Hyvinvointi

Vinkkejä aloitteleville vaeltajille

Teksti:
Anna.fi

Kesän vehreys ja syksyn ruska houkuttavat liikkujia tuntureille, metsään ja vesistöille. Jos olet aloitteleva retkeilijä tai vaeltaja, satsaa hyviin varusteisiin: kun varusteet ovat kunnossa, on liikkuminen miellyttävää ja voit keskittyä luonnosta nauttimiseen!

Vaeltaa

Pukeudu kerroksittain

Pukeudu vaellukselle kerroksittain: alusasu, lämmittäviä eristyskerroksia, tuulta ja vettä eristävä kuori sekä tarvittaessa lämmin taukoasu. Vähennä ja lisää vaatteita päivän mittaan sään ja liikkumisen mukaan. Kerrospukeutumisen ideana on, että sinulla on aina viileä olo. Silloin pysyt aina kuivana, eikä liian lämmön poistuminen elimistöstä kuluta energiaa.

Valitse hengittäviä materiaaleja. Aluskerrokseksi sopivat parhaiten urheiluvalmistajien tekokuituiset, kosteutta siirtävät alusasut ja sukat. Huonoin vaihtoehto on puuvilla, joka sitoo itseensä kosteutta ja tuntuu siksi kylmältä. Välikerrokseen sopivat fleece ja villa. Kuorikerrokseen valitse hengittävä kalvoasu tai lyhyellä sadesään patikoinnilla sadetakki ja -housut.

Kuoritakkia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota hartialeikkauksen toiminnallisuuteen, selän ja hihojen joustaviin materiaaleihin, riittävän pitkiin hihoihin ja käytännöllisiin taskuihin.  Suojaava, lipallinen huppu sekä yhdellä kädellä toimivat vetoketjut ovat myös olennaisia yksityiskohtia. Oksiin mahdollisesti takertuvia naruja ja nyörejä kannattaa välttää.

Kuorihousujen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat vedenpitävyys, hengittävyys, joustavuus ja kulutuskestävyys. Olkaimelliset housut pysyvät parhaiten yllä. Pukeutumista helpottavat vetoketjut sekä taskut lisäävät housujen käyttömukavuutta.  

Pidä jalat kuivina

Jalat ovat vaelluksella kovilla, koska niiden varassa kulkee koko varustemäärä. Pidä jalat kuivina, sillä kostumisen myötä jalkoihin tulee helposti hiertymiä. Kenkien tärkein ominaisuus onkin vedenpitävyys. Vaelluksille kannattaa valita nilkkakorkuiset vaellusjalkineet, lyhyemmälle patikoinnille käyvät myös matalat vaellusjalkineet tai kumisaappaat.

Kaksi kerrosta sukkia vähentää kitkaa ja estää siksi rakkojen syntymistä.   Riisu kengät taukojen aikana ja anna niiden sekä jalkojen kuivahtaa. Tauoilla voit käyttää esimerkiksi sandaaleita. Tauon jälkeen vaihda aina jalkaan kuivat sukat.

Selkään pehmustettu reppu

Aluksi tarvitset vaatteiden lisäksi niin sanotun viikonloppurepun. Jos sinulla ei ole minkäänlaista pikkureppua, osta 30–40 litran kiinteällä kantojärjestelmällä, mutta säädettävillä ja pehmustetuilla viilekkeillä ja lantiovyöllä varustettu reppu. Repussa ei tarvitse olla tukevaa selkäosaa, toppaus riittää.

Vältä reppuja, joissa on runsaasti yksityiskohtia ja vetoketjuja. Repussa vetoketju ei usein kestä muualla kuin läppä- tai sisätaskussa eikä sielläkään, jos siihen kohdistuu vetoa tai painoa. On hyvä, jos repun saa kurottua kasaan sisällön koon mukaan. Näin se ei heilu ikävästi selässä.

