2008 Pierre Gimonnet Oenophile Blanc de Blancs Extra-Brut

Viime kesän muistiinpanoista joutuu kaivamaan esiin vielä yhden viinin. Oli heinäkuinen perjantai-ilta ja olimme käyneet hakemassa satsin sushia takapihalla nautittavaksi. Tälläistä hetkeä varten oli jemmannut jo hetken aikaa rutikuivaa Pierre Gimonnet Oenophile 2008:a. Kyseisen vinkun kanssa pääsin heittämään vain nopeat yläfemmat Grand Champagnessa, joten oli aika ihan istua alas ja tutustua paremmin.

Pierre Gimonnet Oenophile 2008

Toisen sukupolven viljelijä Didier Gimonnet johtaa nykyisin tätä Côte de Blancs’n huipputiloihin lukeutuvaa taloa. Talon omistuksiin kuuluu 28 hehtaaria Chardonnay-köynnöksiä pääasiassa Grand ja Premier Cru -tason kylistä; 13,5 hehtaaria Cuis’ta, missä myös itse viinitila sijaitsee, yhteensä 11 hehtaaria Cramantista ja Chouillysta sekä hehtaarin Ogerista ja Vertuksesta. He myös omistavat puoli hehtaaria köynnöksiä Aÿn ja Mareuil-sur Aÿ rajalta, jossa kasvaa Pinot Noir’a. Alueella missä monien talojen ongelma on hyvinkin nuoret köynnökset, erottautuu Gimonnet massasta vanhoilla köynnöksillään. 70 % niistä on yli 30 vuotiaita, joista melkein puolet yli 40 vuotiaita. Talon omistuksiin kuuluu myös yli 100 vuotiaita köynnöksiä – lieux-dit’it Cramantissa Le Fond du Bateau ja Buisson ovat istutettu 1910-luvun alussa.

2008 Pierre Gimonnet Oenophile Blanc de Blancs Extra-Brut on 100 % Chardonnay. Se koostuu pääasiassa Cramantista (39 %) ja Chouillysta (41 %) ja loput ovat Cuis’ta (20 %). Täysin terästankeissa käynyt viini, joka ei ole nähnyt lainkaan tammea. Viiniä on kypsytetty pullossa viisi vuotta ennen hiivasakan poistoa eikä sen jälkeen lisätty lainkaan dosagea. Periaatteessa kyseessä on vain non-dosage versio talon Fleuron samppiksesta. Hyvinkin vaalean oljen keltainen väri. Tuoksu on eloisa ja raikas, jossa rapsakkaa granny smith’ä, paahteisuutta ja sitrusta. Aivan rutikuiva viini on harvinaisen kovassa blanssissa vaikka siitä löytyykin happoja vaikka muille jakaa. Sen elegantti sitruksinen hedelmäisyys yhdistettynä autolyysin tuomaan paahteisuuteen tekee samppiksesta nautinnollisen ilman sokeriakin. Tämä oikeastaan huusi jokaisen kulauksen jälkeen uutta huikkaa ja onneksi tällä kertaa santsattavaa riitti.

Kyseessä on erittäin timanttinen huipputuottajan rutikuiva Blanc de Blancs, joka yllättäen toimii sushin kanssa kuin junan vessa. Samppista imaili ilta-auringossa kyllä ihan sellaisenaankin, mutta safkan kanssa tämä toimii ehdottamasti paremmin. Pullon voin löytää netistä noin 40 eurolla tai sitten Alkon erikoisvalikoimasta reilulla 60 eurolla.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti