Ruoka

Kyssäkaali sopii moneen edulliseen arkiruokaan – ja on salaisuus täydellisen rapeisiin salaatteihin

Kyssäkaali eli kaalirapi on kaaliperheen vähemmän tunnettu lajike. Kyssäkaalin valmistus on helppoa ja se maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin. Katso herkulliset kyssäkaalireseptit ja vinkit kyssäkaalin käyttöön!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kyssäkaali mehevöittää salaatit, mutta maistuu mainiolta myös lämpimänä.

Kyssäkaali eli kaalirapi on kaaliperheen vähemmän tunnettu lajike. Kyssäkaalin valmistus on helppoa ja se maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin. Katso herkulliset kyssäkaalireseptit ja vinkit kyssäkaalin käyttöön!

Kyssäkaali on ensi katsomalta hieman kummallinen kasvis. Sen ulkomuoto sekä mehevä maku muistuttavat lanttua tai naurista, mutta nimensä mukaan se kuuluu kaaleihin. Kyssäkaali muodostaa maanpäällisen mukulan, josta kasvaa pitkiä vihreitä lehtiä. 

Kyssäkaalit voivat olla pitkulaisia, pyöreitä tai litteitä ja pintakuoren väri vaihtelee vaalean, vihreän, syvänvihreän ja sinipunaisen välillä. Kuoren alla piilotteleva malto on kuitenkin aina vaalea eikä kuoren väri vaikuta myöskään makuun.

Yksi mukula painaa lajikkeesta riippuen 100 grammasta jopa kahdeksaan kiloon. Kaupasta kannattaa kuitenkin valita pienehköjä, noin greipin kokoisia yksilöitä, jotka ovat kaikista mehevimpiä. Kyssäkaalin maku on herkullinen sekoitus lanttua, naurista ja pientä retiisin puraisua. 

Kyssäkaalin säilytys ja käsittely

Lehtineen varastoitu kyssäkaali säilyy hyvänä noin 2-3 viikkoa. Lehtien poistaminen pidentää kaalin säilyvyyttä ja kookkaat mukulat, joiden lehdet on poistettu haihdunnan estämiseksi saattavatkin säilyä hyvänä jopa 3-4 kuukautta. Sopiva säilytyslämpötila on nollan asteen tuntumassa.

Kyssäkaalista syödään aina mukulaosa, ei varsia tai lehtiä. Mukula sopii syötäväksi niin raakana kuin kypsennettynä lantun, porkkanan ja nauriin tapaan. Esivalmisteluksi riittää kovan ja puumaisen ulkokuoren poistaminen.

Kyssäkaali mehevöittää salaatit

Raakana kyssäkaalilla voi rapeuttaa ja mehevöittää erityisesti salaatit. Kokeile kaalia raastettuna, ohueksi viipaloituina tai suikaloituina. Erityisen hyvin kyssäkaali sopii raastesalaatteihin sekä coleslaw-tyyppisiin kaalisalaatteihin. Erityisesti omena, päärynä, porkkana sekä sitruuna ja puolukat ovat kyssäkaalin herkullisia makupareja. 

Kesäsalaattiin kyssäkaali leikataan tikkumaisen ohuiksi suikaleiksi yhdessä verkkomelonin ja omenan kanssa. Happaman täyteläinen kastike sekoitetaan piimästä, jogurtista ja mausteista. Herkullinen salaatti maistuu ihanalta esimeriksi grillatun kalan kanssa. 

Toki kyssäkaalia voi hyödyntää salaatteihin myös kypsennettynä. Leikkaa kaali kuutioiksi, höyrytä ne kevyesti ja yhdistä ruusukaalin, paistettujen kantarellien sekä bulgurin kanssa. 

Lämmin raitajuuri-pähkinäsalaatti puolestaan kootaan raitajuurista, kyssäkaalista sekä lehtikaalista ja maustetaan kirpeän makealla balsamicosiirapilla. Voit virittää salaatin ruokaisammaksi lisäämällä joukkoon broileria, fetaa, vihreitä papuja tai kypsiä linssejä.

Kyssäkaali maistuu myös lämpimänä

Kypsänä kyssäkaali maistuu niin höyrytettynä, paistettuna kuin uunissa paahdettuna. Kypsennysajan kanssa kannattaa olla tarkka, sillä kypsyessään kaali pehmenee ja soseutuu helposti. Siksi se sopii hyvin myös pyreisiin voilla ja kuohukermalla viimeisteltynä sekä erityisesti sosekeittoihin.

Yhdistä kyssäkaali esimerkiksi perunan, lehtikaalin sekä kookosmaidon kanssa ja aja sauvasekoittimella samettiseksi ja ihanan vihervoimaiseksi kookos-kaalikeitoksi. Kyssäkaalista, perunasta, porkkanasta ja palsternakasta valmistettuun juuresosekeittoon ruokaisuutta puolestaan tuo savutofu, jota murustellaan valmiin annoksen päälle. 

Patoihin ja paistoksiin kyssäkaali sopii niin ikään juuresten ja muiden kasvisten seuraan. Kasvis-linssipadassa kyssäkaali yhdistetään porkkanan, sellerin ja tomaattien sekä Lähi-idän lämpimien mausteiden kanssa. Ruokaisuutta tuovat vihreät soijapavut eli edamamet sekä linssit. Erityisen maukasta pata on punajuuri-pähkinäpeston kanssa.

Juurespannu Bellmanin tapaan valmistetaan perunasta, kyssäkaalista ja porkkanasta. Voilla ja kermalla silattu paistos sopii erityisen hyvin lihan lisukkeeksi. 

Veikeä kyssäkaali sopii hyvin myös täytettäväksi. Kypsennä kaalit pehmeiksi, koverra ontoiksi ja täytä. Näissä täytetyissä kyssäkaaleissa maistuu vaalean leivän ja voin ihana yhdistelmä. Kaalien kullanruskea paistopinta tekee niistä vastustamattoman herkun.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kokkaa eri kaaleista – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit valkokaalista broccoliniin

X