Vihannesopas 10.5.2012

Mangoldi

Teksti: Anna.fi

Mangoldit, toiselta nimeltään lehtijuurikkaat, ovat sokerijuurikkaan ja punajuuren muunnoksia. Mangoldin lehtiä voi käyttää pinaatin tavoin keittoihin, patoihin ja piiraisiin. Tuoreet lehdet sopivat salaatteihin.

Mangoldi

Mangoldin lehtiruusuke muodostuu leveäruotisista lehdistä, jotka ovat poimullisia ja kiiltäviä. Sen lehtiruodit ovat paksuja, väriltään hopeanvalkoisia tai vaaleanvihreitä ja niitä voi käyttää parsan tavoin.

Lajikkeet voidaan jaotella lehti- ja ruotimangoldeihin. Jälkimmäistä käytetään lehtiruoti. Lehtimangoldista käytetään sekä lehti että lehtiruoti. Mangoldin lehtiruoti voi olla valkoinen, keltainen, vaalean- tai purppuranpunainen, punainen tai kermankeltainen.

Mangoldi ei säily pitkiä aikoja. Sitä säilytetään kylmässä muovipussin sisällä.

Mangoldi kerää solukkoonsa nitraattia, joten sitä ei pidä syöttää alle vuoden nuoremmille lapsille.

Kokeile myös magoldi-reseptejä

Mangoldikääryleet tarjotaan kantarellivinegretin kera.

Kuhaceviche on näyttävä buffet-pöydän tarjottava tai juhla-aterian alkupala. Kokoa cevicheannokset esimerkiksi pieniin laseihin. Pane lasien pohjalle oliiviöljyllä kostutettuja mangoldinlehtiä, punasipulisilppua ja omenakuutioita. Lisää päälle liemestä valutetut kuhakuutiot.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Kristiina Kurronen

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi