Reseptit

Tonnikalapiirakka

Tonnikalapiirakka on koko ateria yhdellä pellillä. Täytteeseen kätkeytyvät nizzansalaatista tutut ainekset: keitetty peruna, paprika, tomaatti, sipuli ja oliivit. Koko komeus viimeistellään kapriksilla ja tuoreella basilikalla.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Sampo Korhonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pohja:

  • 150 g voita
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl kylmää vettä

Täyte:

  • 5 keitettyä perunaa
  • 2 prk tonnikalaa öljyssä
  • 1 iso punainen paprika
  • 2 sipulia
  • 2 rkl öljyä
  • 4 tomaattia
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl oreganoa
  • 1 prk (200 g) ranskankermaa
  • 2 rkl dijoninsinappia
  • 200 g juustoraastetta
  • 1 dl oliiveja

Pinnalle:

  • basilikanlehtiä
  • 2-3 rkl kapriksia

Valmistusohje

Tonnikalapiirakka leivotaan helposti näin:

1. Keitä perunat kuorineen. Tee taikina vähintään puoli tuntia ennen piirakan paistamista. Paloittele kylmä voi kulhoon, lisää vehnä­jauhot ja suola. Nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää kyl­mä vesi ja sekoita ripeästi tasaiseksi, älä vaivaa taikinaa. Voit myös tehdä taikinan monitoimikoneen leikkuuterällä sekoitta­malla. Painele taikina litteäksi, kääri muovikelmuun ja pane jää­ kaappiin noin puoleksi tunniksi.

2. Kuori ja viipaloi jäähtyneet perunat. Valuta tonnikalapurkeista öljy. Hienonna tonnikala haarukalla. Viipaloi tai suikaloi paprika ja sipulit. Kuullota sipuli ja paprika pehmeiksi öljytilkassa pannul­la. Viipaloi tomaatit. Sekoita munat ja mausteet ranskankermaan.

3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Peitä reunallisen uu­nipellin (n. 25 x 35 cm) tai pyöreän (28 cm) piirakkavuoan pohja leivinpaperilla. Painele tai kauli taikina vuoan pohjalle ja reunoil­le. Painele piirakan reunojen suojaksi kaksinkertaiset alumiini­ foliosuikaleet, ettei reuna valahda paistamisen aikana. Paista pohja uunin keskitasolla puolikypsäksi, 10–12 minuuttia.

4. Poista alumiinisuikaleet. Sivele piirakkapohjalle sinappi, ripot­tele päälle puolet juustoraasteesta. Lisää tonnikala, peruna­ ja to­maattiviipaleet, paprikat, sipulit, oliivit ja loput juustoraasteesta. Valuta pinnalle ranskankerma­-munaseos.

5. Kypsennä piirakkaa edelleen noin 30 minuuttia uunin keski­tasolla. Anna jäähtyä hetki ja viimeistele tonnikalapiirakka basilikanlehdil­lä ja kapriksilla.

Katso myös: Janssonin piirakka

Katso myös Kotiliesi.fi: 4 x pellillinen suolaista piirakkaa

X