2012 Vidal-Fleury Côtes du Rhône

Täytyy arvostaa, kun maahantuoja ehdottaa blogin perusteella, että maistuisiko testikappale Vidal-Fleuryn kottaraista ja vielä magnum-koossa. Ei tästä oikeastaan voinut kieltäytyä. Talon tuotanto ei ole itselle kovinkaan tuttua muuta kuin maineen perusteella, joten pullo testiin vaan.

vidal-fleury-cotes-du-rhone-2012

Vidal-Fleuryn talon historia on yksi pisimmistä Rhônen laaksossa. Se ulottuu aina vuoteen 1781, jolloin se perustettiin. Vuonna 1787 Yhdysvaltojen kolmas presidentti Thomas Jefferson kiersi ympäri Ranskan viinialueita ja  samalla vieraili myös Vidal-Fleuryn tilalla. Tähän Jeffesonin reissuun liittyy myös erikoinen 1787 Château Lafiten pullo, josta on kirjoitetty erinomainen The Billionaire’s Vinegar -kirja. Nykyisen nimisenä tila on toiminut vasta 1890-luvulta, kun Gustave Vidal nai Fleyryn perheen tyttären. Vidal-Fleurylla on myös tärkeä rooli Côte-Rôtien ja koko Pohjois-Rhônen historiassa. Vuonna 1927 tilalle palkattiin harjoittelija. Se ei ollut kuka tahansa vaan Côte-Rôtien maailmankartalle nostanut Etienne Guigal. Nuori Etienne Guigal kerkesi työskentelemään 19 vuotta Vidal-Fleurylla ennen kuin perusti mainekkaan omaa nimeään kantavan viinitalon. Myöhemmin vuonna 1984, kun viimeinen Vidal-Fleuryn suvun jäsen kuoli, Guigal osti tilan itselleen. Talon portfolioon kuuluu reilu parisenkymmentä eri Rhônen alueen viiniä, joista tämänkertainen Côtes du Rhône on ollut talon valikoimissa jo 1920-luvulta lähtien.

2012 Vidal-Fleury Côtes du Rhône on klassinen GSM-sekoitus (Grenache 65 %, Syrah 20 %, Mourvèdre 10 %), missä tujaus Carignania (5 %). Pääasiassa rypäleet ovat kerätty Gardin alueelta Etelä-Rhônesta. Viiniä on kypsytetty 8-9 kuukautta vuosikerrasta riippuen 20-30 hl tammiastioissa. Viini  on kirkastamaton, mutta filtteröity. Tumman purppuranpunainen väri. Aromaattinen tuoksu tarjoilee luumua, lakritsia ja yrttejä. Paletilla keskitäyteläinen viini on säntillinen ja sen hedelmäisyys koostuu tummista marjoista, luumusta ja kirsikasta höystettynä hennolla mausteisuudella. Tanniineita viinistä löytyy hennolti, mutta kokonaisuus on joka tapauksessa ryhdikäs ja maistuva. Suht korkean 14 % alkoholin takia viilennys tekee viinistä huomattavasti raikkaamman eikä tällöin alkoholi pääse häiritsemään nautiskelua. (25€ Alko huom. vuosikerta vaihtunut)

Pullo kulauteltiin viikonlopun aikana leikkelelaudan ja juustojen kera, jotka toimivat erityisen hyvin Vidal-Fleuryn Côtes du Rhônen kanssa. Pullosta hupeni aivan huomaamattaan muutama lasillinen parempiin suihin jo ennen kuin leikkeleitä oli saatu edes esille, mikä vaan kielii sen erinomaisesta dokabiliteetista. Tätä voi varauksetta suositella pikkujoulun alla noutopöydän kaveriksi. Ja pakkohan se on myöntää, että magnumista viini vaan maistuu paremmalle.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti