Vinkit

Vaihtelua salaattiin villiyrteistä, pähkinöistä, siemenistä ja hedelmistä - poimi vinkit

Teksti:
Anna.fi

Omalta pihalta saa salaattiin voikukanlehtiä ja ketunleipiä. Myös kauppojen varhaisvihannestarjonta on ihanan runsasta. Vaihtelua salaattiin syntyy pähkinöistä, siemenistä ja hedelmistä.

yllätyksiä salaattiin

Yllätyksiä salaatissa

  • Kurpitsansiemenet ovat maukas kuidun, magnesiumin ja sinkin lähde. Paahtaminen kuivalla pannulla tehostaa kuivattujen siementen pähkinäistä aromia.
  • Syötäviä kukkia kasvatetaan sekä kotimaisissa puutarhoissa että tuodaan ulkomailta. Tärkeintä on, että kukat on kasvatettu ilman myrkkyjä.
  • Inkamarjat kasvavat villeinä Andeilla, ja ne kuivataan auringossa. Kirpeän raikkaat marjat sisältävät reilusti C-vitamiinia ja beetakaroteenia ja kohtalaisesti proteiinia.
  • Herneenversoja on helppo kasvattaa kotonakin kuivatuista, liotetuista herneistä. Hennoissa versoissa on yllättävän tiivis tuoreen herneen maku.
  • Kvinoa on yrttikasvin siemen, joka kasvaa Andeilla. Käytä viljavan makuista keitettyä kvinoaa salaattien pohjana tai lisukkeena riisin tapaan.
  • Maapähkinöitä on hyvä nauttia kourallinen päivittäin, kunhan ne eivät ole suolapähkinän muodossa. Salaatteihin maapähkinät voi paahtaa kevyesti pannulla.
  • Voikukka on ilmainen salaattiaines. Poimi lehdet puhtaalta paikalta ja valitse vain nuoria, mielellään sileäreunaisia lehtiä. Myös voikukan terälehdet sopivat syötäviksi.
  • Kuivattua mangoa voi silputa salaatin joukkoon joko sellaisenaan tai pehmeäksi liotettuna.
  • Granaattiomena luetaan terveysvaikutustensa vuoksi superhedelmiin. Siemenet voi kaivella lusikalla tuoreesta hedelmästä, mutta saatavana on myös helppokäyttöisiä kuivattuja granaattiomenan siemeniä

Ranskassa voikukanlehdet ovat suosittu lisä salaateissa. Lempein ja aromaattisin maku on sileäreunaisissa lehdissä.

Grillatuista ja paahdetuista kasviksista tehty salaatti maistuu sellaisenaan leivän kanssa lounaaksi ja on myös hyvä lisuke grillatulle lihalle.

Mummolan suvisalaatti maistuu parhaalta, kun perunat ovat vielä lämpimiä.

Maukas intiaanisalaatti on todellista superruokaa.

 

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Jorma Marstio

X