1999 Philippe Foreau Domaine du Clos Naudin Vouvray Moelleux

Loiren Vouvrayssa on kaksi tuottajaa yli muiden; Domaine Huet ja Philippe Foreaun omistama Clos Naudin. Jokunen aika sitten tarjoitui mahdollisuus ostaa pullo Clos Naudinin 1999 vuoden valkkaria erittäin kohtuulliseen 11 euron hintaan, joten ei tarvinnut kauaa miettiä ottaako riski vai ei. Vielä, kun viinibloggarit päättivät kokoontua pikkujoulun sokkomaisteluun niin näin, että tässä mitä parhain viini sokkomaisteluun.

Clos Naudinin talo sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Domaine Huetista, aivan pienen Vouvrayn kylän keskustan lähettyvillä. Talon omistuksissa on reilu 11 hehtaaria tarhoja, josta saadaan vuodessa noin 55 000 pulloa. Tuotannosta on 60 % valkoviiniä ja loput kuohuvaa. Viljely on luomua ja rypäleet kerätään useammassa erässä eli vain silloin kun rypäleet ovat optimaalisessa kypsyydessä. Vuosikertojen välillä on vaihtelua, mitä tulee viinien makeuksiin. Viinejä ei chaptalisoida lainkaan, joten joinakin vuosina tarjolla on vain sec’ä, kun taas toisinaan on koko tarjonta secistä doux’iin. Viinit eivät myöskään koskaan käy malolaktista käymistä, jolloin hapokkuus on huomattavasti purevampaa. Kaikki viinit kypsyvät 300 litran käytetyissä tammitynnreissä, joista vain muutama uusitaan vuosittain. Viinit pullotetaan vuosikerrasta seuraavana syksynä, jotta viini hedelmäisyys ja raikkaus säilyisivät paremmin. Talon tyyli onkin äärimmäisen puhdas, tasapainoinen ja todella pitkää kypsytystä kestävä.

1999 Philippe Foreau Domaine du Clos Naudin Vouvray Moelleux on 100 % Chenin Blanc. Kauniin syvän kultainen väri. Intensiivinen ja kypsän viettelevä tuoksu tarjoilee sitrusmarmeladia, hunajaa, kuivattua aprikoosia ja paahdettua pähkinää. Paletilla viini on runsas ja erittäin maistuva, muttei läheskään niin makea kuin moelleux’lta voisi odottaa, johtuen todennäköisesti hyvästä hapokkuudesta. Viini jättää pitkän hunajaisen jälkimaun.

Olen kuullut usein, että Loiren Cheninit kypsyvät hyvin enkä kyllä epäile lainkaan. Vanhemmat Domaine Huetin viinit kestävät useita vuosikymmeniä, mutta nykyisiin viineihin pitää omistajavaihdoksen takia suhtautua varauksella. Toisin on Foreaun perheen Clos Naudinilla, joka tietääkseni porskuttaa edelleen samalla vanhalla kaavalla. Tästähän voisi tulla varteen otettava vaihtoehto, kun hankkii lapselleen syntymävuotensa viinejä säilytykseen.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti