Itsetuntemus

Saa mitä haluat! 7 ohjetta siihen, miten voit alkaa elää omannäköistäsi elämää

Ensimmäinen askel kohti omannäköistä elämää on kirkastaa itselleen se, mitä todella haluaa saavuttaa. Sen jälkeen tärkeintä on aloittaa ja edetä kohti tavoitetta askel kerrallaan.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Mikä sinulle todella on elämässä tärkeää?

Ensimmäinen askel kohti omannäköistä elämää on kirkastaa itselleen se, mitä todella haluaa saavuttaa. Sen jälkeen tärkeintä on aloittaa ja edetä kohti tavoitetta askel kerrallaan.

Itsensä johtamisen valmentaja Ilkka Koppelomäki opastaa tuoreessa kirjassaan Saa mitä haluat – Opas omannäköisen elämän toteuttamiseen, miten kuka tahansa pystyy elämään omaa ihanne-elämäänsä ja nauttimaan siitä.

Koppelomäen esittelemä seitsemänvaiheinen Saa mitä haluat -prosessi perustuu ajatukseen siitä, että toteuttaaksesi sen mitä haluat, tarvitset nämä kolme asiaa:

  1. Tavoitteen eli selvän vision siitä, mitä haluat ja toisaalta mitä et halua.
  2. Aikaa muutokseen ja konkreettisia muutoksia. Koppelomäki kehottaa muistamaan, että on parempi tehdä vähän kuin ei yhtään. Vähitellen pienestä kasvaa suuri.
  3. Oikeat ihmiset ja oikean ympäristön. Kaikkea ei tarvitse tietää tai osata itse.

Koppelomäen mukaan seitsemänvaiheista kaavaa voi käyttää sekä pienissä että suurissakin elämänmuutoksissa. Sen avulla voi selviytyä paremmin niin työprojektista, juhlien järjestämisestä kuin elämän suurten linjojen ohjaamisestakin.

Listasimme Koppelmäen askeleet muutokseen:

1. Pysähdy

Aivan ensimmäiseksi tulisi harjoitella olemaan onnellinen juuri nyt. On väärin kuvitella, että olet onnellinen sitten kun olet saavuttanut tavoitteesi, sillä mikään saavutus ei takaa onnellisuutta.

2. Selvitä, mitä haluat

Monen on vaikea tietää, mitä todella itse haluaa elämältään sen sijaan, mitä häneltä odotetaan. Ensimmäinen askel kohti omannäköistä elämää on selvittää, millaista se on.

Kysy itseltäsi, millaista elämää haluat elää, millaisia ihmissuhteita haluat ja millaiseksi ihmiseksi haluat tulla? Jos kysymykset tuntuvat vaikeilta, niitä voi lähestyä myös vastakkaisesta näkökulmasta: millaista elämää et halua?

Näiden toiveiden taustalta löytyy vielä syvempiä, sinulle tärkeitä asioita. Arvot ovat melko pysyviä ja ohjaavat kaikkea toimintaasi. Paha olo voi kummuta siitä, ettei elä omien arvojensa mukaista elämää.

Siksi olisi tärkeää tunnistaa omat syvimmät arvonsa ja ohjata elämää niiden suuntaan. Jos sinulle esimerkiksi on tärkeää huolehtia itsestäsi, mieti, mikä olisi pienin teko sitä kohti.

3. Valitse, mihin haluat keskittyä

Parasta on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Valitse yksi elämän osa-alue tai aihe, jolle annat enemmän huomiota kuin aiemmin. Sitä kautta saa aikaan paljon suurempia muutoksia kuin siten, että yrittäisit panostaa kaikkeen samanaikaisesti.

4. Kirkasta tavoite

Kun määrittelet tarkan tavoitteen, kirkastat samalla itsellesi sen, mitä haluat. Tavoitteen määritteleminen voi olla työlästä, minkä vuoksi se jää monilta tekemättä.

Ilkka Koppelomäen mukaan olennaista on asettaa tavoitetila tarpeeksi kauas tulevaisuuteen. Tavoitteen tulisi olla sellainen, että se innostaa ja motivoi sinua. Esimerkiksi itse urheilusuoritusta motivoivampaa voikin olla se hetki, kun rentoudut treenin jälkeen saunassa.

5. Askel kerrallaan

Kun olet valinnut tavoitteeksesi jotain, mistä todella innostut, löydät myös halun toimia sen eteen. Tärkeintä on päästä liikkeelle. Jotta tehtävälista ei kasva liian pitkäksi, kannattaa keskittyä aina yhteen etappiin kerrallaan.

6. Valitse ympärilläsi olevat ihmiset

Koppelomäki kannustaa kirjassaan suomalaisia tekemään enemmän yhdessä. Kun ympärilläsi on oikeat ihmiset, mikä tahansa on mahdollista.

Meitä ympäröivät ihmiset vaikuttavat meihin enemmän kuin uskommekaan. Mieti, ovatko läheisesi luovuttaneet unelmiensa suhteen vai tavoittelevatko he niitä aktiivisesti? Ketkä olisivat parhaat ihmiset auttamaan sinua tavoitteesi saavuttamisessa?

Kun alkaa viettää enemmän seuraa sellaisten ihmisten kanssa, kenen kaltaiseksi haluaisi tulla, koko ajattelutapa alkaa muuttua. Sen seurauksena myös elämä muuttuu.

7. Viihdytkö ympäristössäsi?

Ihmisten lisäksi myös muulla ympäristöllä on vaikutusta siihen, miten voit ja pystyt toteuttamaan omannäköistäsi elämää. Mieti siis, onko sinulla hyvä olla siellä, missä olet, vai onko jokin paikka, jossa sinun olisi helpompi elää omannäköistäsi elämää.

Jos sinusta tuntuu, ettei sinun ole mahdollista muuttaa ympäristöäsi, voit soveltaa siihen Saat mitä haluat –prosessin kaavaa!

Lähde: Ilkka Koppelomäki: Saa mitä haluat – Opas omannäköisen elämän toteuttamiseen. Viisas elämä, 2018.

X