Ruoka

Siankärsämö tuo villiä makua ruokapöytään

Siankärsämö (Achillea millefolium) kasvaa yleisesti lähes koko Suomessa niityillä, pellonpientaraeilla, tienvarsilla, pihoilla ja vanhoilla nurmikoilla. Rehevänä kasvavaa siankärsämöä kannattaa tarkastella lähemmin, sillä tämä lääke- ja mausteyrtti tuo villiä makua ruokapöytään ihan ilmaiseksi.

Teksti:
Sirpa Hammarberg ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Siankärsämöä voi käyttää ruokiin tillin, timjamin tai muiden ruukkuyrttien tapaan. Se antaa ruokaan ryytimäisen aromin.

Siankärsämö (Achillea millefolium) kasvaa yleisesti lähes koko Suomessa niityillä, pellonpientaraeilla, tienvarsilla, pihoilla ja vanhoilla nurmikoilla. Rehevänä kasvavaa siankärsämöä kannattaa tarkastella lähemmin, sillä tämä lääke- ja mausteyrtti tuo villiä makua ruokapöytään ihan ilmaiseksi.

Siankärsämö tuoksuu voimakkaan mausteiselta. Yrtti edistää ruoansulatusta ja sopii sen vuoksi erityisesti rasvaisten ruokien maustamiseen. Nuoria versoja ja kukkanuppuja käytetään mausteena juustoissa ja juomateollisuudessa sekä parantamaan viinien säilyvyyttä. Listasimme vinkit siankärsämön käyttöön.

Siankärsämö maustaa salaatit ja kastikkeet

Siankärsämöä voi käyttää ruokiin tillin, timjamin tai muiden ruukkuyrttien tapaan. Se antaa ruokiin ryytimäistä aromia.

Siankärsämön pienet vihreät lehdet rikastuttavat ja kaunistavat salaatteja ja tuovat niihin mukavaa kirpeyttä. Lehtien maku voi vaihdella. Lehdissä voi olla kirpeä, pippurinen, polttava maku, toisinaan taas mieto ja miellyttävän ryytimäinen. Siankärsämön lehtiä kannattaakin maistella, ja etenkin alkuun lisätä salaattiin varoen ja sekoittaa niitä miedompien salaattien joukkoon. Lehtien makua voi miedontaa myös hyvällä salaatinkastikkeella.

Siankärsämön lehdillä voi maustaa salaatinkastikkeita, erilaisia tahnoja, pastakastikkeita, kuten pestoa ja koristella annoksia.

Sujauta siankärsämöä keittoihin ja pataruokiin

Siankärsämö sopii erityisesti rasvaisten ruoka-aineiden kanssa, koska siinä on ruoansulatusta edistäviä aineita. Kukilla voi maustaa esimerkiksi kermaisia ruokia ja kastikkeita, patoja, keittoja ja muhennoksia. Maustetta käytetään varovasti, sillä siinä on voimakkaan ryytimäinen maku.

Siankärsämö – ruokahalunherättäjä ja teen maustaja

Siankärsämö on perinteinen rohdoskasvi, joka on suosittu ympäri Eurooppaa. Sitä on käytetty ruokahalun herättämiseen ja oluen maustamiseen, haavojen hoitoon ja katarriin, vatsakramppeihin ja ruoansulatuksen edistämiseen. Erityisesti se on ollut naisten suosiossa, sitä onkin Suomessa kutsuttu muiden muassa akantupakaksi.  

Kuivatuista tai tuoreesta siankärsämöstä voi tehdä kuivatusta tai tuoreesta siankärsämöstä. Tuoreita tai kuivattuja lehtiä ja kukkia haudutetaan kuumassa vedessä kymmenen minuuttia. Sopiva määrä on noin ruokalusikallinen lehtiä kahteen desilitraan vettä. Siankärsämöteen uskotaan auttavan flunssan torjunnassa ja vähentävän ilmavaivoja. Teetä ei kannata makeuttaa, jos sillä haluaa hoitaa vatsavaivoja.

Siankärsämön kukkia voi uuttaa viinaan ja tehdä omaa rohdosta, jota voi käyttää sisäisesti tai ulkoisesti. Siankärsämö sisältää paikallisesti kipua lievittävää ainetta. Siankärsämö on kauppayrtti, ja siitä valmistettuja rohtoja ja mausteita voi hankkia erikoisliikkeistä.

punakukkainen siankärsämö

Siankärsämön kerääminen on helppoa

Monivuotinen ruohokasvi siankärsämö kasvaa luonnonvaraisena ja runsaana koko Suomessa ihan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Sitä löytää helposti asutusten tienoilta, tienvarsilta, niityiltä ja ojanpenkoilta, ja se viihtyy kuivilla ja vähäravinteisilla mailla. Siitä esiintyy valkoisen lisäksi myös punakukkainen värimuoto.

Siankärsämön lehtiä voi kerätä jo ennen juhannusta. Ne voi kuivata tai käyttää tuoreena. Paras aika kerätä siankärsämön kukkia on keskikesä, kun kukinta on juuri aluillaan. Kukat kuivataan rapsakan rutikuiviksi, ja ne säilyvät hyvinä lasipurkissa kahdesta kolmeen vuotta. Kukkiakin voi käyttää tuoreena. Siankärsämöä voi myös pakastaa muiden yrttien tapaan.

Lue myös Kotiliesi.fi: Villiyrtit viettelevät keittiössä

Artikkelia on muokattu 11.6.2023 klo 13:15

X