Reseptit

Beef Wellington eli Wellingtonin filee

Kun kaipaat juhlavaa liha-ateriaa, kokeile ruokaklassikko Wellingtonin fileetä. Rapea voitaikinakäärö kätkee sisällensä mehukkaan naudan sisäfileen.

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
Pekka Holmström

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Beef Wellington eli Wellingtonin pihvi

  • noin 1 kg naudan sisäfileetä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria

Paistamiseen

  • voi-öljyseosta

Taikina

  • 400 g voi- tai lehtitaikinaa

Täyte

  • 400 g herkkusieniä
  • 2 salottisipulia
  • 1 rkl voita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl hienonnettua persiljaa

Lisäksi

  • 8 ilmakuivattua kinkkua

Voiteluun

  • 1-2 keltuaista
  • 1 1/2 rkl vettä

Valmistusohje

Beef  Wellington eli Wellingtonin filee tai Wellingtonin pihvi tehdään näin:

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista täyte. Hienonna herkkusienet ja sipulit pieneksi silpuksi. Kuullota kuivalla ja kuumalla pannulla ensin sieniä, kunnes niistä irtoaa suurin osa nesteestä.

2. Lisää hienonnetut sipulit ja voinokare ja kuullota muutama minuutti lisää. Anna seoksen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen sieniseokseen hienonnettu persilja.

3. Hiero mausteet huolellisesti fileen pinnalle ja ruskista huoneenlämpöinen filee voi-öljyseoksessa kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Nosta jäähtymään.

4. Lado ilmakuivatut kinkut kelmun päälle lomittain mattomaiseksi levyksi. Painele päälle jäähtynyt sieniseos tasaiseksi ja tiiviiksi levyksi ja nosta pinnalle hieman jäähtynyt, ruskistettu filee.

5. Kääri Beef Wellington kelmun avulla kinkkulevyn ja sienimassan sisään. Kiristä tiukalle rullalle ja nosta jääkaappiin 20–30 minuutiksi.

6. Kauli sulanut taikinalevy jauhotetulla pöydällä noin 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Poista fileestä kelmu ja nosta filee taikinalevyn keskelle. Voitele taikinalevyn reunat keltuais- vesiseoksella.

7. Käännä taikinalevyn pitkät reunat ensin fileen päälle. Poista tarvittaessa päädyistä ylimääräistä taikinaa ja painele lyhyet sivut huolella kiinni fileen päälle.

8. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Aseta taikinoitu fileekäärö saumapuoli alaspäin leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Voitele pinta keltuais-vesiseoksella.

9. Viillä terävällä veitsellä pintaan muutamia koristeviiltoja. Aseta Wellingtonin paksuimpaan kohtaan paistomittari. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes fileen sisälämpötila näyttää 52–58 astetta. Anna fileen vetäytyä 15 minuuttia ennen sen leikkaamista annospaloiksi. Nauti Beef Wellington punaviinikastikkeen kanssa.

Vinkki! Taikinakuoren sisällä kypsenettävän fileen sisälämpötila nousee vetäytyessään vielä 5-8 astetta, joten juuri oikeanlaisen kypsyyden samiseksi käytä digitaalista lihalämpömittaria.

Lisää mehevää naudanlihaa kera herkullisten lisukkeiden: 

yrtti-anjovismarinoitua kuvepaistia ja lämmintä salaattia

Yrtti-anjovismarinoitua kuvepaistia ja lämmintä salaattia

kokonaisena paistettu sisäfilee , hasselbackan perunat ja rakuunaporkkanat

Kokonaisena paistettu filee, Hasselbackan perunat ja rakuunaporkkanat 

entrecote ja karamellisoidut kasvikset

Entrecote ja karamellisoidut kasvikset

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään teriyakimarinoitu paahtopaisti

X