Ruoka

Basilika – italialaisen ruoan luottoyrtti hurmaa lempeän aromikkaalla maullaan

Basilika on rakastettu yrtti. Eikä syyttä. Yhdessä tomaatin ja valkosipulin kanssa se maustaa ja höystää lukuisat suosikkiruoat, kuten pastat, pizzat ja salaatit. Listasimme parhaat vinkit basilikan käyttöön ruoanlaitossa.

Teksti:
Sirpa Hammarberg ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto

Tuoreesta basilikasta itse tehty pesto on vailla vertaa.

Basilika on rakastettu yrtti. Eikä syyttä. Yhdessä tomaatin ja valkosipulin kanssa se maustaa ja höystää lukuisat suosikkiruoat, kuten pastat, pizzat ja salaatit. Listasimme parhaat vinkit basilikan käyttöön ruoanlaitossa.

Basilika on aromaattinen yrtti, jonka eri lajikkeita voi käyttää mitä erilaisimpiin ruokiin. Tuttu isolehtinen vihreä basilika liittoutuu perinteisesti tomaatin kanssa, mutta sen hieno aromi täydentää vaikkapa mansikoiden makua balsamicon kanssa.

Monikäyttöisen basilikan maku ei ole liian voimakas, ja siksi sen voi yhdistää helposti muihin yrtteihin. Basilikan suuret ja pehmeät lehdet sisältävät eteerisiä öljyjä, jotka synnyttävät lempeän aromin. Tuore yrtti lisätään ruokaan viime hetkillä, jotteivät öljyt haihdu kypsennettäessä.

Basilika tuoksuu italialaisessa keittiössä

Italialaista ruokaa ei voi kuvitella ilman basilikaa. Se on peston pääraaka-aine, pizzan höystäjä, pastayrtti ja tomaattikastikkeiden itseoikeutettu maustaja. Basilikan, tomaatin ja valkosipulin liitto onkin lähes pyhä italialaisessa keittiössä.

Basilika maistuu salaateissa

Mozzarella- tai burratasalaatti suorastaan vaativat tuoreen basilikan tuomaa vienon raikasta makua. Tomaatin, basilikan ja mozzarellan yhdistelmä lienee kaikille tuttu. Siihenkin saa uutta jujua marinoimalla ja paahtamalla tomaatit salaattia varten.

Kesäisiä yhdistelmiä tarjoavat nektariinin, mansikan tai melonin ympärille tehdyt basilikalla höystetyt mozzarella-salaatit. Talvikauden yllättäjä on veriappelsiini-mozzarellasalaatti, joka viimeistellään basilikanlehdillä.

Basilikan maku istuu pääruoasta jälkiruokaan

Basilikaa kannattaa kokeilla niin kala-, liha– kuin makkararuokienkin mausteena. Sen lempeä maku tuo yllättäen mukavan vivahteen marinoituihin marjoihin tai tyylikkääseen ranskalaiseen hedelmätorttuun.

Friteeratut basilikanlehdet ovat kauniita ja hyvänmakuisia koristeita. Kauniit lehdet sopivat sellaisenaankin koristeeksi voileipäkakkuihin ja pihveihin.

Miten ruukkubasilikan saa kotona säilymään?

Jos ostat kaupasta basilikaruukun, varmista ettei se pääse kotimatkalla paleltumaan. Basilika on kylmänarka ja säilyy parhaiten huoneenlämmössä. Kesäaikaan basilikan voi säilyttää ulkona, muttei kuitenkaan koko päivää suorassa auringonpaahteessa.

Basilikan lehtiä kannattaa nyppiä säännöllisesti, jolloin se saa tilaa kasvattaa uusia lehtiä. Yrtin multa pitää pitää tasaisen kosteana, päivittäinen maltillinen kastelu on basilikalle sopiva.

Kaupasta saatavia ruukkubasilikoita voi yrittää jatkokasvattaa vaikka valoisalla ikkunalaudalla tai parvekkeella. Ruukkua voi pitää vesilasissa tai erikseen tarkoitukseen sopivassa yrttienkasvatusalustassa. Kaupasta ei kannata ostaa ruukkua, jossa on mustuneita lehtiä. Tämä voi olla merkki siitä, että kasvi on paleltunut jossain vaiheessa. Juuristo ei saa olla kuivunut.

Basilikan suku on suuri

Basilikojen Ocimum-sukuun kuuluu noin 150 lajia. Basilikasta onkin kymmenittäin lajikkeita ja lehtimuotoja. Lehdet voivat olla suuria kuten mammuttibasilikalla tai pieniä kuten kreikkalaisella basilikalla. Tuttujen vihreiden lisäksi basilikalla on koristeellisia violetteja lajikkeita.  

Thaibasilikan mausteinen maku täydentää aasialaisia ruokia ja thaimaalaiset tuliset curryt viimeistelee horapa – pyhä basilika. Kanelibasilikan maku vivahtaa nimensä mukaisesti kanelille ja sitruunabasilikan sitrukselle.

Artikkelia on muokattu 19.5.2023 klo 18:05

Katso myös Kotiliesi.fi: Basilikan kasvatus: Näin kasvatat herkullisen basilikan itse – katso vinkit!

X