shifting down under

Australian korkein kaupunki

Teksti: Piritta Palokangas
Pilvenpiirtäjät antavat vaikuttavan ryhdin suurkaupungille.

Melbournessa on eniten pilvenpiirtäjiä Australiassa. Yli 150 metrin korkeuteen ylettäviä rakennuksia on CBD:ssä yli 40. Sitä tunsi todellakin tulleensa metropoliin, kun ensimmäisen kerran näki nämä taivaita hipovat ryhdikkäät tornirakennelmat, joiden suunnittelussa ei ole myöskään säästetty luovuutta.

Torneista korkein on vuonna 2006 valmistunut Eureka Tower. 297,3 metrin korkeuteen  nousevassa asuinrakennuksessa on 91 kerrosta. Asuntoja on 87. kerrokseen asti. Hulppeimmat niistä sijaitsevat kerroksissa 82-87, joissa kussakin on vain yksi asunto.

Näköalatasanne ja kahvila sijaitsevat 88. kerroksessa. Siellä kannattaa ehdottomasti vierailla, jos on Melbournessa, koska näkymät ovat huikeat! Ja toinen visiitti täytyy tehdä ilta-aikaan, jolloin kaupungin valot loistavat.

Eureka Tower on Australian korkein rakennus. Sen kullattu yläosan koristelu viittaa 1800-luvun kultaryntäysaikoihin, jolloin myös Melbournen ensimmäiset pilvenpiirtäjät valmistuivat.

Eureka Towerissa on yhteensä 3680 porrasta. Porrasjuoksun ystäville siellä on järjestetty vuodesta 2010 hyväntekeväisyystapahtuma, jossa kiivetään yhteensä 1642 porrasta näköalatasanteelle, määrä on noin neljästi Helsingin jätemäen portaat. Voimassa oleva ennätys on 7 minuuttia.

Näkymiä Eurekasta. Alhaalla näkyvät Yarra-joki, Princess Bridge ja vasemmalla Flinder Streetin juna-asema, jota vastapäätä on Federation Square.

Melbourne on ensimmäisiä paikkoja maailmassa, jossa on alettu rakentaa pilvenpiirtäjiä. Niitä ovat suomalaisetkin siirtolaiset olleet pystyttämässä.

Kaikkiaan korkeita rakennuksia Melbournessa on yli 700.

Pilvenpiirtäjäryppäiden vastapainoksi toisella puolen Yarra-jokea levittäytyy laaja viheralue, jolla sijaitsee muun muassa kasvitieteellinen puutarha, Royal Botanical Gardens. Lounasaikaan puistot ovat täynnä lenkkeilijöitä, kun ihmiset laskeutuvat torneistaan ottamaan happihyppelyt työpäivän lomassa.

 

Kauempana näkyy Albert Parkin järvi ja horisontissa meri.

Ylöspäin rakentaminen jatkuu Melbournessa koko ajan. Se on hyvä keino saada asuintilaa koko ajan kasvavalle metropolin väestölle, mutta samalla saadaan säilytettyä viheralueita jopa aivan ydinkeskustassa. Mielestäni erittäin onnistunutta ja visuaalisesti silmiä hivelevää kaupunkisuunnittelua!

Vielä ei ole valmista. Huomaa kuvassa vasemman tornin huipulla oleva nostokurki!

Lue myös

X