baby

päiväunet

16.2.2019 Teksti: Sara Parikka

Moikka! <3 Sain muutamia viestejä liittyen lasten päikkäreihin ja ajattelin heti, että tästä aiheesta on kiva kirjoittaa oma postaus. Tässä alla muutama viesti teiltä ja ajattelin nostaa nämä tähän, koska mielestäni teidän viestit ovat postausten suola ja on aivan ihanaa vaihtaa ajatuksia.

”Heippa! Olen monesti miettinyt teidän päivärytmiä kun näyttää että tyyliin syötte aamupalaa tosi myöhään ja tytöt nukkuu kuitenkin päiväunet ja menevät vielä klo.20 yöunille niin minkälainen päivärytmi teillä oikeasti on tyttöjen unien suhteen? :D miten saatte varsinkin isomman vielä nukkuun päiväunet ja kuitenkin nukahtaa jo kasilta vaikka teillä olisi kotipvä? Mun tutuista kenelläkään ei nuku enää yli 4v päikkäreitä JOS halutaan että he menevät klo.20 nukkuun :D munkin 3,5v kotihoidossa olevalla tytöllä on nyt jäämässä päikkärit pois ja jos joskus nukahtaa vaikka vaan tunnin niin yöunille meno venyy heti 21-22 :/ ois siis kiva lukea teidän nukkumisjärjestelyistä ja kuinka saatte tytöt vielä päiväunille :D”

”Hei minua kanssa kiinnostaa sama juttu! Oma tyttö 5v ja nukkuu päikkärit työaamuina päiväkodissa, herätys meillä tosin 06.00. Vapailla saatetaan nukkua Jopa 7-8 (😁), muttei koskaan näinä päivinä nukuta päivällä että pääsee illalla edes 20-21 nukkumaan☺”

”Mäki oon kateellisena ihmetelly tuota päikkäriasiaa! :D Tosiaan uskomattoman luksukselta kuulostaa että Matildakin vielä nukkuu päikkäreitä, kun meilläkin 2,5-vuotias lakkas just nukkumasta päikkäreitä (paitsi autoon nukahtelee) vuoden vaihteessa pikkusisaruksen synnyttyä..”

”Mä taas miettiny oonko ihan hirveä kun pistän 4,5v:n päikkäreille (tai ainakin päivälepo, mihin yleensä nukahtaa) mutta ilmeisesti en ole ainoa :) muutenkin teodän päivärytmi kuulostaa aikasamalta kun meillä :) ja meijän lapset kans tykkää pelata nimenomaan afrikantähteä, myös kimblestä tykkäävät!”

Mä tosiaan monesti postaan instagramiin kuvia aamupalasta tms ja ne saattaa tulla vasta siinä kympin maissa. Meillä kuitenkin noustaan lähestulkoon joka aamu 6-7 aikaa. Monesti aamut menee siinä, että laitan tytöille aamupalan sekä laitan heidät päiväkotiin valmiiksi ja vasta kympin maissa, kun tilanne rauhoittuu, teen oman aamupalan ja alan purkaa mailiboksia. :D Viikonloppuisin syödään myös usein porukalla 9-10 aikaa aamupala vähän runsaammassa muodossa. :D

Nyt kipeänä tytöt on nukkuneet tosi säntillisesti päikkärit, mutta Matildalla usein päikkärit = lepohetki. Jos Matilda ei nukahda kotona/päiväkodissa, niin hän on tosi väsynyt 19.30 aikaa illalla. :D Matilda menee kotona päikkäreille ihan jo senkin takia, että saadaan Mimosa sinne sukkelammin. En usko, että hän nielisi hyvin sitä että menee päikkäreille ja isosisko jää alakertaan leikkimään. Monesti Matilda hipsii lepohetkeltä pois, kun Mimosa on nukahtanut. Meidän kaveripiirissä on ihan muutama lapsi joilla päikkärit ovat olleet mukana pitkään ja suurimmalla osalla jo pienestä ne ovat jääneet pois. Meillä on kyllä ollut aikoja jolloin päikkärit ovat menneet ihan temppuillessa, mutta sitten taas palattu normisettiin.

Lapset menevät meillä iltaisin kasin maissa nukkumaan. Joskus viikonloppuna he saattavat valvoa lähemmäs yhdeksää tai joskus, jos meillä on vieraita/ollaan jossain niin ei vahdata kelloa vaan tytöt väsähtää sitten kun siltä tuntuu. Kumpaakaan pientä ei nukuteta, vaan he jäävät iltahalin&pusun jälkeen omaan sänkyyn. Sinne ne sitten nukahtaa <3. Tämän kanssa ollaan aina ajoittain tehty töitä, mutta se on kyllä ollut kaiken vaivan arvoista. Nyt lapset osaavat nukahtaa itse ja meillä alkaa ”oma aika” jo suht aikaisin illalla. :)

Nämä uniasiat (kuten melkeinpä kaikki) ovat todella yksilöllisiä ja jokaisen perheen on hyvä muovata elämän juuri heille sopivaksi. Nukkuminen on yksi tärkeimmistä asioista, jos ajattelen meidän koko perheen hyvinvointia. Meillä on ollut sen suhteen helpot vauvat, mutta kyllä silti muistan sen epätoivoisen fiiliksen kun oli herännyt 4kk putkeen joka ikinen yö (monta kertaa) ruokkimaan pientä. Tehtiin molemmille lapsille unikoulut heidän ollessa noin puoli vuotiaita ja Matildan kohdalla se onnistui todella hyvin. Mimosan kanssa oltiin vähän epäjohdonmukaisia ja saatiin hänet kunnolla nukkumaan 10kk iässä, kun muutettiin uuteen kotiin ja hän pääsi omaan huoneeseen nukkumaan. Tässä vielä linkki MLL sivuille mistä löytää vinkkejä unikouluun. Me tehtiin molemmille tuo ”pistäytymiseen perustuva unikoulu”. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että se mikä toimii meillä ei välttämättä toimi muilla ja kaikkien on hyvä tehdä juuri niin kuin itsestä tuntuu. Jokainen tuntee oman perheen tarpeet parhaiten. Oon aina ollut sitä mieltä, että vanhemmat ja perheet tarvitsisivat enemmän tukea toimia juuri kuten itsestä tuntuu, eikä hirveää listaa siitä miten kuuluisi tehdä. Ehkä ymmärrätte mitä meinaan. ;) Hei aivan ihanaa päivää jokaiselle, nautitaan tästä pian saapuvasta keväästä! Aah! <3Sara