Matkailu

Loma paratiisissa: Fidzi hurmaa monin tavoin

10.4.2018 Teksti: Piritta Palokangas

Palmujen katveessa. Hotellin ranta-alue laskuveden aikaan.

Bula! Fidzinkielinen monitoimisana tarkoittaa tervehdystä, mutta sillä voi varoittaa vaikka ylhäältä putoavasta pyykkisäkistä tai sitä voi käyttää lasten komennussanana.  Se myös kuvastaa paikallisten mutkattomuutta ja aitoa ystävällisyyttä, joka on aivan omaa luokkaansa. ”Bullaa!” mekin opimme hokemaan viikon aikana, sillä hotellin käytävillä liikkuessa kaikki tervehtivät toisiaan.

 

Ensimmäisen päivän tulvakatastrofin jälkeen saimme nauttia kuusi päivää täydellisistä lomailmoista. Fiji time! Oli toinen fraasi, jonka opimme. Ja se tarkoittaa, että ota rennosti! Ohjelmassa olikin pääosin aurinkoa, altaassa polskintaa ja leppoisaa liikuntaa, kuten suppailua ja paljain jaloin tenniksen peluuta.  Laaja hotellialue sijaitsi meren rannalla, ja sieltä pääsi melomaan, snorklaamaan ja suppailemaan aina nousuveden aikaan. 

Tätä on Fiji time.

Uusi kokemus tällä lomalla oli all inclusive. Kirjautuessamme hotelliin saimme rannekkeet, jotka olivat pääsylippu buffetpöytään kolmesti päivässä ja moniin muihin hotellin palveluihin. Matkoilla syöminen on yksi tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin. Siksi all inclusive ei ole ollut aiemmin valintamme, koska buffetpöydissä harvemmin saa uusia makuelämyksiä. Mutta resortimme sijaitsi käytännössä keskellä sademetsää, eikä siellä ollut kävelymatkan päässä muita ravintoloita kuin hotellin alueella sijaitsevat kolme. Ja juuri tähän pikkulapsivaiheeseen aivotnarikkaan-all inclusive -loma oli paikallaan. Ja kyllä kannatti: ehkä ensimmäinen kerta lasten kanssa matkustaessa, kun ei tarvinnut tuskailla nirsoiluiden kanssa.

Päivittäisiä pohdintoja lomalla: Riippumatto rannalla vai aurinkotuoli altaalla?

Tämän tyyppisissä resorteissa moni viettää koko lomansa, mutta toimettomana ei tarvitse olla. Ohjelmaa oli järjestetty aamusta iltaan lentopallosta, tanssiesityksiin ja kulttuurikierrokseen, ja yli 5-vuotiaille lapsille oli tarjolla Kid’s Club, jossa oli toimintaa aamukymmenestä iltakymmeneen asti. Vanhempi poika osallistui parina päivänä klubilla ohjattuihin aktiviteetteihin ja tykkäsi kovasti.

Nämä mökit sijaitsivat resortin alueella, mutta ne olivat paikallisten pienyrittäjien. Tarjolla oli hierontaa, mani- ja pedikyyrejä sekä hiusten letitystä. Itse kävin hieronnassa tuossa violetissa kopperossa.

Emme kuitenkaan jämähtäneet täysin hotellille, vaan teimme päiväreissun purjeveneellä pienen pienelle saarelle. Fidzillä on yhteensä yli 300 saarta, joten jos joskus pääsemme sinne vielä uudestaan, olisi mahtavaa viettää reppuloma saarelta toiselle hypellen, ja aikaa pitäisi kyllä silloin varata enemmän kuin viikko.

Ilmasto Fidzillä on ympäri vuoden lämmin. Marras-huhtikuu on lämpimintä aikaa, mutta sille jaksolle ajoittuu myös sadekausi. Touko-lokakuussa on kuiva kausi, mutta myöskään lämpötilat eivät nouse yhtä korkealle. Tosin ”kylmän” kauden keskilämpötila on +22.

Vaikka saariretkemme päivänä oli melko pilvistä, ilma oli ihanan lämmin.

Horisontissa purjevene, jolla purjehdimme saarelle. Lähisaarella oli kuvattu muun muassa Amerikan Selviytyjiä.

Saaren edustalla pääsimme snorklaamaan ja toteamaan, että sillä kohdalla joskus kukoistanut värikäs koralli oli menettänyt elinvoimaisuutensa. Mutta kaikenlaisia kaloja kyllä näimme. Lapset myös syöttivät hainpoikasia, joita pyörähti parvi matalaan kivialtaaseen. Tämä laji oli nimeltään Black Tipped Reef Shark, ja ne ovat täysikokoisina jopa parimetrisiä!

Viimeisen päivän iltana rankkasade palasi. Se enteili seuraavaa syklonia, ja tällä kertaa sen ei ennusteta menevän ohi vaan iskevän Fidzin saarille tiistaina. Toivottavasti pahemmilta tuhoilta säästytään.

Kotiinlähtöpäivän aamu.