2013 Fontodi Chianti Classico

Viikon alussa viinihammasta kolotti tajuttomasti viinillisesti kuivan viikonlopun jäljiltä. Punaista sen pitäisi olla, muttei mitään tuhtia tai ikääntynyttä. Silmät osuivat viinikellari.com lähettämään 2013 Fontodi Chianti Classico näytepulloon. Chianti Classicot ovat erinomaisia viinimaailman moniottelijoita. Ne ovat erittäin ruokaystävällisiä eikä niiden siemailu sellaisenaan tuota pahemmin ongelmia.

fontodi-chianti-classico-2013

Fontodi sijaitsee Panzanon kylässä, aivan kylän toisen huipputuottajan Candiallen naapurissa. Kylän eteläiset ja läntiset rinteet tarjoavat ihanteelliset olosuhteet viininviljelyyn. Tuttavallisemmin Conca d’Orona tunnettu alue muodostaa luonnollisen amfiteatterimaisen kattilalaakson, jossa köynnökset saavat runsaasti aurinkoa. Toscanassa luomuviljely on lähtenyt kovaan kasvuun viime vuosina ja Panzano etenkin tässä etunenässä. Viimeisimmän tiedon mukaan 90% kylän 600 hehtaarin alueesta on luomuviljeltyä. Vuodesta 2008 lähtien Fontodin viinit ovat olleet sertifioidusti luomua. Tila kattaa 130 hehtaarin alueen, josta 80 hehtaaria viiniköynnöksiä. Köynnöksistä 95 % on luonnollisesti Sangioveseä ja loput kansainvälisiä lajikkeita eli Cabernet Sauvignonia, Pinot Noiria ja Syrah’ta. Talon tuotannosta noin puolet on perus Chianti Classicoa.

2013 Fontodi Chianti Classico on 100 % Sangiovese. Viiniä on kypsytetty 18 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Syvän tumman kirsikkainen väri. Tuoksu on runsas ja avoin, josta voi erottaa tummaa kirsikkaa, luumua sekä hentoa nahkaisuutta. Paletilla viini ei ole läheskään niin tuhti kuin tuoksun perusteella voisi luulla. Aromit painottuvat kirsikkaan ja punaiseen marjaan sekä hentoon tammen tuomaan mausteisuutta. Tanniinit ovat kypsät ja kokonaisuus hyvinkin pehmeä ja tasapainoinen. Tyylikkään ja oppikirjamaisen Chianti Classicon ainoana pienenä miinuksena on pakko mainita jälkimaussa tuleva pieni alkoholin polte. Tälle viinille kannattaisi antaa vielä hetken aikaa kellarissa köllöttelyyn ennen korkkaamista, sen verran nuorekkaalta se vielä tuntui.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti