shifting down under

Hyvää koiran vuotta! Kiinalainen uusivuosi näkyy ja kuuluu Melbournessa

Teksti: Piritta Palokangas
Vuosi 2018 on kiinalaisessa horoskoopissa koiran vuosi.

Kiinalainen uusivuosi oli tänä vuonna 16. helmikuuta, jolloin siirryttiin koiran aikaan. Uuden vuoden juhlinta jatkuu aina maaliskuun alkuun saakka. Melbournessa asuu kiinalaista syntyperää olevia lähes 400 000, joten juhlallisuuksia on järjestetty siellä täällä.

China Town Melbournen keskustassa on vanhin länsimaissa sijaitseva kiinalaisten kaupunginosa. Se perustettiin 1850-luvulla suuren kultaryntäyksen aikoihin.

Heräsimme kuitenkin juhlintoihin vähän jälkijunassa. Koska näin suuressa kaupungissa tapahtuu koko ajan jotain, ei varsinkaan ensikertalaisena muista skannata koko ajan, mitä tällä viikolla tai juuri tänään on tarjolla. Harmittaa vähän, kun missasimme viime viikolla suuren lohikäärmeparaatin, joka kiemurteli ydinkeskustan katuja.

Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ja eilen suuntasimme kaupunginosaan, jossa sijaitsee Melbournen yksi suurimmista kiinalaisyhteisöistä. Siellä oli erittäin autenttinen torijuhla, ja näimmepä siellä myös vilauksen lohikäärmeistä! Kun saavuimme puolen tunnin ajomatkan jälkeen Glen Waverleyhyn, tuntui kuin olisimme vaihtaneet maata. Ravintoloiden, matkatoimistojen ja kauppojen kyltit olivat kiinaksi. Keskustan juhlapaikaksi muuttuneella torilla tungeksi ihmisiä paljon, ruokakojuista tulvi tuoksuja ja lavalla esiintyi tanssiryhmiä toisensa perään.

Olimme juuri istahtaneet kahvilan pöytään, kun väkijoukon yli alkoi kuulua kovaäänistä paukutusta: lohikäärmeet olivat heränneet. Kaksi lohikäärmettä perässään soitinryhmä, jossa ei kuulostanut olevan muita soittimia kuin rumpuja ja lautasia, eteni väkijoukon ympäröimänä. Lohikäärmeet piipahtivat sisään jokaiseen ravintolaan, joita torin varrella oli. Ne kävivät siunaamassa ravintolat, ja henkilökunta asettui yhteiskuviin niiden kanssa. Jes, lohikäärmeet bongattu, joten päätimme vielä mennä katselemaan ydinkeskustaan, mitä siellä olisi sunnuntaina.  

Menimme ihastelemaan keskustassa viiden tähden hotellin The Crownin aulaa, joka on näyttävästi koristeltu. Sinne on rakennettu kiinalaisen horoskoopin kaikki 12 eläintä: rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, vuohi, apina, kukko, koira ja sika.

Horoskooppi määräytyy syntymävuoden mukaan, ja merkki toistuu 12 vuoden sykleissä. Tässä poseeraan oman horoskooppieläimeni, lohikäärmeen kanssa. Kuvan otti härkä-poikani : )

Hotellista lähdimme kävelemään keskustaa halkovan Yarra-joen varrelle, jossa vielä viime viikolla oli valtavat kiinalaismarkkinat. Mutta, nyt siellä olikin srilankalaiset markkinat! Tätä on monikulttuurinen Melbourne, ja siksi tämä kaupunki on niin loputtoman mielenkiintoinen.

Lue myös

X