2008 Pierre Gimonnet Special Club Millesimé de Collection

Kolmas kerta toden sanoo. Aikaisemmin on tullut Gimonnetin samppiksia maisteltua, mutta nyt vihdoin päästiin kunnon tavaran kimppuun. Tätä samppanjaa on odotettu siitä lähtien, kun se sai järisyttävän kovan arvion Tyson Stelzeriltä. Se arvosteltiin samoilla pisteillä kuin 2003 Krug Clos du Mesnil ja 2002 Salon Cuveé S. Olimme menossa viettämään kolmatta hääpäivää Ravintola Sinneen ja tahdoimme jatkaa samalla kaavalla kuin häissämme eli nauttia ruuasta vuoden 2008 Special Clubin kanssa. Silloin joimme Marc Hebrartin magnumia, mutta nyt oli Pierre Gimonnet’n vuoro.

pierre-gimonnet-special-club-2008

Gimonnet’n historiaa ja tarkempia speksejä on aiemmissa postauksissa käyty melko kattavasti läpi, joten lähde niitä nyt availemaan vaan keskityn itse asiaan. Jos jossain törmää Special Club -samppanjaan ja tuottajan nimen kohdalla lyö täysin tyhjää, niin tartu tilaisuuteen – periaatteessa Special Club’n kanssa ei voi mennä pieleen. Special Club -pullo takaa sen, että laatu on vähintäänkin erinomaista ja kyseessä on tuottajan parasta antia ko. vuosikerralta.

Special Club’n käsite sai alkunsa 1971, kun tusina halusivat lanseerata oman julkaisuerän parhaimmilta ja hienoimmilta vuosilta. Tähän klubiin voi päästä, kun tuottaa viininsä omalla tilallaan omista köynnöksistään. Tämä tarkoittaa, että rypäleiden puristus, viinin pullotus, hiivasakan poisto jne. täytyy tehdä omilla tiluksillaan eli vain RM-samppanjan tuottajilla on asiaa tähän kerhoon. Vaikka edellä mainitut kriteerit täyttyisivätkin, niin se ei vielä takaa, että samppanja päätyisi Special Club pulloon. Jokainen samppanja joutuu läpäisemään kaksi eri sokkomaistelua. Maistelupaneelissa istuu enologeja ja viinintekijöitä. Ensin maistetaan vin clair eli perusviini, ja lopullinen päätös tapahtuu aikasintaan kolmen vuoden sakkakypsytyksen jälkeen, kun samppanja olisi valmista markkinoille. Nykyinen alhaalta leveä pullomuoto on ollut käytössä vasta vuodesta 1988 lähtien.

2008 Pierre Gimonnet Special Club Millesimé de Collection on 100 % Chardonnay. Se koostuu pääasiassa Cramantin (57 %) ja Chouillyn (29 %) kylien rypäleistä, ja loput ovat peräisin Cuis’n (12,5 %) ja Vertus’n (1,5 %) kylistä. 35 % Cramantista saaduista rypäleistä ovat peräisin yli 100 vuotta vahoista köynnöksistä. Talolle tyypilliseen tyyliin viini käynyt täysin terästankeissa ennen pullotusta. Viiniä on kypsytetty pullossa reilut viisi vuotta, ennen hiivasakan poistoa. Viinin dosage on 6 g/l.

Viinissä on melkoisen haalean oljenkeltainen väri ja huomattavan paljon kuplia. Tuoksu on erittäin puhdas ja kypsän hedelmäinen. Siitä voi erottaa keltaisia hedelmiä, kuten aprikoosia ja luumua. Pitkän sakkakypsytyksen tuomia aromeita kuten paahteisuutta ja mantelia erottuu myös taustalta. Paletilla viini aluksi lähes väkivaltaisen pureva. Sen teräksinen hapokkuus yhdistettynä erittäin kuplivaan olemukseen on sangen tiukkaa tavaraa. Hetken aikaa lasissa seisonneena pienoinen nokkapokka muuttuu heleäksi keskusteluksi. Paahteisuus ja hedelmäisyys luovat suussa kermaisen moussen kanssa harmonisen yhdistelmän. Viinin eleganttius, puhtaus ja ennen kaikkea purevuus ovat aivan huikeita. Nyt tosiaan ymmärtää, miksi tällä jatketaan, kun Oenophilen kaari alkaa laahustamaan. Tästä löytyy niin uskomattoman paljon potenttiaalia, että tämän pitää antaa rauhoittua kellarissa vielä viitisen vuotta tai muuten se puree kovaa takaisin.

Tämän kanssa nautiskeltu Ravintola Sinnen syksyinen menu oli mitä parhain kombinaatio. Pullo irtosi huokeaan 90 euron hintaan, joka on täysin käsittämätön ravintolahinta, kun samainen samppis on Alkon erikoisvalikoimassa varustettu 87 euron hintalapulla. Täällä ei selvästikään käytetä järkyttäviä kolmen tai neljän kertoimia! Ravintola Sinne on ehdottomasti paikka, johon jokaisen viininiilon kannattaa poiketa – mieluiten vähän isommalla porukalla – nauttimaan huolella ja taidolla kootusta viinilistasta. Talon sommelier Edmund pitää varmasti huolen, että homma toimii ja asiakkaat viihtyvät.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti