Matkailu

Huvipuisto söpö kuin karkki – Luna Parkissa saa kyydit maailman vanhimmassa vuoristoradassa

2.11.2017 Teksti: Piritta Palokangas

Melbournen huvipuisto Luna Park sijaitsee St.Kildan rannalla. Se on pienempi kuin Linnanmäki, ja laitteet siellä ovat hyvin perinteisiä. Vuonna 1912 avattu Australian vanhin huvipuisto huokuu edelleen vanhan ajan karnevaalitunnelmaa. Huvipuisto on ollut suljettu vain ensimmäisen maailmansodan aikana. Yli satavuotiaan kaunokaisen ei ole annettu kuitenkaan ränsistyä, vaan sitä on hoidettu huolella.

Huvipuistoon kuljetaan Mr Moonin suusta. Vuonna 1999 sisäänkäynnille tehtiin kasvojenkohotus ja vanhan naaman päälle rakennettiin uusi samanlainen mutta lasikuidusta.

Jos ei ole laiteihminen, aikaa ei silti tarvitse viettää kännykkää tuijottaen, kun odottaa hurjapäitä ajeluilta. Katsella voi ympärillä rönsyilevää huvipuistotaidetta. Tältä näyttää Mr Moonin sisäseinä, jonka koristelu on täynnä pieniä, taidokkaita yksityiskohtia.

Alueen suosituin laite on puinen vuoristorata Scenic Railway, joka kiertää korkealla koko alueen ympäri. Vaunun keskellä seisoo jarrumies tai -nainen, joka säätelee junavaunun vauhtia. Scenic Railway on maailman vanhin yhä toiminnassa oleva vuoristorata. Se avattiin samana vuonna kuin koko puisto eli 1912. Kilometrin mittainen rata, jonka juna kiertää kahdesti ei näyttänyt mitenkään hurjalta, mutta en ole kyllä aikoihin kiljunut niin paljon kuin tässä kyydissä. Taisi olla jarrut vähän löysällä…

Heti kun on astellut Mr Moonin suusta sisään, voikin tervehtiä seitsemää 10-metristä patsasta, jotka ovat kiinni kahvilarakennuksen seinässä. Artistit muuttivat alueelle vasta vuonna 2015, mutta ne ovat kuin 1940-luvun kabareesta. Patsaat on suunnitellut melbournelaistaiteilija Mark Ogge, joka halusi entisestään lisätä alueelle menneiden aikojen huvipuistoglamouria.

Luna Parkkeja oli Australiassa alun perin neljä, mutta enää Melbournen ja Sydneyn puistot ovat toiminnassa.

Luna Parkin vuonna 1932 avattu kummitusjuna on Australian ainoa kummitusjuna.

Mitäpä olisi huvipuistoreissu ilman hattaraa? Hassu kuvailu huvipuistosta, mutta Luna Parkista puuttuu muovisuus. Tuntui siltä kuin olisi hypännyt aikamatkalle menneisyyteen.