Vasta-alkajan kannattaa aloittaa kauniin sään päiväpatikoinneista, jolloin reppuun tarvitsee pakata vain eväät ja taukovaatteet. Pitemmillä vaelluksilla on kiinnitettävä enemmän huomiota rinkan pakkaamiseen. Vaellukselle lähdettäessä tulee pitää mielessä se periaate, että kaikki tavarat – myös retken aikana syntyvä jäte – tulee kuljettaa kantamalla.

Rinkan painopiste lähelle selkää

Rinkkaa pakattaessa painopisteen on hyvä olla mahdollisimman lähellä selkää ja painavat tavarat yläselän korkeudella. Näin reppu on tasapainoisempi ja helpompi kantaa. Vaikeassa, vaihtelevassa maastossa on hyvä, jos suurin osa painosta on lantiovyöllä ja painopiste näin matalammalla. Ylämäessä rinkka kannattaa vetää säätöremmeillä lähemmäksi selkää, jolloin kiipeäminen helpottuu. Vältä tavaroiden pakkaamista rinkan ulkopuolelle, sillä tämä muuttaa helposti painopistettä ja vaikeuttaa esimerkiksi sadesuojan kiinnittämistä. Lisäksi rinkan ulkopuoliset esineet takertuvat helposti oksiin.

Normaalipainoinen ihminen kykenee kantamaan taakkana noin 1/3 painostaan. Jos olet 165 cm pitkä ja painat 60 kg, pystyt kantamaan maksimissaan 20 kilon taakkaa. Tähän lasketaan kaikki alusvaatteista alkaen. Jos taas olet 165 cm pitkä ja painat 80 kiloa, et pysty kantamaan muuta kuin oman ”vararavintosi”.

Ihminen etenee maastossa keskimäärin kolme kilometriä tunnissa eli 3 km/h. Huono kunto, ylämäet ja alamäet sekä raskas kantamus puolittavat kukin vauhdin. Eli esimerkiksi huonokuntoinen etenee 1,5 km/h, raskaalla kantamuksella 750 m/h ja ylämäkeen 425 m/h.

Kevyet makuupussit ja teltat

Makuupussi on luonnossa yöpyvän vaeltajan tärkeimpiä varusteita. Suomen kesäyöt ovat usein viileitä, joten kannattaa valita melko lämmin makuupussi. Hyvä kolmen vuodenajan pussi riittää pikkupakkasille asti. Mitä lämpimämpi pussi on, sitä enemmän se painaa. Untuvapussi on keinokuituista kevyempi mutta huonommin hengittävä. Hyvän makuupussin saa avattua pussin jalkopäästä päin, jolloin lämmönsäätely esimerkiksi tuvassa nukuttaessa on helpompaa. Pussi kannattaa koemaata kaupassa, jotta koko on varmasti sopiva.

Teltan on oltava vettä hylkivä ja hengittävä. Hyvä vaellusteltta on lisäksi kevyt ja nopeasti pystytettävä. Esimerkiksi kupolimallinen kahden kaaren teltta on helppo ja nopea pystyttää.  Keveimmät laavut ja teltat painavat vain pari kiloa. Useimmat kahden hengen retkeilyteltat painavat kuitenkin 3–5 kiloa.

Vaellusvarusteita valittaessa tärkeintä on kiinnittää huomiota viiteen eri seikkaan: oikea koko, kestävyys, keveys, pieneen tilaan pakattavuus sekä monikäyttöisyys. Hyviin vaellusvaatteisiin kannattaa sijoittaa alusta asti, vaikka hankkisikin vain vähän kerrallaan. Aloita vaatteiden hankkiminen alimmista kerroksista ja etene ulospäin. Näin saat nopeimmin itsellesi toimivan kokonaisuuden, jonka tärkeimmät osat ovat hyvä alusasu, sukat, jalkineet ja päähine. Satsaa myös makuupussiin, sillä hyvät yöunet ovat tärkeät, jotta jaksaa päivällä vaeltaa ja nauttia maisemista.

Lähteet: Halti
Patrick Degerman & Panu Pohjola: Sinustako seikkailija? (Edita, Helsinki 2002)
www.luontoon.fi

Kuvat: Halti

Lisätietoja:  
www.halti.fi
www.luontoon.fi
www.suomenlatu.fi

X