Hirstitalo

rakennusprojektin kysymys-vastaus

10.2.2019 Teksti: Sara Parikka

Heippa! Me ollaan oltu koko viikko kamalan flunssan kourissa.. Veikkaisin tämän olevan influenssa.. Nyt mulla jo vähän helpottaa, mutta puolestaan Matildalla nousi aamulla kuume. Ensi viikon suhteen siis jatketaan samalla setillä, että kaikki mahdollinen menee peruutukseen ja työt hoidetaan pääosin kotoa käsin. Jestas mitä sumplimista viime viikko vaati, että sain kaiken uudelleen sovittua. Mun työ liittyy niin moneen ihmiseen ja heillä kaikilla on toki omat aikataulut.. Mutta hei, nyt riittää valitusvirsi ja itse asiaan. Tähän alle kokosin vastauksia liittyen meidän rakennusprojektiin.

Iso kiitos kaikista viesteistä <3. Luin ne ajatuksella läpi ja muutamat vinkit napattiin matkaan. :)

Leppoisaa sunnuntai-iltaa <3! Kuvat ovat eiliseltä, kun testattiin tietty hitiksi noussutta uunifetapastaa. <3Sara

 

Jäättekö samalle paikkakunnalle vai vaihdatteko maisemaa samalla? Entäs minkälaisesta paikasta ostitte tontin? Oliko maisema vai sijainti tärkeämpi?  / Rakennamme melkeinpä naapuriin. Rakastamme aluetta missä asumme ja siskoni perhe juuri muutti naapuriin, joten täällä on parasta olla. Sijainti sekä maisema oli tärkeitä tontin valinnassa, mutta ehdottomasti pk-seudulla kun ollaan niin sijainti.

Minkälaisella aikataululla projekti suunnilleen toteutetaan? Mitä teette itse ja mitä talotoimittaja? / Meille tulee ”avaimet käteen” toimitus Finnlamellilta. Kuitenkin ollaan päätetty tehdä muutamia asioita itse, kuten portaat. Aikataulu on tarkkaan suunniteltu ja saadaan tietää muuttopäivä siinä vaiheessa kun maatyöt alkaa. :)

Kuinka monta makuuhuonetta ja ovatko kaikki samassa kerroksessa? Tuleeko avokeittiö vai erillinen keittiöhuone? / Huoneita tulee neljä ja kaikki yläkertaan. :) Alakerta on yhtä isoa tilaa mistä löytyy olkkari ja avokeittiö.

Mitkä piirteet nykyisessä kodissanne on sellaisia, jotka saavat ajattelemaan, ettei se ole koti juuri teidän tarpeitanne varten? Haen tällä siis sitä, että mitkä erityiset yksilölliset tarpeet teillä priorisoidaan rakennusprojektin motiiveiksi :) / Rakastamme nykyistä kotiamme ja tämän kodin myötä ollaan myös löydetty paikka missä halutaan asua. Tämä nykyinen koti on hyvin hyvin lähellä sitä meidän unelmien kotia. Ehkä suurin miinus on asunnon koko ja lasten huoneet. Olen myös aina haaveillut omakotitalosta jonka ympärillä on omaa pihaa.. Nyt olemme kiinni naapurissa, kun asumme paritalossa. :) Myös tontti tulee olemaan astetta rauhallisempi ja näin ollen vielä enemmän sopii tarpeisiimme. Lisänä tietty kaikki vakkarit, että saadaan kodinhoitohuoneeseen uloskäynti, takka ja hengittävä hirsitalo.

Miksi juuri hirsi ja muut materiaalit? Perustelut? Miksi juuri tämä neliömäärä? Perustelut? / Hirsi on ollut unelmamme. Tuulettuvan alapohjan kanssa hirsi on aika lyömätön sisäilman suhteen. Olemme myös konsultoineet monia monia alan ammattilaisia ja saaneet heiltä aina saman vastauksen: Hirsi on omaa luokkaansa. Neliöt määräytyy osaltaan jo tontin ja rakennusluvan mukaan, mutta lähtökohtana oli rakentaa 120-150 ja siihen se sitten asettuikin. Halusimme kunnon huoneet ja ison yhteisen tilan, mutta muuten mitään ”turhaa” tilaa kodistamme ei tule löytymään.

Minkälaiset arvot teidän projektia ohjaa? Onko vaikkapa oman arjen vaivattomuus ja mukavuus materiaali ja muiden valintojen suhteen tärkeämpää kuin vaikkapa energiatehokkuus ja ilmastonäkökulmat rakentamisessa ja asumisessa? / Ajattelen, että meitä ohjaa molemmat arvot. Pyritään ottaa mahdollisimman hyvin huomioon monet näkökulmat ja päätökset ei synny sen pohjalta, että millä pääsee halvimmalla. Meille tulee mm. maalämpö mikä oli meille tärkeä valinta.

Aijotteko itse olla hihat käärittyinä vasara kädessä miten paljon, vai onko ”muutto valmis” talo teille projekti jossa teette valintoja ja päätöksiä ja rakennutatte toisten toimesta talon? / Ammattilaiset hoitaa homman, mutta kyllä siinä on silti yllättävän paljon hommaa myös itsellä. :) Me tykätään puuhailla ja halutaan olla mukana, mutta taidot ei riitä siihen että itse rakentaisimme.

Jätättekö puunsävyä seiniin vai maalaatteko ja mikä värimaailma? / Varmasti jätetään ja ehkä osa maalataan. En osaa vielä sanoa. Päätetään se varmaan vasta sitten kun talo on pystyssä. :) Värimaailma on varmasti maanläheinen + valkoista ja mustaa.

Yksitasoinen vai kaksi? / Tontin koon vuoksi on oikeastaan pakko tehdä 2 kerrokseen jos haluaa käyttää neliöt. :) Me kovasti tykätään kahdesta kerroksesta, kun tämä meidän nykyinen on molempien ensimmäinen kaksikerroksinen koti. Veikkaan, että yksitasoisuus olisi ollut myös yhtälailla pöydällä jos tontin puitteissa se olisi ollut mahdollista.

Asutteko vanhassa kodissa rakentamisen ajan? / Tarkoituksena olisi. :)

Millaista lattiaa olette ajatelleet? (Nykyisin kun on perus parkettien, laminaattien ja laattojen tilalle tullut kestäviä (ehkä parempia?) vaihtoehtoja.) / Haaveilen betonilattiasta alakertaan. Nyt selvittelen erilaisia vaihtoehtoja. :)

Tuleeko teille painumaton hirsi? Joo tulee :)