2001 Domaine Gilles Barge Côte-Rôtie Cuvée du Plessy

Viinibloggaajat kokoontuivat taas kerran yhteen viettämään pikkujouluja sokkopullojen muodossa. Yksi sokkopulloista oli sattuikin olemaan juuri blogissa esiintynyt Domaine Gilles Barge Côte-Rôtie Cuvée du Plessy, mutta tällä kertaa vuodelta 2001. Tämä pullo on hankittu samaiselta reissuilta kuin vuoden 2007 pullo ja säilytetty koko ajan viinikaapissa, joten säilytyshistorian kanssa ei tarvitse spekuloida.

domaine-barge-cote-rotie-cuvee-du-plessy-2001

Vuosi 2001 oli Pohjois-Rhonessa erinomainen. Sen taso lähentelee jopa legendaarista vuoden 1999 tasoa. Vuoden 2001 pohjoisrhonelaiset ovat hyvin kypsyneitä, joissa reipas hapokkuus ja kypsät tanniinit. Siitä löytyy elegauttiutta ja vähemmän konsentraatiota kuin esimerkiksi vuoden 2000 viineissä. Vuosi 2007 on myös ollut hyvä vuosi, mutta kuiva ja lämmin kevät sai köynnökset kukkimaan ajoissa. Tätä seurannut kylmä ja kostea kausi teki rypäleistä painavia ja pulleita eikä rypäleisiin päässyt kehittymään tarvittavaa määrää konsentraatiota. Kuitenkin lämmin ja aurinkoinen sää syyskuussa pelasti sadon.

2001 Domaine Gilles Barge Côte-Rôtie Cuvée du Plessy on vaalean rubiinin punainen jossai hentoa tiilenpunaa reunoilla. Kuljetuksen aikana viini oli heilunut siinä määrin, että sakka oli lähtenyt liikkeelle ja tämän vuoksi väri oli samea. Tuoksussa oli aluksi voimakasta nokkakakkaa, mutta noin tunnin aukiolon jälkeen se hellitti ja todellinen Côte-Rôtie tuli esiin. Pippurimyllyä, savulihaa sekä maanläheisyyttä tuoksussa. Paletilla viini on kevyempi, pehmeämpi eikä niin täyteläinen kuin aikaisemmin maistettu 2007 Cuvée du Plessy. Viinistä löytyy vielä reipas hapokkuus ja erittäin samettiset tanniinit. Se jättää pitkän maanläheisen ja kypsän marjaisen jälkimaun.

Hauskaa oli myös vertailla omia muistiinpanoja samaisesta viinistä viiden vuoden takaa ja huomata kuinka selvästi viini on kehittynyt edellisestä kerrasta. Viini on edelleen aallonharjalla tai juuri ohittanut sen – riippuen henkilön omista preferensseistä. Jokatapauksessa kyseessä oli tastingin paras viini.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti