, Sveitsi |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Cachet Costa Rica, 100 g, 71 % 2,75/5 p. |
|
Kim’s Chocolates NV, Belgia |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Green & Black’s Organic – Dark Chocolate, 100 g, 85 % 2,75/5 p. Reilun kaupan suklaa |
|
Green & Black’s, Englanti |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Karl Fazer Dark Chocolate, 200 g, 47% 2,5/5 p.
|
|
Fazer |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: – Suussasulavaa (sananmukaisesti) Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Cachet Uganda, Premium Belgian Chocolate, 100 g, 80 % 2,5/5 p. |
|
Kim’s Chocolate NV, Belgia |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Fin Carré Dark Chocolate, 100 g, 50 % 2,25/5 p. |
|
Lidl, Valmistaja: Solent GmbH & Co. KG. Saksa |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Pirkka Tumma suklaa, 200 g, 50 % 2,25/5 p.
|
|
Ruokakesko Oy, Valmistusmaa: Belgia |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Marabou Tumma Suklaa, 200 g, 44 % 2/5 p.
|
|
Kraft Foods, Ruotsi |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Rainbow Sveitsiläinen tumma suklaa 2/5 p. |
|
S-ryhmä, valmistaja: Chocolat Frey AG, Sveitsi |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku:
Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Bellarom, Finest Dark Chocolate 100 g, 74 % 2/5 p. |
|
Lidl, Valmistaja: Solent GmbH & Co. KG, Saksa | |
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Cachet – Premium Belgian Chocolate, Peru, 100 g, 64 % 1,5/5 p. |
|
Kim’s Chocolates, Belgia |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Lindt Excellence Dark 100 g, 85% 1,5/5 pl |
|
Lindt & Sprüngli |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Marabou Premium, 100 g, 70 % 1/5 p. |
|
Marabou Sverige, Mondelez International |
|
Raatilaisten kommentteja:Maku: Koostumus: Sokkotestin jälkeen arvioitu pakkauksen ulkonäkö: |
Kuvia testauksesta
Lue myös:
5 raakasuklaapatukkaa Annan toimituksen testissä
Kuvat: Kirsikka Isohanni ja valmistajat
Teksti: Leena Kalliokoski
Kommentit
Hmmm. makuasioitahan nämä ovat, mutta jos tummaa suklaata arvostaa ja pitää sen puhtautta ja laatua tärkeänä, niin Lindt-suklaa on kyllä laadukkain näistä. Proteiini-sokeri-kaakao -pitoisuuksistakin päätellen. Muissa tuotteissa laadukas kaakaotuote mielestäni pilataan pääosin sokerilla ja valmistukseen käytetään halvempaa kaakaosekoitusta tai vähemmän kaakaota (hinta silti saattaa olla korkea vaikka itse suklaa ei ole laadukasta. Esim. Fazer.).
Samoin suklaayhdistyksen sivuilla suklaat on kyllä minun mielestä aivan päättömästi arvioitu. Olen siitä hyvin pettynyt.
Itse tosiaan pidän juuri tummasta suklaasta, jossa on käytetty puhdasta ja laadukasta kaakaota 85-100% ja suklaata ei ole pilattu sokerilla.
Kommentit
Joopa joo, ja Lindtin suklaa jäi lähes viimeiseksi – antanee vähän perspektiiviä testaajien ammattitaidosta. Samoin kommentoinnista on vaikea välillä päätellä arvostellaanko suklaata vai grillimakkaraa.
makunystyrä, vai käykö näin, kun kääreet poistetaan ja suklaita arvioidaan ihan vaan maun perusteella? Veikkaan, että meihin jokaiseen vaikuttaa juuri brändi, kun se on Lindtin suklaata, sen on pakko olla hyvää. Ja makuasioitahan nämä ovat, ei kenenkään maku ole se ainoa oikea:)
Makuasioitahan nämä ovat, mutta olen testaajien kanssa samaa mieltä, että Fazerin uutuus on paras toistaiseksi maistamani tumma suklaa. Vaikka Lindt on kuuluisa merkki, en pidä siitä yhtään. Marabou Premium sijoittui yllättävän alas.
