Mainos

Leikin taikaa

25.4.2019 Teksti: Sara Parikka

Mainos / Suomen Leluyhdistys

Moikka! Käsi ylös jos tykkäät leikkiä? Muistan hyvin suosikkileikit lapsuudesta ja se on hassua, että niitä samoja leikkejä tykkään leikkiä myös omien lasten kanssa. Meillä on aika usein kauppa auki ja tykätään myös pelata erilaisia pelejä. Pääsiäisenä rakennettiin sauna-illan jälkeen maja (kuten kuvista näkee) ja oltiin koko perhe reissussa. :D Matilda ja Mimosa jaksaa leikkiä keskenään pitkiäkin leikkejä, kun taas välillä he puuhailevat enemmän omissa oloissa. On myös ihanaa nähdä heidän silmissä ilo kun minä, Mikko tai molemmat meistä ryhtyy leikkiin mukaan.

Luin Leluyhdistyksen artikkelin Leikin, siis olen – miten leikki vaikuttaa ihmisen kehitykseen? ja sen pohjalta jäin miettimään monia asioita. Mielestäni on aivan ihanaa ja jotenkin jopa helpottavaa muistaa, että lapsilla olisi hyvä olla tilaa ja aikaa leikille. Olen joskus saanut itseni kiinni miettimästä, että tarjoanko tarpeeksi vaihtelevaa tekemistä lapsilleni yhden päivän aikana. On pelkästään hyvä asia, jos päiviin jää suunnittelematonta aikaa, jolloin lapsi voi itse leikkiä ja kehitellä omia leikkiä. Tylsyys ei siis missään nimessä haittaa, päinvastoin! ;) Huh, ihana ajatus näin kahden pienen äidille, joilla virtaa riittää!

Artikkelista pisti erityisesti silmään myös ohjelmoimaton aika ulkona ja ehkä siitä syystä, että minulla on sieltä juuri parhaimpia muistoja omasta lapsuudesta. Olin aina kavereiden ja/tai pikkuveljen kanssa ulkona. Keksittiin naapurin lasten kanssa omat leikit ja rakennettiin hienoja majoja lähimetsiin. Oli sää mikä tahansa, oltiin ulkona leikkimässä ja käytiin välillä kotona syömässä. Meidän kodin ja tulevan kodin ympärillä on valtavasti lapsiperheitä ja toivon todella paljon, että tytöt löytää naapurustosta leikkikavereita.

Silloin kun olin lasten kanssa kotona etsin aina vinkkejä siihen mitä kaikkea voitaisiin yhdessä touhuta. Vauvan ja taaperon kanssa ollaan mm. leikitty mustikoilla kylpyhuoneessa ja maalattu sormiväreillä. Nykyään harvemmin enää haen inspiraatiota tekemiseen, kun tuntuu että lapsien rajaton mielikuvitus toimii siihen aika hyvin. Meillä on viikossa 3-4 päivää vapaata yhdessä lasten kanssa, joten välillä tietty lyö tyhjää sen suhteen mitä leikittäisiin. Sain käsiini Maria Kangaskortetin Ruutuvapaata kirjan ja aion ehdottomasti koluta sen läpi. Uskon sieltä löytyvän kasapäin hyviä vinkkejä.

Mun lempparileikit lasten kanssa:

  • Kauppaleikki
  • Majan rakennus
  • Kotileikki
  • Leipominen / Ruuanlaitto
  • Askartelu
  • Pelaaminen (Afrikan tähti, Kimble, Arvaa kuka)
  • Lukeminen

Leikkimisen parissa lapseni ovat oppineet käsittämättömän paljon! Kärsivällisyys, voittaminen/häviäminen, osallistuminen, taidot, uskallus ja tätä listaa voisin vain jatkaa. Tuntuu, että joka kerta herää uusia tunteita pintaan ja lisäksi opitaan jotakin uutta. Leikit herättää myös paljon kysymyksiä ja niiden kautta on helppoa käsitellä vaikeitakin asioita. Suomen Leluyhdistys tekee tärkeää työtä turvallisen ja luovan leikin luomiseksi. Kannattaa siis ehdottomasti pitää heidän sivuja silmällä. Leikin, siis olen – miten leikki vaikuttaa ihmisen kehitykseen? on ensimmäinen artikkeli ja lisää on luvassa! :) Löydät Leluyhdistykseen liittyviä postauksia instagramista hastagillä #saaleikkiä

Tykkäättekö te leikkiä lasten kanssa, entä millaisia teidän perheen lemppari leikit on? Olisi myös ihanaa kuulla pohdintaanne lasten leikkimisestä nykypäivänä? Meillä digi-asiat on ajankohtaisia vasta tulevaisuudessa ja myös tuo itsenäisesti ulkona leikkiminen.. Miten näiden asioiden laita on teillä joilla on vanhempia lapsia? :) Hei lämpöisää torstaita!! <3Sara

ps. Kevät tulee & ulkoleikit alkavat! Leluyhdistyksellä on Instagramissa @leluyhdistys meneillään kiva #saaleikkiä-kuvakisa, käykää osallistumassa. Kuukausittain palkintona lautapelipaketti.

Lue myös