2007 Domaine Gilles Barge Côte-Rôtie Cuvée du Plessy

Isänpäivän kunniaksi oli syytä korkata jotain erityistä. Pohjois-Rhônen Syrah lukeutuu niihin, joten tarrasin 2011 Ranskan-reissun tilavierailulta hommattuun Domaine Gilles Bargen Côte-Rôtieen. Alueen viineistä löytyy vaan sitä jotain niin sykähdyttävän hienoa, mitä Syrah parhaimmillaan edustaa. Ne ovat mahdollisesti kaikista eleganteimpia ja viettelevimpiä viinejä maailmassa. Hienoimmat Côte-Rôtiet tarjoilevat pekonisia aromeja, vadelmaa, boysenmarjaa, pippurimyllyn tuoksua, maanläheisyyttä sekä kukkaisuutta. Useimmiten ne ovat keskitäyteläisiä tai täyteläisiä, ja niissä on nautinnollisen silkkinen tekstuuri sekä harmoninen makumaailma. Côte-Rôtien viinit eivät aina ole 100 % Syrah’ta vaan niihin saa käyttää peräti 20 % Viognieria, mikä korostaa viinin kukkaisuutta ja herkkyyttä.domaine-barge

Côte-Rôtie kattaa vain reilun 200 hehtaarin alan Rhônen länsipuolella Ampuis’n kylän läheisyydessä. Rinteet, joissa köynnökset kasvavat ovat jyrkkiä, joten köynnösten hoito ja rypäleiden kerääminen on fyysisesti raastavaa. Kun tähän yhdistetään suhteellisen pienet satomäärät ja maailmanlaajuinen kasvava kysyntä, niin ei ole yllätys, että viinit eivät ole aivan ilmaisia. Paikan päältä ostettuna kuitenkin hinnat ovat enemmän kuin kohtuulliset ottaen huomioon kysynnän ja työn määrän sekä viinien laadun.gilles-ja-julien-barge

Domaine Gilles Barge on vanha kettu Pohjois-Rhônen viinipiireissä. Perheen historia viinibisneksessä ulottuu aina vuoteen 1860, mutta vasta 1929 he pullottivat ensimmäisen pienen erän omaa viiniään. Viinit myytiin vielä vuoteen 1994 saakka Pierre Bargen nimen alla, kunnes hänen poikansa Gilles otti ohjakset käsiinsä. Nimenvaihdos voi olla lähitulevaisuudessa edessä, kun hänen reilu kolmekymppinen poikansa Julien on ottanut enemmän vastuuta talon toiminnasta.

barge-tastinglasi

Talon tuotantoon kuuluu kolme Côte-Rôtieta sekä muutama Condrieu ja Saint-Joseph. Suurin osa köynnöksistä on heidän omistuksessaan, mutta joitakin palstoja he ovat myös vuokranneet. Tuotannollisesti Barge lukeutuu perinteisiin tuottajiin. Tertut käytetään kokonaisina eli rankoja ei poisteta kuin vain erittäin vaikeina vuosina. Côte-Rôtiet kypsytetään aina tammitynnyreissä. Tynnyrit ovat useimmiten vähintään muutaman vuoden vanhoja eli uutta tammea eivät nämä viinit näe. Viiniä kypsytetään kahdesta kolmeen vuotta riippuen viinistä ja vuosikerrasta.

domaine-barge-cote-rotie-cuvee-du-plessy-2007

2007 Domaine Gilles Barge Côte-Rôtie Cuvée du Plessy on sekoitus 95 % Syrah’ta ja 5 % Viognieria. Kyseisen vuoden tarkkoja speksejä ei tahdo löytyä, mutta tämä cuvée yleensä rangataan täysin ja kypsytetään 18-24kk 228, 550 litran ja 12-25 hehtolitran tammitynnyreissä. Viini pullotetaan kirkastamattomana ja suodattamattomana. Syvän tumman rubiininen väri. Avoimen hedelmäinen tuoksu, jossa erityisesti vadelmaa ja boysenmarjaa. Marjaisuuden lisäksi erittyy voimakas pippurin tuoksu ja hentoa savulihaa. Viognierin vaikutusta ei tästä oikein pysty erottamaan. Paletilla täyteläinen, ryhdikäs ja samettinen, jossa viiveellä iskevät, pehmeät tanniinit. Hapokkuus on hyvällä mallilla, mikä tekeekin viinistä kivan raikkaan. Pitkä jälkimaku on täyteläisen pippurinen.

mikko-ja-julien-barge-kellarissa

Bargen Cuvée du Plessy on hyvinkin autenttinen ja perinteinen Côte-Rôtie. Se on vielä primäärivaiheessa eikä yhdeksän vuoden ikä oikeastaan ilmene muuten kuin hyvin hitsautuneena pakettina. Mitään suurempaa kiirettä tämän kanssa ei olisi ollut, mutta en kyllä pahemmin valittanutkaan, kun tätä kulauttelin paahtopaistin ja juustojen kanssa. Côte-Rôtie säilyttää edelleen ykkösijan lempivinkkujeni sarjassa.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti