Julkkikset

5 Greta Thunbergin esiin nostamaa ilmastofaktaa, jotka sinunkin pitäisi tuntea – montako tiesit?

Ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin, 16, mukaan ilmastokriisiin olisi jo aika suhtautua niin kuin kriisiin yleensä suhtaudutaan – toimimalla mahdollisimman nopeasti tilanteen lopettamiseksi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Mvphotos

Tyttö keltaisessa sadetakissa. Ruotsalaisesta 16-vuotiaasta Greta Thunbergistä on tullut yksi kansainvälisen ilmastoliikkeen näkyvimmistä kasvoista.

Ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin, 16, mukaan ilmastokriisiin olisi jo aika suhtautua niin kuin kriisiin yleensä suhtaudutaan – toimimalla mahdollisimman nopeasti tilanteen lopettamiseksi.

Ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg on nyt nimi kaikkien huulilla.

Maanantaina 23. syyskuuta New Yorkissa pidetyn YK:n ilmastokokouksen jälkeen Greta astui vaikutusvaltaisten päättäjien eteen ja piti puheen ilmastokriisistä sekä siihen liittyvistä teemoista. Puheen vaikuttavuudesta kertoo se, että sen jälkipuinti on jatkunut mediassa jo monta päivää.

Perjantaina 27. syyskuuta vietetään myös kansainvälistä ilmastolakkoa. Sen kunniaksi kokosimme yhteen viisi Gretan esiin nostamaa asiaa ilmastonmuutoksesta.

”Miten kehtaatte. Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne.”

Näin kuuluivat ruotsalaisen Greta Thunbergin puheen alkusanat 23. syyskuuta pidetyssä YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa.

1. Lämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on tärkeää

Viime vuosina maapallon keskilämpötila on ollut esillä paljon – ja hyvästä syystä.

Vuonna 2018 Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n julkaisemassa raportissa todettiin, että lämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen olisi merkittävä toimenpide ilmastokriisin ja sen seurausten ehkäisemisen kannalta.

Ja tämän nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg on tuonut esille lukuisissa puheissaan. Ensimmäisen kerran hän otti kantaa lämpötilakysymykseen vuonna 2018, jolloin hän istahti koulunpenkin sijaan pahvikyltteineen Ruotsin valtiopäivien päärakennuksen edustalle ja käynnisti ilmastomielenosoituksen. Mielenosoituksen tarkoituksena oli vaatia Ruotsin hallitusta vähentämään maan päästöjä Pariisin ilmastonsopimuksen tasolle sekä kannustaa koululaisia ympäri maailmaa lakkoihin ilmaston vuoksi.

Gretan kannanotto sai laajasti kansainvälistä huomiota, ja mielenosoitus nosti hänet julkisuuteen. Se myös käynnisti koululaisten kansainvälisen ilmastoliikkeen.

Näin Greta on puheissaan vedonnut päättäjiin ja yrityksiin:

”Rikkaiden maiden, kuten Ruotsin, täytyy vähentää päästöjänsä 15 prosentilla per vuosi. Näin voimme pysyä alle 2,0 asteen lämpenemisen tavoitteessamme. Kyllä, kuten IPCC on lähiaikoina osoittanut, pyrkiminen 1,5 celsiusasteeseen vähentäisi merkittävästi ilmastovaikutuksia. Mutta voimme vain kuvitella, mitä se tarkoittaisi päästöjen vähentämisen kannalta” (Katowicen ilmastokokous, joulukuu 2018)

Greta on jakanut Instagram-tilillään useita kuvia itsestään Ruotsin politiikan ytimessä. Hänen kantamassaan kyltissä oleva ruotsinkielinen teksti tarkoittaa suomeksi ”koululakko ilmaston puolesta”.

 2. Hiilibudjetti hupenee koko ajan

Jotta maapallon lämpeneminen saataisiin rajoitettua 1,5 asteeseen, tulisi valtioiden vähentää päästöjään radikaalisti. Greta on käyttänyt ajatuksen havainnollistamiseen niin sanottua hiilibudjettia – lukua, joka kertoo, kuinka paljon hiilidioksidia voimme vielä päästää ilmakehään ennen kuin maapallon lämpötila nousee vaarallisiin ja hallitsemattomiin lukuihin.

Helsingin Sanomien helmikuussa julkaisemassa artikkelissa kerrotaan maapallon hiilibudjetin olevan kokonaisuudessaan 580 gigatonnia hiilidioksidia. Vuosittaiset maapallon hiilidioksidipäästöt ovat puolestaan 42 gigatonnia. Pienellä laskumenetelmällä voimme todeta, että olemme kuluttaneet maapallon hiilibudjetin loppuun alle 14 vuodessa.

