Basilika – italialaisen ruoan luottoyrtti hurmaa lempeän aromikkaalla maullaan
Basilika on rakastettu yrtti. Eikä syyttä. Yhdessä tomaatin ja valkosipulin kanssa se maustaa ja höystää lukuisat suosikkiruoat, kuten pastat, pizzat ja salaatit. Listasimme parhaat vinkit basilikan käyttöön ruoanlaitossa.
Basilika on rakastettu yrtti. Eikä syyttä. Yhdessä tomaatin ja valkosipulin kanssa se maustaa ja höystää lukuisat suosikkiruoat, kuten pastat, pizzat ja salaatit. Listasimme parhaat vinkit basilikan käyttöön ruoanlaitossa.
Basilika on aromaattinen yrtti, jonka eri lajikkeita voi käyttää mitä erilaisimpiin ruokiin. Tuttu isolehtinen vihreä basilika liittoutuu perinteisesti tomaatin kanssa, mutta sen hieno aromi täydentää vaikkapa mansikoiden makua balsamicon kanssa.
Monikäyttöisen basilikan maku ei ole liian voimakas, ja siksi sen voi yhdistää helposti muihin yrtteihin. Basilikan suuret ja pehmeät lehdet sisältävät eteerisiä öljyjä, jotka synnyttävät lempeän aromin. Tuore yrtti lisätään ruokaan viime hetkillä, jotteivät öljyt haihdu kypsennettäessä.
Basilika tuoksuu italialaisessa keittiössä
Italialaista ruokaa ei voi kuvitella ilman basilikaa. Se on peston pääraaka-aine, pizzan höystäjä, pastayrtti ja tomaattikastikkeiden itseoikeutettu maustaja. Basilikan, tomaatin ja valkosipulin liitto onkin lähes pyhä italialaisessa keittiössä.
-
Vihreä pesto
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Tomaattikastike melkein mille vain
- yli 60 min
- 4
- Helppo
-
Pasta alla Norma
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Pappa al pomodoro eli italialainen tomaatti-leipäkeitto
- 30-60 min
- Helppo
-
Tomaatti-pestobruschetta
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Minestronekeitto peston kera
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
-
Napolilainen pizza
- yli 2h
- Keskitaso
-
Raikas tomaattikastike
- yli 2h
- Helppo
-
Salamipizzat
- yli 2h
- Keskitaso
Basilika maistuu salaateissa
Mozzarella- tai burratasalaatti suorastaan vaativat tuoreen basilikan tuomaa vienon raikasta makua. Tomaatin, basilikan ja mozzarellan yhdistelmä lienee kaikille tuttu. Siihenkin saa uutta jujua marinoimalla ja paahtamalla tomaatit salaattia varten.
Kesäisiä yhdistelmiä tarjoavat nektariinin, mansikan tai melonin ympärille tehdyt basilikalla höystetyt mozzarella-salaatit. Talvikauden yllättäjä on veriappelsiini-mozzarellasalaatti, joka viimeistellään basilikanlehdillä.
-
Paahdettu tomaatti-mozzarellasalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Nektariini-mozzarellasalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Burrata paahdettujen tomaattien kera
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Melonia ja mozzarellaa
- alle 30 min
- 15
- Helppo
-
Panzanella eli leipäsalaatti
- 30-60 min
- Helppo
-
Meloni-avokadosalaatti
- alle 30 min
- Helppo
Basilikan maku istuu pääruoasta jälkiruokaan
Basilikaa kannattaa kokeilla niin kala-, liha– kuin makkararuokienkin mausteena. Sen lempeä maku tuo yllättäen mukavan vivahteen marinoituihin marjoihin tai tyylikkääseen ranskalaiseen hedelmätorttuun.
Friteeratut basilikanlehdet ovat kauniita ja hyvänmakuisia koristeita. Kauniit lehdet sopivat sellaisenaankin koristeeksi voileipäkakkuihin ja pihveihin.
-
Basilikalla täytetyt silakkapihvit ja sinappista perunasalaattia
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Tulinen makkarapata
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Yrttibroileria ja paahdettuja juureksia
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Juustoinen voileipäkakku
- vähintään vuorokausi
- 20
- Keskitaso
-
Yrttimarinoidut kesämarjat
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Ranskalainen hedelmätorttu hurmaa
- yli 60 min
- Keskitaso
Miten ruukkubasilikan saa kotona säilymään?
Jos ostat kaupasta basilikaruukun, varmista ettei se pääse kotimatkalla paleltumaan. Basilika on kylmänarka ja säilyy parhaiten huoneenlämmössä. Kesäaikaan basilikan voi säilyttää ulkona, muttei kuitenkaan koko päivää suorassa auringonpaahteessa.
Basilikan lehtiä kannattaa nyppiä säännöllisesti, jolloin se saa tilaa kasvattaa uusia lehtiä. Yrtin multa pitää pitää tasaisen kosteana, päivittäinen maltillinen kastelu on basilikalle sopiva.
Kaupasta saatavia ruukkubasilikoita voi yrittää jatkokasvattaa vaikka valoisalla ikkunalaudalla tai parvekkeella. Ruukkua voi pitää vesilasissa tai erikseen tarkoitukseen sopivassa yrttienkasvatusalustassa. Kaupasta ei kannata ostaa ruukkua, jossa on mustuneita lehtiä. Tämä voi olla merkki siitä, että kasvi on paleltunut jossain vaiheessa. Juuristo ei saa olla kuivunut.
Basilikan suku on suuri
Basilikojen Ocimum-sukuun kuuluu noin 150 lajia. Basilikasta onkin kymmenittäin lajikkeita ja lehtimuotoja. Lehdet voivat olla suuria kuten mammuttibasilikalla tai pieniä kuten kreikkalaisella basilikalla. Tuttujen vihreiden lisäksi basilikalla on koristeellisia violetteja lajikkeita.
Thaibasilikan mausteinen maku täydentää aasialaisia ruokia ja thaimaalaiset tuliset curryt viimeistelee horapa – pyhä basilika. Kanelibasilikan maku vivahtaa nimensä mukaisesti kanelille ja sitruunabasilikan sitrukselle.
Artikkelia on muokattu 19.5.2023 klo 18:05
Katso myös Kotiliesi.fi: Basilikan kasvatus: Näin kasvatat herkullisen basilikan itse – katso vinkit!
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous