Ruoka

Meirami on yksi vanhimmista maustekasveista – tunnetaan myös ilon ja onnen yrttinä

Hienoarominen meirami on vanha mausteyrtti, joka sopii yllättäviinkin ruokiin. Lue ohjeet meiramin kasvatukseen ja käyttöön ruoanlaitossa.

Teksti:
Sirpa Hammarberg

Meiramin hieno aromi säilyy kuivattaessa jopa vuosia.

Hienoarominen meirami on vanha mausteyrtti, joka sopii yllättäviinkin ruokiin. Lue ohjeet meiramin kasvatukseen ja käyttöön ruoanlaitossa.

Meirami eli origanun majorana on oreganon lähisukulainen ja lähes samannäköinen maustekasvi. Yrtti saa arominsa meiramiöljystä.

Sen maku muistuttaa voimakkaampaa oreganoa, jota kutsutaankin mäkimeiramiksi. Tuore yrtti on kuivattua miedompaa. Sen lehdet ja varret ovat nukkaiset ja harmaanvihreät.

Meirami sopii monenlaisiin ruokiin: tomaatti-, herne- ja kasvisruokiin, pastoihin, keittoihin ja kastikkeisiin, muna- ja riisiruokiin sekä liha-, lintu- ja riistaruokiin. Hernekeitto on usein ryyditetty meiramilla.

Meirami korostaa ruoan makuja ja on kokeilemisen arvoinen myös makeiden ruokien seurassa. Testaa esimerkiksi omenapiirakkaan tai raparperijälkiruokiin.

Meiramia on käytetty myös lääkkeenä

Meiramia on ensimmäisiä Suomessa käytettyjä maustekasveja. Antiikin aikana meiramilla maustettiin ruokien lisäksi viinejä ja öljyjä. Sitä pidettiin myös ilon ja onnen yrttinä.

Sitä käytettiin myös lääkkeenä, esimerkiksi meiramin tyynyssä uskottiin auttavan unettomuuteen. Villinä kasvanutta yrttiä alettiin viljellä keskiajalla Keski-Euroopassa ja Suomessa 1600-luvulla.

Bouquet garni-maustekimppuun sidotaan tavallisesti meiraminoksa.

meiramiöljy

Yrttejä käytetään myös ihonhoidossa. Meiramiöljyllä kerrotaan olevan rauhoittavia vaikutuksia.

Meirami on helppo kasvattaa

Suomen oloissa Välimeren alueelta kotoisin oleva monivuotinen meirami ei talvehdi.

Se tarvitseekin lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan, jossa on kuohkea maa. Rikkaruohojen kanssa se ei viihdy. Yrtti kannattaa esikasvattaa siemenistä ja istuttaa ulos taimina.

Meiramin palleromaiset kukat koostuvat tiheistä mykerömäisistä tähkistä, joiden sisällä on vaaleanpunaiset kukat suojuslehtien ympäröiminä.

Yrtin hieno aromi säilyy hyvin kuivattaessa, jopa vuosia. Meirami kuivataan pieninä kimppuina ennen kuin se kukkii. Sitä ennen siitä napsitaan tuoreita versoja pitkin kasvukautta.

Lue myös Kotiliesi.fi: Yrttien kasvatus kotona – näin kasvatat kukoistavan yrttisadon

Artikkelia muokattu 23.2.2023 klo 15. Lisätty tietoa meiramista.

X