Greta puhui asiasta muun muassa Ranskan kansalliskokouksessa heinäkuussa:

”Siellä [IPCC:n raportissa] se tarkalleen sanotaan: jos haluamme 67 prosentin mahdollisuuden rajoittaa maapallon lämpiämisen alle 1,5 asteeseen, tammikuun 1. päivä vuonna 2018 hiilibudjetissamme oli jäljellä 420 gigatonnia hiilidioksidia. Ja totta kai numero on paljon pienempi tänään. Päästämme 42 gigatonnia hiilidioksidia ilmakehään joka vuosi.”

3. Kuunnelkaa tiedettä

Elokuun 28. päivänä Greta Thunberg saapui Manhattanin liepeille Malizia II  -purjeveneellä. Takana oli 15 päivän merimatka, jonka aikana Greta ylitti Atlantin valtameren.

Gretan New Yorkin matkan tarkoituksena oli osallistua syyskuun 30. päivänä pidettyyn YK:n ilmastohuippukokoukseen. Koska Greta kuitenkin boikotoi lentämistä hiilidioksidipäästöjen takia, hän matkusti Yhdysvaltoihin purjehtimalla.

Gretan käyttämän aluksen kyljessä oleva lause, ”Unite behind the science” eli ”Yhdistykää tieteen puolesta”, on yksi Gretan pääsanomista: maapallon pelastamiseksi meidän on kuunneltava tiedettä ja sen osoittamia tuloksia planeettamme kriittisestä tilasta.

Tältä näyttää vene, jolla Greta purjehti Atlantin yli.

4. Maapallon tulevaisuus kuuluu nuorille ja lapsille

Greta Thunberg on tuonut vahvasti esiin huolen lasten ja nuorten tulevaisuudesta. Hän on sanonut suoraan päättäjien epäonnistuneen tehtävässään ja riistäneen lapsilta ja nuorilta mahdollisuuden tulevaisuuteen.

Greta on myös sanonut, että jos aikuiset osaisivat toimia oikein ilmastonmuutoksen suhteen, koululaisten ei tarvitsisi osallistua lakkoihin, vaan he voisivat keskittyä koulunkäyntiin.

Vuonna 2018 pidetyssä COP24-kokouksessa Greta puhui näin:

“Sanotte, että rakastatte lapsianne enemmän kuin mitään muuta, mutta silti varastatte heidän tulevaisuutensa suoraan heidän silmiensä edessä. Toivoa ei ole, kunnes alatte keskittyä siihen, mitä pitäisi tehdä sen sijasta, mikä on poliittisesti mahdollista.

Greta on myös jakanut Instagram-tilillään sitaatteja antamistaan haastatteluista.

5. Kotimme palaa – nyt on aika toimia

Gretan mukaan ilmastokriisiin olisi aika suhtautua niin kuin kriisiin yleensä suhtaudutaan – toimimalla mahdollisimman nopeasti tilanteen lopettamiseksi. Maailman talousfoorumin Davosin kokouksessa tammikuussa Greta kuvaili maapalloa palavana talona:

”Haluan, että toimitte kuin kriisitilanteessa. Haluan, että toimitte kuin teidän kotinne olisi tulessa. Koska se on.”

Samassa puheessaan Greta nosti esille sen, ettei selviytymisessä ole harmaita alueita: Joko valitsemme sivilisaatiomme tai emme. Joko yritämme torjua ilmastokriisin tai tuhoamme sekä itsemme että maapallon.

”Sanotte, ettei elämä ole mustavalkoista. Mutta se on valhe. Hyvin vaarallinen valhe. Joko estämme 1,5 asteen lämpenemisen tai emme. Joko vältämme ihmisen kontrollin ulottumissa olevan, peruuttoman ketjureaktion tai emme.”

Greta on paitsi tavannut useita maailman johtavia päättäjiä, myös haastanut heitä ilmastokysymyksissä.

Lähteet: BBC, CNN, The Guardian: The Swedish 15-year-old who’s cutting class to fight the climate crisis, ’Our house is on fire’: Greta Thunberg, 16, urges leaders to act on climate , TIME, Ympäristöministeriö 

Lue myös:

Kambodžan maaseudun naiset ovat kasvaneet väkivallan varjossa ja ilmastonmuutoksen kourissa – nyt on muutoksen aika

Mitä minä voin tehdä ehkäistäkseni ilmastonmuutosta? Kolme aktivistia kertoo

Muuttiko ilmastokriisi aurinkolomat nautinnosta synniksi? Kanarian-loma sai perheenäidin häpeämään

X