Hirstitalo

Hirsitalo

14.7.2019 Teksti: Sara Parikka

*postauksessa on kaupallinen linkki

Moi! On ollut aivan ihanaa huomata kuinka rakentaminen kiinnostaa lukijoita ja seuraajia. Innolla luen teidän viestejä, vinkkejä ja ajatuksia liittyen rakentamiseen. Alun vaikeudet on nyt selätetty ja tämä tuleva puoli vuotta tulee olemaan hyvin palkitseva, sillä koko ajan tapahtuu. Syyskuun puoleväliin mennessä meillä pitää olla kaikki pienetkin valinnat tehtynä, joten nämä viikot ennen sitä ovat sanomattakin vauhdikkaat. Itseasiassa tämä osui niin hyvään saumaan, kun nyt heinäkuussa on ollut enemmän aikaa selvittää, sumplia, lukea ja kysellä infoa.

Yksi paras puoli rakentamisessa on ollut sen luoma yhteisöllisyys. Rakennetaan alueelle, jonne monet muutkin rakentavat samaan aikaan/ovat rakentaneet viimeisen kahden vuoden aikana. On ollut ilo jutella, saada vertaistukea ja ihastella toisten ratkaisuja.

MATERIAALIT

  • Hirsi / Päämateriaalina tulee olemaan hirsi ja sitä tulee näkymään paljon. Ei olla vielä tehty päätöksiä sen suhteen, että käsitelläänkö hirttä sisäpinnoilta.. Ehkä osa seinistä saa vaalean kuulto sävyn/värin.
  • Kivi / Olen aina haaveillut betoni-/mikrosementtilattiasta ja tulevan kodin kohdalla halusin sen ehdottomasti alakertaan. Meille tulee nimittäin alakertaan noin 60 neliötä yhtenäistä tilaa ja tämän lisäksi wc, kodinhoitohuone ja kylpyhuone+sauna. Näin ollen ajattelin, että sementti voisi jatkua myös pienempiin alakerran tiloihin lattiamateriaalina (tällöin ei tarvitse listoja/kynnystä ovella). Mitä enemmän selvittelin betonia ja mikrosementtiä aloin epäröimään materiaalia ja varsinkin sen käyttöä näin isossa tilassa. Löysin kuvia isoista kivilaatoista (meillä on nykyisessä eteisessä kivilaatta ja olen erittäin tyytyväinen materiaaliin) ja nyt olen täysin rakastunut ideaan. Tulen kirjoittamaan omat postaukset kaikista aiheista kun projekti etenee. Tulevassa kodissa tulee olemaan maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys, joten kivi on siinäkin mielessä aika toimiva ratkaisu lattiaksi. Se on myös mielestäni aika ihana pari hirren kanssa. :) Kiveä tullaan näkemään myös keittiössä ja välitilassa valkoisen kvartsin/kvartsikomposiitin muodossa.
  • Teräs / Portaista tulee aika näyttävä elementti olohuoneen kupeeseen. Se on katseenvangistajana heti kun astuu pääovesta sisään. Löydettiin viime syksynä Gradon portaat, joten tehtiin niistä valinta jo ennen taloa.. :D haha. Heidän malleista meillä oli monta suosikkia, mutta ollaan nyt päädytty yhteen. Siitä lisää myöhemmin.. ;) Portaat tehdään teräksestä ja ne tulevat olemaan mustalla rungolla. Sama musta teräs tulee toistumaan hanoissa koko talossa.
  • Lasi / Meillä on nykyisessä kodissa isot ikkunat ja se on asia mistä ei oltu valmiita luopumaan. Tulevaan kotiin on myös tulossa paljon ikkunapinta-alaa, mikä on aiheuttanut omat haasteet desibelirajojen kanssa. :D Enpä olisi osannut ajatella tällaista ennen rakentamista.. ;D Ikkunoita tulee olemaan ympäri taloa ja valon määrä on taattu. Ei olla kovin ahkeria peittämään ikkunoita ja ollaan suht tarkasti mietitty ikkunoiden ilmansuunnat jo suunnitteluvaiheessa. Lasi tulee olemaan myös portaiden yksi materiaali ja odotan kovasti, että tulen näkemään toteutuksen livenä. :)

VÄRIMAAILMA

  • Kuusi / Hirsitalomme tehdään kuusesta ja se on väriltään hieman mäntyä vaaleampi. Kuusen sävyt jäävät varmasti näkyviin ja veikkaan, että tulemme peittämään hirttä suht vähän. Pitää perehtyä tarkkaan kaikkiin hirren käsittelymateriaaleihin, koska pahimmillaan käsittelyllä voi tehdä todellista tuhoa.
  • Musta / Musta keittiö, mustarunkoiset portaat, musta takka ja mustat teräs yksityiskohdat. Tämä päätös linjaa paljon ja määrittelee kodin fiilistä aikalailla. Musta on aina kiehtonut meitä ja erityisesti Mikkoa, jolle tämä päätös oli todella mieluinen sekä tärkeä. Valkoinen olisi ollut ”varma”, mutta me tahdoimme vetää persoonallisen korren tässä kohtaa.. Uskomme myös, että tilan valoisuus ja avaruus mahdollistavat sen että musta todellakin toimii.
  • Luonnonvärit / Kodissa tullaan näkemään paljon luonnonsävyjä, kuten hiekan eri sävyjä ja valkoista. Olen haaveillut isosta vihreästä huonekasvista/puusta ja kinuskin värisestä samettisohvasta. Huonekaluja tulee isovanhemmilta ja nykyisestä kodista. Uusia meinataan hankkia mahdollisimman vähän ja hyvin harkitusti. :)

Viime viikkoina eniten pohdintaa on aiheuttanut kylpyhuone ja sen laatoitus. Aluksi halusin sen olevan ihan eri maailmaa koko muun kodin kanssa, mutta nyt olen viehättynyt suht luonnolliseen ilmeeseen. Kalanruoto ladonta seinäkaakeleissa kiinnostaisi ja suht vaaleat värit. Lasken aika paljon sen varaan, että pääsen juttelemaan ammattilaisten kanssa. Uskon, että he osaavat näyttää minulle kasan upeita vaihtoehtoja.

Erityisen iloinen olen itsevarmuudesta, jota minulla on tulevan kodin suhteen. Ollaan suunniteltu juuri meidän perheen tarpeille koti ja olemme siihen enemmän kuin tyytyväisiä. Ennen matkassa on ollut niin paljon miellyttämisen halua, että en tiedä olisinko osannut tehdä niin rohkeita ja omannäköisiä päätöksiä. Uskon, että ikä auttaa ja se, että tämä tulee olemaan meidän kuudes yhteinen koti. Olemme todenneet mikä meillä toimii ja huomanneet sen käytännössä. :) Tuleeko teille mieleen kysymyksiä tästä projektista? Voisin kasata niistä vaikka ihan oman postauksen! Aurinkoista sunnuntaita <3 Me lähdetään kohta kummipojan synttärijuhlille! <3Sara

Lue myös

Suosittelemme