suosittelen kokeilemaan vielä ikean 70% suklaata jos et vielä ole! ikean reissulla lähtee itellä aina mukaan 10 x 100g levy 😀 hintaa yhellä levyllä on vain 95snt ja todella todella kaakaon ja makean makuista tummaa suklaata ei yhtään kitkerää! tätä pystyy syömään kyllä vaikka levyn kerralla mutta 2-3 riviä tyydyttää jo pahimmankin makean himon!
Minä pidän väkevästä tummasta suklaasta, jonka sokeripitoisuus on melko alhainen. Eilen ostin Lindtin 90 prosenttista; hiilihydraatttia 14 g/100g, josta sokereita 7 grammaa. (Maraboun maitosuklaassa on sokeria 58g/100g, huh!)Kaikki suklaat ovat eri makuisia, enkä ole onnistunut löytämään niin ”pahaa ja väkevää”, ettei maistuisi. Ostopäätökseen vaikuttaa lähinnä kaakaopitoisuus, mielummin yli 80 prosenttista. Fazerin suklaassa on mielestäni liikaa sokeria, tekeehän se siitä miedompaa, mutta tulee mahdollisesti syötyä liikaa? En muista Fazerin sokeriprosentteja, olen syönyt yhden levyn sitäkin Tumma suklaa on minulle pieni herkkuvälipala, jonka en halua heiluttavan veren sokeritasapainoa kovin paljon, 30-50 grammaa päivässä riittää aika hyvin, eikä sitten tee mieli enää mitään lisäherkkuja. Olen huomannut, että liika sokeri ja kaikki vaaleat leipomotuotteet aiheuttavat usein kovan väsymyksen. Suvussa on diabetesta ja itsellänikin taitaa olla huono sokerin sieto. Maitosuklaa aiheuttaa myös helposti kovan vatsan, tumma suklaa ei. Jo lapsena pidin tummasta ja poimin konvehtirasiasta ne ensimmäisenä omaan suuhuni, joten ei tämä mikään trendijuttu ole. Kyllä sitä maitosuklaatakin on tullut syötyä vaikka kuinka paljon. ”Tässä iässä” vain alkaa olla suurempi merkitys/vaikutus sillä, mitä suuhunsa laittaa. Pakkausten ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä.
Hmmm. makuasioitahan nämä ovat, mutta jos tummaa suklaata arvostaa ja pitää sen puhtautta ja laatua tärkeänä, niin Lindt-suklaa on kyllä laadukkain näistä. Proteiini-sokeri-kaakao -pitoisuuksistakin päätellen. Muissa tuotteissa laadukas kaakaotuote mielestäni pilataan pääosin sokerilla ja valmistukseen käytetään halvempaa kaakaosekoitusta tai vähemmän kaakaota (hinta silti saattaa olla korkea vaikka itse suklaa ei ole laadukasta. Esim. Fazer.).
Samoin suklaayhdistyksen sivuilla suklaat on kyllä minun mielestä aivan päättömästi arvioitu. Olen siitä hyvin pettynyt.
Itse tosiaan pidän juuri tummasta suklaasta, jossa on käytetty puhdasta ja laadukasta kaakaota 85-100% ja suklaata ei ole pilattu sokerilla.
Minullakin on kommentti tuosta Lindtistä. Tässä vertailussa nämä eniten kaakaota sisältävät pärjäsivät huonosti (Lindt 85 %). Jos ei noin voimakkaasta tykkää (kuten vertailijat selvästi eivät), niin tarjolla on myös Lindtin 70 % tummaa suklaata, joka olisikin ollut paljon sopivampi tällaiseen vertailuun, jossa nuo prosenttiluvut olivat pääsääntöisesti alhaisemmat.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous