Terveys

Oletko sinäkin sanaristikoiden ystävä? 3 hyvää syytä, miksi niiden tekeminen kannattaa!

Ratkotko mielelläsi sanaristikoita ja sudokuita vapaa-ajalla? Hyvä! Sanaristikoiden tekemisestä hyötyy nimittäin jokainen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Sanaristikot haastavat aivoja.

Ratkotko mielelläsi sanaristikoita ja sudokuita vapaa-ajalla? Hyvä! Sanaristikoiden tekemisestä hyötyy nimittäin jokainen.

Jos mielesi halajaa aivojumppaa, tartu silloin sanaristikkoon tai sudokuun! Kysyimme Muistiliitto ry:n asiantuntija Sofie Klawer-Kalliolta, miksi sanaristikot ja sudokut tekevät aivolle ja muistille hyvää.

1. Sanaristikot haastavat ja aktivoivat aivoja

Kaikki, mikä saa ihmisen ajattelemaan, edistää aivoterveyttä. Esimerkiksi sanaristikot ja sudokut ovat tähän hyviä työvälineitä, sillä tehtävät aktivoivat aivoja ja antavat aivoille sopivasti haastetta.

– Aivoille on hyväksi, että joutuu oikeasti pohtimaan, puntaroimaan ja käyttämään aivoja.

2. Sanaristikoiden tekeminen on mielekästä puuhaa

Sen lisäksi, että sanaristikot pistävät ajattelun rullaamaan, niiden parissa myös aika vierähtää kuin siivillä. Klawer-Kallio kannustaa täyttämään ristikoita varsinkin, jos niiden tekemisestä nauttii ja ristikot ovat itselle mukavaa tekemistä.

– Mukavat harrastukset ja mielekkyys ovat todella tärkeä osa aivoterveyttä.

Sanaristikot piristävät aivoja.
Sanaristikot edistävät aivoterveyttä monella tavalla.

3. Sanaristikoiden tekeminen on kivaa puuhaa myös ystävien kesken

Aivoterveyttä parhaimmillaan on yhdessä tekeminen. Oli kyseessä sitten ristikoiden täyttäminen, lautapelit tai muu kiva tekeminen, aktiviteetteja kannattaa tehdä yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

– Näin ristikoiden tekemiseen saadaan mukaan sosiaalisuus, joka voi lisätä mielen hyvinvointia samalla kun aivoille saadaan haastetta.

Sanaristikot eivät yksinään ehkäise muistisairauksia

Vaikka sanaristikot ja sudokut ovat hyvää aivojumppaa, Klawer-Kallio muistuttaa, ettei mikään yksittäinen asia tai teko ennaltaehkäise muistisairauksia.

– Kun puhutaan muistisairauksien ennaltaehkäisystä ja riskitekijöiden pienentämisestä, se on todella laaja kokonaisuus. Liikunta, ravinto, mielen hyvinvointi, itsestä huolehtiminen, sosiaaliset verkostot ja kulttuuri ovat kaikki yhdessä tärkeitä.

Lue myös: Mitä kannattaa syödä, jotta aivot ovat palaverissa parhaimmillaan? Keskittymistä vaativaan tehtävään auttaa yllättävä vinkki

Jumppaa aivojasi ja paranna muistia myös näillä harjoituksilla

Ristikoiden ja sudokujen lisäksi aivoja voi treenata myös muilla hauskoilla ja helpoilla harjoituksilla. Laita aivot töihin esimerkiksi näin:

  • Harjaa hampaat väärällä kädellä. Jos olet oikeakätinen, kokeile hampaiden pesua vasemmalla kädellä. Tällöin aivot joutuvat keskustelemaan väärän käden kanssa aktiivisemmin.
  • Riko päivittäistä rutiinia. Rutiinit ovat tärkeitä, mutta niistä on hyvä välillä myös poiketa. Kun teet tutut asiat ja askareet uudella tavalla, herätät aivojen komentokeskuksen uudelleen.
  • Maistele uusia ruokia. Haju- ja makuaistin haastaminen uusilla herkuilla virkistää myös aivoja.

Haluaisitko kokeilla muita harjoituksia? Lisää vinkkejä aivojumppaan löydät täältä!

X